Μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο.
Αύριο Τρίτη (3/12) αναμένεται η συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:45 (ώρα Λονδίνου) στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό κάνουν λόγο για μία συνάντηση που αποτελεί ευκαιρία επανεκκίνησης και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων της Αθήνας με το Λονδίνο. Όπως ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews ο απεσταλμένος στο Λονδίνο, Δημήτρης Γκάτσιος, πρόκειται για ένα «τεστ» που θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα σκηνικό κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με το βλέμμα να είναι εστιασμένο κατά κύριο λόγο στο Ουκρανικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κυρ Στάρμερ αναμένεται ότι θα θέσουν επί τάπητος, πέραν του ουκρανικού, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις βρετανικές σχέσεις, το προσφυγικό μεταναστευτικό, καθώς και τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025 2026.
Κυριάκος Μητσοτάκης και κυρ Στάρμερ αναμένεται ότι θα συζητήσουν και το μείζον ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα διαρκές αίτημα το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.
Σημειώνεται πως το θέμα ετέθη και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από το πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά στο θέμα της κυριότητας.
Επαφές στο Λονδίνο
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το απόγευμα (2/12) τον κύκλο των επαφών του με επενδυτές, προτάσσοντας τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα.
Στο υπερσύγχρονο μετρό της Θεσσαλονίκης ως μια εικόνα του μέλλοντος αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε επενδυτές στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, περιγράφοντας το όραμά του για την Ελλάδα και θέτοντας τις τρεις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.
Ανέφερε, μεταξύ αλλων: «Να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις (…) Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές στο σκέλος της είσπραξης εσόδων ώστε να μειώσουμε τους φόρους (…) Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σταθερή δημοσιονομική θέση ως θεμέλιο για να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις παραγωγικές επενδύσεις. Εγχώριες επενδύσεις, ξένες επενδύσεις (…) Η υγειονομική περίθαλψη είναι, από κοινωνικής πλευράς, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μου».
Αναφερόμενος στη νέα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας σε μια σχετικά ταραχώδη περιοχή του κόσμου. Φυσικά, αυτό μας δίνει πολιτική και γεωπολιτική επιρροή. Έχουμε μια ισχυρή διμερή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Αναμένω ότι αυτή όχι απλώς θα διατηρηθεί, αλλά θα ενισχυθεί με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ» σημείωσε.
Συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία την περίοδο της κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης που καθυστέρησε τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
«Υποφέραμε άσκοπα κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω πολιτικών επιλογών που έγιναν (…) Θεωρώ ότι τώρα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος και να γίνουμε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα υπερβαίνει εαυτόν, που θα μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος αλλά και να ηγηθεί σε τομείς όπου θεωρούμε ότι έχουμε έμφυτο συγκριτικό πλεονέκτημα» επισήμανε.
«Υπ’ αριθμόν έναν προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής», επανέλαβε ο πρωθυπουργός με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και τη χώρα μας, λέγοντας, ακόμη: «Στη Ρόδο, χθες, δεχθήκαμε το 80% της βροχής που δέχθηκε η Βαλένθια. Το 80% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια. Στη Ρόδο, κανένα μοντέλο καιρού δεν το προέβλεψε. Και δεν είχαμε κανένα θύμα. Γιατί; Επειδή έχουμε ένα πολύ καλά δοκιμασμένο, πιστεύω, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών».
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης» επισημανε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ειδικό κλειστό workshop που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ.
Πηγή: ertnews.gr