Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Γάζας - Αντιδράσεις στην πρόταση για εκτοπισμό των Παλαιστινίων

 
ηηη

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 05/02/25 - 08:17

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη την πρόθεσή του οι ΗΠΑ να «πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας», κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας» και «θα κάνουμε καλή δουλειά εκεί. Θα μας ανήκει και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα «ξεφορτωθούν» τα «κατεστραμμένα κτίρια» και θα προχωρήσουν σε εργασίες ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά η περιοχή, επαναλαμβάνοντας την πρόταση οι Παλαιστίνιοι που ζουν στον θύλακο να φύγουν.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει μόνιμο μέλλον για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Ερωτηθείς αν είναι πρόθυμος να στείλει αμερικανικά στρατεύματα για να καλύψουν ένα κενό ασφαλείας στη Γάζα, ο Τραμπ δεν το απέκλεισε.

«Όσον αφορά τη Γάζα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αν είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε. Θα αναλάβουμε αυτό το κομμάτι που θα το αναπτύξουμε», είπε.

«Βλέπω μια μακροπρόθεσμη θέση ιδιοκτησίας και βλέπω ότι θα φέρει μεγάλη σταθερότητα σε αυτό το τμήμα της Μέσης Ανατολής, και ίσως σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

«Αυτή δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Όλοι με τους οποίους μίλησα αγαπούν την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν στην ιδιοκτησία τους αυτό το κομμάτι γης, θα το αναπτύξουν και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας με κάτι που θα είναι υπέροχο».

Ο Τραμπ, πρώην εργολάβος ακινήτων, δήλωσε ότι είχε μελετήσει το θέμα «προσεκτικά, επί πολλούς μήνες».

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ο Τραμπ πρότεινε στους κατοίκους της Γάζας να μετακομίσουν σε μια νέα τοποθεσία που θα τους παρέχεται από ένα ή περισσότερα έθνη της Μέσης Ανατολής.

«Εννοώ ότι βρίσκονται εκεί επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Τι έχουν; Είναι ένας μεγάλος σωρός ερειπίων αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τραμπ λίγο πριν φιλοξενήσει τον Νετανιάχου για συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο.

Μάλιστα διατύπωσε το θέμα ως ανθρωπιστικό, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι θα ήθελε να παραμείνει στην εμπόλεμη περιοχή.

«Γιατί να θέλουν να επιστρέψουν; Το μέρος ήταν κόλαση», είπε ο Τραμπ, αγνοώντας έναν δημοσιογράφο που φώναξε: «Επειδή είναι το σπίτι τους».

Αντί για τη Γάζα, πρότεινε να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα «καλό, φρέσκο, όμορφο κομμάτι γης» για να ζήσουν.

Αλλά κάτω από επανειλημμένες ερωτήσεις, ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν βλέπει έναν κόσμο στον οποίο οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν ποτέ στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν Αίγυπτος και Ιορδανία αρνηθούν να δεχθούν τους Παλαιστίνιους είπε πως δεν μπορούν να μου πουν όχι.

«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στη Γάζα. Νομίζω ότι η Γάζα ήταν πολύ άτυχη γι' αυτούς». Είπε: «Η Γάζα δεν είναι ένα μέρος για να ζουν οι άνθρωποι».

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν του αξίζει να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης χάρη στις ειρηνευτικές του προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν τυπικά... ταπεινός με την απάντησή του.

«Δεν θα μου δώσουν ποτέ Νόμπελ Ειρήνης», είπε.

«Κρίμα. Το αξίζω, αλλά δεν θα μου το δώσουν ποτέ».

Ο Νετανιάχου, που καθόταν δίπλα στον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, χαμογέλασε την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να διαπιστώσει τις θέσεις του Τραμπ όσον αφορά την επόμενη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να επισκεφθεί το Ισραήλ, τη Γάζα και τη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τη Γάζα και τη Σαουδική Αραβία.

Σημείωσε ότι υπήρξε πολλή «κακή ηγεσία στη Μέση Ανατολή» που επέτρεψε να ξεδιπλωθεί το τελευταίο έτος αναταραχής, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρθηκε.

Ο Τραμπ κατέκρινε την πολιτική του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν, ενώ καυχήθηκε για τις «νίκες» που πέτυχαν μαζί ΗΠΑ και Ισραήλ κατά την πρώτη του θητεία.

Σημείωσε ότι «τερμάτισε το de facto εμπάργκο όπλων της τελευταίας κυβέρνησης» κατά του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτή την κατηγορία, λέγοντας ότι απέκρυψε μόνο ένα φορτίο βομβών 2.000 λιβρών.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ και να επεκτείνει τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Είπε ότι ο ίδιος και ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα συζήτησαν την κοινή τους προσπάθεια να «διασφαλίσουν την εξάλειψη της Χαμάς» και επέμεινε ότι το σχέδιό του για τη Γάζα είναι για τη βελτίωση «όλων στη Μέση Ανατολή».

Για το Ιράν

Για το Ιράν, υποστήριξε τη δήλωση του Τραμπ ότι το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα: «Συμφωνούμε πλήρως σε αυτό. Εάν αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με μια εκστρατεία μέγιστης πίεσης, ας είναι έτσι».

Το πιο σημαντικό πράγμα «είναι να εστιάσουμε στον στόχο, τον οποίο μόλις έβαλε ο πρόεδρος».

Ο Τραμπ πήρε τον λόγο σε αυτό το σημείο, λέγοντας για τον Νετανιάχου: «Δεν θέλει να κάνει αυτό που κάποιοι πιστεύουν ότι θα συμβεί αυτόματα, επειδή [το ιρανικό καθεστώς] είναι πολύ δύσκολοι άνθρωποι να αντιμετωπιστούν, όπως γνωρίζετε. Αν μπορούσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς πόλεμο, χωρίς όλα τα πράγματα που έχετε δει τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα».

Ερωτηθείς εάν θα υποστήριζε μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, ο Τραμπ απαντά: «Θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί».

Χαμάς: Οι δηλώσεις Τραμπ για τη Γάζα «συνταγή για να προκληθεί χάος» στην Εγγύς Ανατολή

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, κατακεραύνωσε χθες Τρίτη δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς τις «συνταγή για να προκληθεί χάος» στην Εγγύς Ανατολή.

«Ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά. Αυτό που απαιτείται είναι ο τερματισμός της κατοχής και της επίθεσης εναντίον του λαού μας, κι όχι η εκδίωξή του από τη γη του», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ήδη πρότεινε επανειλημμένα αφού ανέλαβε να «καθαριστεί» και να «νοικοκυρευτεί» ο παλαιστινιακός θύλακας, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από 15 μήνες πολέμου, υποστήριξε πως οι Παλαιστίνιοι θα ήταν «καταχαρούμενοι» αν τους δινόταν η δυνατότητα να φύγουν, να πάνε να ζήσουν αλλού, επαναλαμβάνοντας τα περί «εργοταξίου κατεδάφισης».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, ο Στιβ Γουίτκοφ, έκρινε από την πλευρά του ότι ο παλαιστινιακός θύλακας θα είναι αδύνατο να κατοικηθεί για χρόνια, εγείροντας έτσι αμφιβολίες για το κατά πόσον θα υπάρξει η τρίτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με άλλα λόγια η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας σε ορίζοντα πενταετίας.

Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Ιζάτ αρ Ρισκ, επέκρινε επίσης τα σχόλια του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο λαός μας στη Γάζα απέτρεψε τα σχέδια εκτοπισμού και απέλασής του υφιστάμενος βομβαρδισμούς εδώ και πάνω από 15 μήνες», τόνισε σε χωριστή ανακοίνωση. «Είναι ριζωμένος στη γη του και δεν θα αποδεχτεί κανένα σχέδιο με σκοπό να διωχτεί από την πατρίδα του», πρόσθεσε.

Απάντηση Σαουδικής Αραβίας στον Τραμπ: Δεν θα υπάρξουν δεσμοί με το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος

Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει δεσμούς με το Ισραήλ χωρίς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι το Ριάντ δεν απαιτούσε παλαιστινιακή πατρίδα όταν είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να καταλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η στάση της έναντι των Παλαιστινίων δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσε τη θέση του βασιλείου με «σαφή και ρητό τρόπο» που δεν επιτρέπει καμία ερμηνεία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οποιαδήποτε προτεινόμενη εκτόπιση των Παλαιστινίων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα τόσο μεταξύ των Παλαιστινίων όσο και μεταξύ των αραβικών χωρών.

Όσον αφορά τη σαουδαραβική πολιτική στη Μέση Ανατολή, το διακύβευμα είναι υψηλό τόσο για τον Τραμπ όσο και για το Ισραήλ, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Οι ΗΠΑ είχαν ηγηθεί πολύμηνης διπλωματίας για να πείσουν τη Σαουδική Αραβία, ένα από τα πιο ισχυρά αραβικά κράτη, να εξομαλύνει τους δεσμούς της με το Ισραήλ και να αναγνωρίσει τη χώρα. Όμως ο πόλεμος στη Γάζα, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, οδήγησε το Ριάντ να βάλει το θέμα στον «πάγο» μπροστά στην αραβική οργή για την επίθεση του Ισραήλ.

Ο Τραμπ θα ήθελε η Σαουδική Αραβία να ακολουθήσει τα βήματα χωρών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της Μέσης Ανατολής, και το Μπαχρέιν, τα οποία υπέγραψαν τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ το 2020 και εξομάλυναν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Με τον τρόπο αυτό, έγιναν τα πρώτα αραβικά κράτη εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα που έσπασαν ένα μακροχρόνιο ταμπού.

Η καθιέρωση δεσμών με τη Σαουδική Αραβία θα ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για το Ισραήλ, επειδή το βασίλειο έχει τεράστια επιρροή στη Μέση Ανατολή, στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ