Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες - Κατολισθήσεις στην Καλντέρα

 
σσ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 03/02/25 - 15:56

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές σε Σαντορίνη, Αμοργό,Ίο και Ανάφη καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους.

Ήδη έχουν οι πρώτες κατολισθήσεις στη Σαντορίνη, ενώ πολλοί από τους πολίτες εγκαταλείπουν το νησί ή να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους.

Οι κατολισθήσεις έχουν αρχίσει από τις πρωινές ώρες στη περιοχή της Καλντέρας με βίντεο να βλέπουν το φως της δημοσιότητας από φαινόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνύματα από το 112 στους κατοίκους είναι συνεχή. Το τελευταίο εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (3/2) για Ιο, Αμοργό, Σαντορίνη και Ανάφη.

Στο μήνυμα γίνεται λόγος για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας και Ανάφης.

Το μήνυμα ζητά από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Νωρίτερα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους τριών περιοχών στη Σαντορίνη, λόγω αυξημένου κινδύνου κατολισθήσεων εξαιτίας των διαδοχικών σεισμών που σημειώνονται στο νησί τα τελευταία 24ωρα.

Ειδικότερα, έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.

Στην Αμοργό έντονη είναι η ανησυχία όπως αποκάλυψε μιλώντας στο CNN Greece ο δήμαρχος του νησιού Ελευθέριος Καραΐσκος οι αλλεπάλληλοι σεισμοί να προκαλέσουν τσουνάμι. Ο ίδιος τονίζει, ωστόσο, πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

«Εάν και εφόσον υπάρχει ανάγκη έχουμε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες προστασίας για τους σεισμούς, αλλά και τσουνάμι, καθώς περισσότερο αυτό είναι που φοβόμαστε» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σε επικοινωνία που είχε με τις δημοτικές Αρχές της Σαντορίνης, πως «εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία και λόγω του ηφαιστείου, αν και οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι σεισμικές δονήσεις είναι προϊόν ενός τεκτονικού φαινομένου».

Έκτακτες πτήσεις από τη Σαντορίνη σήμερα και αύριο - Έκτακτο δρομολόγιο πλοίου τα μεσάνυχτα

Έκτακτες πτήσεις, συνολικά 6 τον αριθμό θα πραγματοποιηθούν από απόψε έως αύριο το πρωί από τη Σαντορίνη ώστε να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να αναχωρήσουν από το νησί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο δρομολόγιο από το πλοίο «Kissamos», το οποίο θα αναχωρήσει στις 21:00 από το Ηράκλειο Κρήτης θα προσεγγίσει το λιμάνι της Θήρας στις 00:30-01:00 και αναμένεται να αφιχθεί στον Πειραιά στις 07:30 την Τρίτη.

Σε ανακοίνωσή της η Attica Group, ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως προχώρησε στον προγραμματισμό έκτακτου δρομολογίου από τη Σαντορίνη, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Σε προσθήκη έκτακτων πτήσεων, από και προς τη Σαντορίνη, για σήμερα Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και αύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, προχωρά η αεροπορική εταιρεία SKY express.

Ειδικότερα, για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού η εταιρεία έχει προσθέσει τις παρακάτω έκτακτες πτήσεις:

  • 03-02-2025 GQ352 Αθήνα-Σαντορίνη 19:25.
  • 03-02-2025 GQ353 Σαντορίνη-Αθήνα 20:50.
  • 04-02-2025 GQ340 Αθήνα-Σαντορίνη 08:00.
  • 04-02-2025 GQ341 Σαντορίνη-Αθήνα 09:25.
  • 04-02-2025 GQ346 Αθήνα-Σαντορίνη 08:30.
  • 04-02-2025 GQ347 Σαντορίνη-Αθήνα 09:55.

Οι οδηγίες του δήμου Αμοργού για τσουνάμι

Ταυτόχρονα, ο δήμος Αμοργού δημοσίευσε την Δευτέρα (3/2) οδηγίες προς τους πολίτες σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι.

Όπως αναφέρεται, οι κάτοικοι στο απευκταίο αυτό σενάριο θα ειδοποιηθούν με μήνυμα του 112, ενώ παράλληλα θα σημάνουν και οι καμπάνες των ναών.

Οι πολίτες καλούνται αν βρίσκονται σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο:

  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί να παραμείνουν σε εγρήγορση.
  • Να παρατηρήσουν αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Να απομακρυνθούν από τη θάλασσα και να κατευθυνθούν σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Να παραμένουν μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε να επιστρέψουν μόνο αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Να μην πλησιάζουν τις ακτές για να παρακολουθήσουν ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δουν ίσως είναι αργά για να το αποφύγουν.

Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μέρες

Για σεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει για ημέρες, κάνει λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στο CNN Greece.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας απομακρύνεται από τη Σαντορίνη προς τα βορειοανατολικά, γεγονός που αμβλύνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις του φαινομένου στις υποδομές και τα κτήρια του νησιού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εφιστά την προσοχή, προειδοποιώντας πως «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας».

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα (η σεισμική δραστηριότητα). Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ήταν όμως, σαφής ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το μήνυμα Μητσοτάκη από Βρυξέλλες

Να είναι ψύχραιμοι και να ακούνε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός, με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησε από τους νησιώτες να είναι ψύχραιμοι και να ακούνε τις οδηγίες της Πολίτικης Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από αρμόδιο υπουργείο να κάνει μια συνολική επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων ώστε όλοι να γνωρίζουν το φαινόμενο που έχουμε να διαχειριστούμε.

Να σημειωθεί πως, ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες, στις Κυκλάδες σημειώνονται αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, με αρκετές μάλιστα εξ αυτών να είναι μεγάλης δυναμικότητας καθώς ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ.

Σε εξέλιξη νέα συνεδρίαση Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Στην Πολιτική Προστασία, συνεδριάζουν εκ νέου υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

«Έχει ξεκινήσει από τις 24 Ιανουαρίου η σεισμική δραστηριότητα, αλλά από το Σάββατο το πρωί εντάθηκε πάρα πολύ, αυξήθηκε το πλήθος των σεισμών και αυξήθηκαν σταδιακά και τα μεγέθη τους. Είναι πολλοί σεισμοί, είναι εκατοντάδες σεισμών. Έχουν ξεπεράσει τους 400 οι καταγεγραμμένοι αυτοί που έχει μπορέσει το σύστημα μας να καταγράψει και να τους αναλύσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του ΕΚΠΑ και πρόσθεσε πως «είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι οι μικροί που δεν μπορούμε να τους αναλύσουμε».

«Είναι μια ζώνη μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων που έχει ενεργοποιηθεί. Ξεκινάει από τα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο χώρο και συνεχίζετε προς την Αμοργό» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή Πρωίαν ενώ τόνισε πως το καλό νέο είναι ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο υπογραμμίζοντας πως ακόμη και αν μεγαλώσει το μέγεθος υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας. «Ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά. Αμοργός, Σαντορίνη, Ανάφη, Αστυπάλαια. Λέω κυρίως τα τέσσερα νησιά που περιτριγυρίζουν αυτή την υποθαλάσσια τεκτονική τάφρο μέσα στην οποία εξελίσσεται, διαδραματίζεται όλη η σεισμική δραστηριότητα. Οπότε πρέπει να μεγαλώσει πολύ το μέγεθος για να έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις» σημείωσε.

Ο καθηγητής, Κώστας Παπαζάχος, το πρωί, μετέβη στη νήσο Άνυδρο, στο νησάκι που βρίσκεται ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, το οποίο είναι το επίκεντρο των περισσότερων σεισμών και εκεί θα τοποθετηθεί ένας σεισμογράφος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ