ΥΠΕΞ – ΓΕΕΘΑ : Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 25/10/24 - 21:54

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε σήμερα, πριν λίγη ώρα, με επιτυχία και ανακοινώθηκε αμέσως μετά, για προφανείς λόγους ασφαλείας, η επιχείρηση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας από μέρους της Ελλάδος στον Λίβανο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ήταν και το καθ ύλη αρμόδιο για τον συντονισμό της όλης επιχειρήσεως εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

            «Με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παραδόθηκε, σήμερα, νέο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρθηκε με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συντονίζει τις προσπάθειές της με την κυβέρνηση του Λιβάνου, με στόχο την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των αμάχων.»

Από πλευράς του ΓΕΕΘΑ, που ήταν υπεύθυνο για τον συντονισμό του στρατιωτικού σκέλους της προαναφερθείσης επιχειρήσεως και την σε πραγματικό χρόνο παρακολούθησή της, τα εξής:

Πρώτο, ότι αυτή πραγματοποιήθηκε με ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ), με το αντίστοιχο ιπτάμενο προσωπικό.

Δεύτερο, στην επιχείρηση συμμετείχε και επέβαινε φυσικά του αεροσκάφους κομάντος της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), που χρησιμοποιήθηκαν για την εγκατάσταση πρόχειρης «περιμέτρου ασφαλείας» αεροσκάφους, πληρώματος, εφοδίων κλπ, μετά την προσγείωσή του στον Διεθνή Αερολιμένα της Βηρυτού και κατά την παραμονή του εκεί προκειμένου να ξεφορτωθεί το υλικό και να παραδοθεί στους εκεί αρμοδίους.

Τρίτο, η όλη επιχείρηση παρακολουθείτο συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) και ενημερωνόταν συνεχώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέταρτο, η όλη επιχείρηση δεν μετατράπηκε σε «τηλεοπτικό σώου», όπως η θλιβερή επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, τον Σεπτέμβριο του 2023, με τα τραγικά αποτελέσματα, τους πέντε νεκρούς και τους 14 τραυματίες, αλλά ανακοινώθηκε και δημοσιοποιήθηκε υλικό ΜΕΤΑ την επιτυχή ολοκλήρωσή της και την ασφαλή επιστροφή αεροσκάφους και συμμετέχοντος προσωπικού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ