Οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης κατέλαβαν δεκάδες πόλεις και χωριά στη βορειοδυτική Συρία, αφού εξαπέλυσαν μια νέα επίθεση στην επαρχία του Χαλεπίου προχθές, στις πρώτες εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν εδώ και τέσσερα χρόνια κατά των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.
Σε μια επιχείρηση με την ονομασία «Αποτροπή επιθετικότητας», οι δυνάμεις των συριακών ανταρτών κατέλαβαν προχθές το βράδυ τον έλεγχο δεκάδων βασικών πόλεων και χωριών μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη μεγάλη πόλη του Χαλεπίου, με στόχο οι μάχες φέρεται να επεκτείνουν περιοχές της Συρίας όπου οι εκτοπισμένοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν προς «στην αξιοπρέπεια και την ασφάλεια».
Οι αντάρτες μαχητές προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την ομάδα Hay'at Tahrir Al-Sham (HTS) και την αίθουσα επιχειρήσεων Fath Al-Mubeen που καλύπτει μια σειρά από άλλες ομάδες ανταρτών. Σύμφωνα με αναφορές, προετοιμάζονταν για την επιχείρηση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με στόχο να αιφνιδιάσουν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές τους στην περιοχή.
Ωστόσο, επιδεινώθηκε επίσης από τις πρόσφατες προκλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος, με τον Μουσταφά Μπακούρ, εκπρόσωπο της ανταρτικής ομάδας Jaysh Al-Izzah, να αναφέρεται από το The New Arab Outlet ότι η επιχείρηση είναι απάντηση στη Συρία. επιθέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων σε περιοχές και τοποθεσίες αμάχων στη βορειοδυτική Συρία τις τελευταίες εβδομάδες.
Μετά τις επιθέσεις-σοκ και την προέλαση των ανταρτικών ομάδων χθες, οι δυνάμεις του καθεστώτος και οι συνδεδεμένες φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές απάντησαν με βομβαρδισμό πυροβολικού και ρουκετών σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Ιντλίμπ και στα δυτικά της επαρχίας Χαλεπίου.
Από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση, οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας εξέφρασαν επίσης τη γνώμη τους για την κατάσταση, με μια ανώτερη τουρκική πηγή ασφαλείας να λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο Middle East Eye, ότι οι συριακές ανταρτικές ομάδες είχαν εξαπολύσει «περιορισμένη επίθεση» προς το Χαλέπι για να σταματήσουν την επιθέσεις του καθεστώτος «στοχεύοντας τις περιοχές από τις οποίες προήλθαν οι επιθέσεις».
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι «αυτό που αρχικά σχεδιαζόταν ως περιορισμένη επιχείρηση επεκτάθηκε καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους» και ότι η Τουρκία είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την επίθεση προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή εν μέσω της υπάρχουσας επιθετικότητας του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο. .
Ένας άλλος βασικός στόχος της επιχείρησης των Σύριων ανταρτών, σύμφωνα με αυτήν την πηγή, είναι η αποκατάσταση των ορίων της «ζώνης αποκλιμάκωσης» του 2019 στην Ιντλίμπ, η οποία είχε αρχικά συμφωνηθεί από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν μετά από προηγούμενες εχθροπραξίες.
Σημαντικά τμήματα αυτής της ζώνης που περιβάλλει το Χαλέπι είχαν καταληφθεί από το καθεστώς Άσαντ το 2020 κατά άμεση παραβίαση της συμφωνίας, αναγκάζοντας μια πρόσφατα συμφωνηθείσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να τεθεί σε ισχύ τότε.
Ανθρωπιστική καταστροφή
Το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, το οποίο υφίσταται θανατηφόρες κυβερνητικές επιθέσεις από την αρχή της συριακής επανάστασης το 2011, φιλοξενεί τώρα 5,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών , ο μισός πληθυσμός εκτοπίζεται από τις γύρω περιοχές, ενώ δύο εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.
Η Συριακή Πολιτική Άμυνα, γνωστή και ως Λευκά Κράνη, είπε στο MEE ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει περίπου 900 επιθέσεις στην περιοχή φέτος, σκοτώνοντας περίπου 80 πολίτες και τραυματίζοντας περίπου 400 άλλους, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών.
Τα Λευκά Κράνη δήλωσαν ότι εκατοντάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί σε άγνωστους προορισμούς τις τελευταίες 24 ώρες από τις δυτικές περιοχές των επαρχιών Χαλεπίου και Ιντλίμπ μετά από μια σειρά αδιάκριτων κυβερνητικών επιθέσεων στην περιοχή μετά την επιχείρηση των ανταρτών.
Ο Μουνίρ Μουσταφά, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας, είπε στο MEE ότι οι βομβαρδισμοί της Πέμπτης είχαν στόχο περισσότερα από 20 χωριά και πόλεις, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατοπέδων, και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διεθνώς απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς στις επιθέσεις τους.
«Ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, τα περισσότερα παιδιά, σε αυτές τις επιθέσεις. Πολλοί άμαχοι είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που δέχονται επίθεση και δεν μπορούν να φύγουν γιατί δεν έχουν πού να πάνε.
Ο Μουσταφά πρόσθεσε: «Η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και η οικονομική κατάσταση εμποδίζει αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν χάσει όλες τις πηγές εισοδήματος, να μετακινηθούν έστω και προσωρινά».
Τα μάτια στο Χαλέπι
Από την έναρξη της συριακής επανάστασης, διάφορες φατρίες ήλπιζαν να καταλάβουν τον έλεγχο της 5.000 ετών πόλης του Χαλεπίου και να την καθιερώσουν ως πρωτεύουσα των ανταρτικών δυνάμεων.
Εκατοντάδες αντάρτες έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή της πόλης κατά τη διάρκεια έντονων μαχών, ιδιαίτερα στα τέλη του 2016, καθώς προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης και να σπάσουν την πολιορκία της κυβέρνησης στο ανατολικό τμήμα της. Ωστόσο, όλες αυτές οι προσπάθειες τελικά απέτυχαν κάτω από ανελέητες ρωσικές και ιρανικές επιθέσεις.
Πριν από το 2011, η πόλη κατοικούσε τρία εκατομμύρια άτομα και ήταν γνωστή για τους ευγενικούς και εργατικούς κατοίκους της, καθιστώντας την τη βιομηχανική πρωτεύουσα της Συρίας.
Τώρα, η μισή πόλη βρίσκεται σε ερείπια, οι πρώην κάτοικοί της εκτοπισμένοι - άλλοι εντός της Συρίας, ζουν σε καταυλισμούς, άλλοι ζουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό. Οι υπόλοιπες κατοικημένες περιοχές έχουν γίνει το σπίτι των ιρανικών και λιβανικών δυνάμεων.
Ο πόλεμος έχει αναγκάσει περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε ολόκληρη τη Συρία, με εκατομμύρια να γίνονται πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, η πλειοψηφία σε γειτονικές χώρες.
«Τα μάτια μας είναι στραμμένα στο Χαλέπι και οι μελλοντικές εξελίξεις θα καθορίσουν το αποτέλεσμα», είπε ο αρχηγός του SNA.
«Η φύση, ο χρόνος και η κλίμακα της επιχείρησης θα καθορίσουν το εύρος της».