Στην πόλη Χομς της Συρίας, συνοικίες της κοινότητας των αλεβιτών, στην οποία ανήκε ο έκπτωτος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ζουν με τον φόβο αντιποίνων από πλευράς των νέων de facto αρχών, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, σύμφωνα με κατοίκους.
Σε αυτή την πόλη, την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, συμβιώνουν σουνίτες, αλεβίτες και Xριστιανοί και η θρησκευτική βία έφθασε σε παροξυσμό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που είχε έναυσμα την αιματηρή καταστολή από το προηγούμενο καθεστώς της εξέγερσης μεγάλου μέρους των πολιτών το 2011.
Στην είσοδο ζωνών όπου ζουν κατά πλειονότητα αλεβίτες, ένοπλοι με στολές παραλλαγής επανδρώνουν μπλόκα. Δυο αυτόπτες μάρτυρες —οι οποίοι, όπως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ζήτησαν να μην κατονομαστούν για την ασφάλειά τους— τόνισαν πως κάτοικοι ερωτώνται ποια είναι η πίστη τους στο ένα από τα οδοφράγματα.
Ο Σιχάντι Μαϊχούμπ, άλλοτε βουλευτής της Χομς, που λέει πως εντάχθηκε στην αντιπολίτευση στον πρώην Πρόεδρο Άσαντ το 2012, δηλώνει πως το τελευταίο διάστημα κατέγραψε με ονόματα τις συλλήψεις «σχεδόν 600 ανθρώπων» μόνο στη συνοικία Ζαχρά. Σε όλη την πόλη, «ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τους 1.380», προσθέτει.
Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε, από την πλευρά του στο AFP, πως στη Χομς και στα περίχωρά της έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αλεβίτες.
Κατά τον κ. Μαϊχούμπ, ανάμεσά τους είναι απόστρατοι «στρατηγοί», κάποιοι «συνταγματάρχες που πήγαν να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους σε ειδικά κέντρα», και κυρίως «πολίτες και επίστρατοι».
Στη γειτονική συνοικία Σαμπίλ, αξιωματικοί υπέστησαν ξυλοδαρμούς μπροστά στις συζύγους τους, πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με κατοίκους, στρατιώτες και επίστρατοι, που είχαν πάει να απογραφτούν και παρέδωσαν τον ατομικό τους οπλισμό, όπως απαίτησε η νέα εξουσία, επίσης συνελήφθησαν.
Η νέα de facto Kυβέρνηση —στην εξουσία για κάτι παραπάνω από έναν μήνα, αφού κατέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό την 8η Δεκεμβρίου συμμαχία ένοπλων οργανώσεων υπό τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ)— αρνείται από την πλευρά της πως γίνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο μόνο πρώην στελέχη των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.
Επαναλαμβάνει πως δεν έχει πρόθεση να βλάψει τις μειονότητες της χώρας, που αποτελεί μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκειών. Οι αρχές στη Χομς λένε πως οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι προσεχώς, σύμφωνα με τον κ. Μαϊχούμπ, που αποδίδει το κύμα παραβιάσεων δικαιωμάτων σε οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με τη ΧΤΣ.
«Ζούμε με τον φόβο», είπε κάτοικος στη Ζαχρά. «Στην αρχή έλεγαν πως επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά», συνέχισε, «αλλά δεν υπάρχει τίποτε μεμονωμένο σε τόσες περιπτώσεις».
Δημόσια εκτέλεση δημάρχου
Μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε χθες Παρασκευή πως εκτελέστηκε δημόσια ο δήμαρχος της Ντούμαρ, βορειοδυτικού προαστίου της Δαμασκού, που κατηγορήθηκε πως ήταν πιστός του προηγούμενου καθεστώτος, από ένοπλους συνδεόμενους με τη νέα εξουσία στη Συρία.
«Ο Μάζεν Κινάνα, γνωστός διότι επεδείκνυε πίστη στο προηγούμενο καθεστώς, εκτελέστηκε από ένοπλους» που ανήκουν στη συμμαχία ένοπλων οργανώσεων η οποία κατέλαβε την εξουσία την 8η Δεκεμβρίου, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κατηγορείτο ιδίως πως «συνέτασσε ψευδείς αναφορές ασφαλείας» που είχαν συνέπεια πολλοί νέοι στην περιοχή να φυλακιστούν και να βασανιστούν, πρόσθεσε η ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Θεωρείτο υπεύθυνος για τους θανάτους πολλών νέων στο προάστιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Σάρα θα κάμψει «την παράνομη μετανάστευση»
Εξάλλου, ο Ιταλός Yπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε χθες Παρασκευή πως ο νέος de facto Σύρος ηγέτης Άχμαντ αλ Σάρα δεσμεύτηκε να κάμψει «την παράνομη μετανάστευση» κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους νωρίτερα στη Δαμασκό.
«Ο Σάρα είπε πως είναι έτοιμος να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση, να δώσει μάχη εναντίον των διακινητών ναρκωτικών. Αυτές είναι δυο κρίσιμες δεσμεύσεις για την Ιταλία», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ιταλικής κυβέρνησης στη Βηρυτό, όπου μετέβη αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Δαμασκό.
«Δεν θέλω η Μεσόγειος να παραμείνει νεκροταφείο μεταναστών, θέλουμε η Μεσόγειος να είναι θάλασσα ανάπτυξης, εμπορίου», πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ