Στο Ισραήλ καταφθάνουν σήμερα οι ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνομιλίες εκεχειρίας στον Λίβανο. Ο απεσταλμένος του EΡΤΝews στο Τελ Αβίβ, Κωστής Κωσταντίνου, αναφέρθηκε στο σχέδιο για κατάπαυση πυρός και στην υπό διαμόρφωση ιστορική συμφωνία.
«Το σχέδιο ετοιμαζόταν απ’ ότι φαίνεται εδώ και μέρες» εξού και η δήλωση από την ισραηλινή πλευρά που είχαμε προ ημερών ότι ίσως βρεθούμε μπροστά σε ένα απότομο τέλος του πολέμου στον Λίβανο» ανέφερε.
«Χθες το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως αρχικά και σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί. Όπως λένε τουλάχιστον τα ισραηλινά μέσα, η συμφωνία με την κάθοδο στη Βηρυτό του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου για το Μεσανατολικό, του Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος θα φτάσει σήμερα στο Λίβανο», πρόσθεσε.
Τα ισραηλινά μέσα μεταδίδουν ότι η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μία μεταβατική περίοδο, περίοδο 60 ημερών, αφήνοντας τον ισραηλινό στρατό σε τακτικές θέσεις μόνον εντός του Λιβάνου ενώ η Χεζμπολάχθα κρατηθεί βόρεια του ποταμού Λιντάνι, όπως ούτως ή άλλως προβλέπει το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ώρα που ο στρατός του Λιβάνου θα αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία θα διαδραματίσει εποπτικό ρόλο, χωρίς αυτός να διευκρινίζεται ακόμη στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Αποδεκατισμένη η Χεζμπολάχ
Στην επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει η καταστροφή της υποδομής της Χεζμπολάχ που φαίνεται να διαθέτει πλέον μόνο το 20% των ρουκετών της. Γεγονός που όπως είπε, ο Κωστής Κωνσταντίνου, γιατί προχωρούν τα πράγματα προς μία ειρήνευση ή μία παύση.
Διαβουλεύσεις φαίνεται ότι υπάρχουν και στο μέτωπο της Γάζας καθώς υπάρχει κινητικότητα για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον παλαιστινικακό θύλακα μετά από τη νέα πρόταση της Μοσάντ.
«Είναι η πρόταση την οποία κατέθεσε ο αρχηγός της Μοσάντ προ ημερών στο Κατάρ» επισήμανε με τις πληροφορίες ότι περιλαμβάνει απελευθέρωση 11 έως 14 ομήρων (γυναίκες και παιδιά) με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις φυλακές, αλλά χωρίς να αποχωρήσει σε πρώτη φάση ο στρατός του Ισραήλ από τον θύλακα.
Η Χαμάς δήλωσε ότι «έλαβε προτάσεις και τις εξετάζει», χωρίς βεβαίως να απορρίψει ή να αποδεχθεί κάτι, γιατί βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης.
Πηγή: ertnews.gr