Ν. Δένδιας: Γεωστρατηγική η σημασία της Ελλάδος και με στρατηγικό ρόλο στην άμυνα του ΝΑΤΟ

 
DENDIAS

Ενημερώθηκε: 12/10/24 - 11:34

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την υπογράμμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδος και την επιβεβαίωση του στρατηγικού της ρόλου στη συλλογική άμυνα, που καταδεικνύει η επιλογή της από το ΝΑΤΟ ως διοργανώτριας χώρας της μεγαλύτερης αεροπορικής ασκήσεως της Συμμαχίας “Ramstein Flag’24”, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκτός των ΗΠΑ, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδος, όπου παρέστη στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της προαναφερθείσης εκπαιδευτικής δραστηριότητος.

Ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, παρακολούθησε διελεύσεις συμμαχικών αεροσκαφών, ξεναγήθηκε στους χώρους της ασκήσεως δηλαδή στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), WHITE CELL και τη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαιδεύσεως και ενημερώθηκε για τα σενάριά της.

Στην DV-Day συμμετείχαν ακόμα ο Διοικητής της Αεροπορικής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ Αμερικανός Πτέραρχος Τζέιμς Μπ. Χέκερ (James B. Hecker), καθώς και οι Αρχηγοί των Πολεμικών Αεροποριών του Βελγίου, της Δανίας, της Εσθονίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας.

Επίσης, παρευρέθησαν οι Πρέσβεις του Βελγίου κ. Μαρκ Καλκόεν (Marc Calcoen), της Γαλλίας κυρία Λωράνς Ωέρ (Laurence Auer), της Ουγγαρίας κ. Ζολτ Σάντορ (Zsolt Sándor), της Πορτογαλίας κ. Ρούι Ματσιέιρα (Rui Macieira), η επιτετραμμένη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, ως εκπρόσωπος του Πρέσβη των ΗΠΑ, κυρία Μαρία Όλσον (Maria Olson), και η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας κυρία Μιοάρα-Φλορίνα Πιτούτ (Mioara-Florina Pitut), καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων συμμαχικών χωρών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο ΥΕΘΑ κ. Ν.Δένδιας, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο Διοικητής της Αεροπορικής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ Πτέραρχος James B. Hecker.

Ο κ. Δένδιας στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ήταν μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και την ιεραρχία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να φιλοξενεί την πολυεθνική άσκηση «RAMSTEIN FLAG 24». Μια Συμμαχική Άσκηση που διεξάγεται για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή 89 μαχητικών αεροσκαφών, 12 αεροσκαφών υποστήριξης, από 13 χώρες (Σημ. Συντ.: Οι συμμετέχουσες χώρες τελικώς ήταν 12, αφού εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες ήταν γνωστό ότι η Τουρκία για τους δικούς της λόγους, επέλεξε να μη συμμετάσχει στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ).

Επιχειρούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με βάση το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Και αυτή η άσκηση δεν αποτελεί μια απλή επιχειρησιακή εκπαίδευση. Αποτελεί μια δοκιμή διαλειτουργικότητας μεταξύ των αεροπορικών Συμμαχικών Δυνάμεων για να μπορούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονες απειλές στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και της ασφάλειας.Συλλογικά, όλοι μαζί, όπως επιτάσσουν οι αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η ενσωμάτωση καινοτόμων τακτικών στην Αεράμυνα είναι επιβεβλημένη στη γεωπολιτική συγκυρία. Και η παρουσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, στις εξελισσόμενες διεθνείς συγκρούσεις είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ. Η επιλογή της Ελλάδας από τη Συμμαχία ως διοργανώτριας χώρας, υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική αξία της Πατρίδας μας. Επιβεβαιώνει τον στρατηγικό μας ρόλο στη συλλογική άμυνα.»

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του και αναφερόμενος στην ΠΑ και γενικότερα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις του (εγγύς) μέλλοντος και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες τόνισε: «Με τις νέες μας αεροπορικές πλατφόρμες (F-16 Viper, τα Rafale), αλλά και την επικείμενη απόκτηση των F-35 – με χαρά βλέπω F-35 εδώ στην Ανδραβίδα, όπου σε λίγο καιρό εδώ θα βρίσκονται τα F-35 με τα ελληνικά χρώματα. Αλλά και εκτός από αυτό, με τη δημιουργία του Αντιαεροπορικού και του Anti-drone Θόλου που έχω προαναγγείλει, η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προστατεύσει τα Εθνικά Δίκαια, τα Συμμαχικά Δίκαια, τα Ευρωπαϊκά Δίκαια, τον Εθνικό, τον Ευρωπαϊκό, τον Συμμαχικό Ορίζοντα.

Για να μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προβάλλοντας την Πατρίδα μας ως τον αξιόπιστο και σοβαρό Σύμμαχο, τον πυλώνα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν από αυτή.

Επιβεβαιώνοντας για μια φορά ακόμα τη δέσμευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη διασφάλιση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική Συμμαχία στην ιστορία αυτού του πλανήτη.

Όμως, πάντα υπογραμμίζω ότι είναι μια Συμμαχία αξιών, ταγμένη στην υπεράσπιση όχι μόνο των χωρών που ανήκουν στη Συμμαχία, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου. Το ΝΑΤΟ οφείλει όχι μόνο να προασπίζει ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, αλλά είναι και ένα πρότυπο Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Διεθνούς Δικαίου, τήρησης των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό που στα αγγλικά το περιγράφουμε ως “rules-based international order”.

Συγχαίρω θερμά και από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες, ιδίως την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που συντόνισε άψογα αυτή την πολύ μεγάλη άσκηση και θα ήθελα να ευχαριστώ επίσης από καρδιάς τους συμμάχους και φίλους μας για την παρουσία τους εδώ και την αδιάλειπτη συνεργασία τους στην κοινή μας δέσμευση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ