Το σχέδιο του Ισραήλ για «πόλεμο αιφνιδιασμού» στο Ιράν

 
ξξ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 11/10/24 - 22:11

Σε νέα επιστράτευση προχωρά το Ισραήλ, ενισχύοντας τις δυνάμεις του με αρκετές πρόσθετες διμοιρίες μάχης στο κεντρικό μέτωπο, μετακινώντας στρατεύματα από τον νότο προς το βορρά, την ώρα που οι εκατέρωθεν απειλές από το Ιράν για αντίποινα προμηνύουν κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές επιθέσεις κατά της προσωρινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) που αφήνουν πίσω τους τραυματίες, την ώρα που οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου εντείνονται με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνεται.

Από την πλευρά τους, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι δεν πυροβόλισαν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, αλλά άνοιξαν πυρ εναντίον «άμεσης απειλής» στον νότιο Λίβανο.

Με την τεχνική του αιφνιδιασμού θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν

Την ίδια ώρα, αντικείμενο συζητήσεων εξακολουθεί να αποτελεί η «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν, καθώς η Κεντρική Διοίκηση του ισραηλινού στρατού - η οποία είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη- πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον διμοιρίες μάχης, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά από πρόσφατη αξιολόγηση της κατάστασης, η οποία ανέδειξε την ανάγκη για αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος στο CNNi, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν κατέληξε την Πέμπτη (10/10) σε απόφαση για το πώς θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το χάσμα μεταξύ των θέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ μειώνεται.

Το παρασκήνιο πάντως λέει, ότι ο λόγος της μη απόφασης είναι ότι καταγράφονται διαφωνίες κυρίως ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της επίθεσης, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις η επίθεση να αναβληθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ο υπουργός Γκάλαντ είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, τον οποίο και ενημέρωσε αναφορικά με τις αποφάσεις του χθεσινού πολεμικού συμβουλίου για το επικείμενο χτύπημα στο Ιράν.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ φέρονται να μην έχουν ιδιαίτερες ενστάσεις όσον αφορά την απάντηση του Ισραήλ, αρκεί να μην στοχοποιηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, κάτι που άλλωστε έχει εκφράσει επανειλημμένα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ποιος είναι ο Βαφίκ Σάφα, ο νέος στόχος του Ισραήλ

Ο Βαφίκ Σάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, που φέρεται να ήταν ο στόχος του χθεσινού ισραηλινού πλήγματος στη Βηρυτό, «τραυματίστηκε σοβαρά» και βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση», μετέδωσε το Sky News Arabia επικαλούμενο πηγές.

Πρόκειται για τον γαμπρό του νεκρού ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Ο Σάφα είναι επικεφαλής της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, ενώ υπήρξε βασικό στέλεχος της οργάνωσης ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν ιδρύθηκε.

Ισραηλινοί και δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι η Χεζμπολάχ ασκεί έλεγχο στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού και τον Ιούνιο ο Σάφα κατονομάστηκε από τη βρετανική Daily Telegraph ως εμπλεκόμενος σε υποτιθέμενες επιχειρήσεις εκεί, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ιρανικών πυραύλων και ρουκετών.

Η Χεζμπολάχ ωστόσο και οι λιβανέζικες αρχές αρνήθηκαν τον ισχυρισμό της εφημερίδας, καθώς και τις κατηγορίες για επιρροή στο αεροδρόμιο, το οποίο διοικείται επισήμως από τη λιβανέζικη κυβέρνηση.

Το 2019, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν το όνομα του Σάφα σε μια μαύρη λίστα ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατία, επειδή, όπως είπαν, ενορχήστρωσε το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αλλά και επειδή εμπλέκεται στην απόκτηση ξένων διαβατηρίων για στελέχη της Χεζμπολάχ για αποστολές στο εξωτερικό.

Για το Ισραήλ, αναφέρει το BBC, ο Σάφα βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρo. Μάλιστα, όταν το 2008, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων, η Χεζμπολάχ απελευθέρωσε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατούσε για δύο χρόνια, ο Σάφα ήταν εκείνος που, όπως ανέφεραν τότε οι New York Times, είπε ότι η τύχη τους «τώρα θα αποκαλυφθεί», προτού δείξει με χειρονομία δύο φέρετρα.

ΗΠΑ σε Ισραήλ: Να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο τόνισε «τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των δυνάμεων της UNIFIL στην περιοχή», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η UNIFIL, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, δήλωσε την Πέμπτη ότι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν τις θέσεις της και τραυμάτισαν δύο μέλη της. Η έκκληση του Όστιν ήρθε αφού ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ζαν-Πιερ Λακρουά περιέγραψε τις εχθροπραξίες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ως «όλο και πιο ανησυχητικές» που θέτουν «τους ειρηνευτές σε σοβαρό κίνδυνο».

Στο τηλεφώνημά του με τον Γκάλαντ, ο Όστιν τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια «διπλωματική ρύθμιση που επιστρέφει με ασφάλεια τόσο τους Λιβανέζους όσο και τους Ισραηλινούς πολίτες στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων» και προέτρεψε το Ισραήλ να «στραφεί» από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μια διπλωματική οδό «το συντομότερο δυνατό», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο από τα τέλη του περασμένου μήνα, μετέδωσε το CNNi.

Παρέμβαση από τις ΗΠΑ ζητούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς ο περιφερειακός πόλεμος επεκτείνεται και πιστεύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, δήλωσε στο CNNi κορυφαίος αξιωματούχος.

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τα ΗΑΕ πιστεύουν ότι ένας ισχυρός και αποτελεσματικός αμερικανικός ρόλος είναι εξαιρετικά απαραίτητος», δήλωσε ο Ανουάρ Γκαργκάς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΑΕ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για αποκλιμάκωση «σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και του Ιράν».

Τα ΗΑΕ είναι ο εμπορικός και τουριστικός κόμβος της Μέσης Ανατολής και έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς τόσο με το Ισραήλ όσο και με το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Ιράνος πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για το αμφισβητούμενο πυρηνικό της πρόγραμμα και δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να καταθέσει τα όπλα του εάν το Ισραήλ κάνει το ίδιο.

Κίνδυνος έκρηξης των διεθνών τιμών πετρελαίου

Τόσο τα ΗΑΕ όσο και το Ιράν είναι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και το Ιράν ελέγχει το Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου περνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει κατά ενός ισραηλινού χτυπήματος εναντίον των ιρανικών πετρελαϊκών συμφερόντων. Στο μεταξύ, η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν μπορεί να πουλήσει το δικό της πετρέλαιο, τότε δεν θα επιτρέψει ούτε σε άλλους στην περιοχή να το κάνουν.

Μια διακοπή της παραγωγής πετρελαίου από τα κράτη της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου στα ύψη.

Ο «πόλεμος» της Χεζμπολάχ

Επιπλέον, η Χεζμπολάχ φαίνεται πως προετοιμάζεται για έναν «πόλεμο φθοράς» μακράς διάρκειας στον νότιο Λίβανο, σφυρηλατώντας νέα στρατιωτική διοίκηση, μετά την εξάλειψη της ανώτατης ηγεσίας της από το Ισραήλ με αποκορύφωμα τη δολοφονία του ηγέτη της Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί.

Ωστόσο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό απόθεμα όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πιο ισχυρών πυραύλων ακριβείας που δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις δραστηριότητές της.

Η διοίκηση της Χεζμπολάχ διακόπηκε τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου έως ότου οι σιίτες μαχητές δημιούργησαν ένα νέο «δωμάτιο επιχειρήσεων» 72 ώρες αργότερα, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές - ένας διοικητής της Χεζμπολάχ και μια πηγή κοντά στην ομάδα.

Μια τρίτη πηγή, ανώτερος αξιωματούχος κοντά στη Χεζμπολάχ, είπε ότι η ομάδα διεξάγει τώρα έναν πόλεμο φθοράς.

Οι μαχητές έχουν την ευελιξία να εκτελούν εντολές «σύμφωνα με τις δυνατότητες του μετώπου», είπε ο διοικητής της Χεζμπολάχ και περιέγραψε τη νέα διοίκηση ως «ένα στενό κύκλο» σε άμεση επαφή με το πεδίο.

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ είπε ότι οι σήραγγες «είναι το θεμέλιο της μάχης». Η Χεζμπολάχ μόχθησε χρόνια για να τα κατασκευάσει, πρόσθεσε. «Ήρθε η ώρα τους», τόνισε.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της οργάνωσης, Μοχάμαντ Αφίφ, προτεραιότητα της Χεζμπολάχ αυτή τη στιγμή είναι να νικήσει με στρατιωτικά μέσα το Ισραήλ, όμως είναι ανοιχτή και σε οποιαδήποτε προσπάθεια για κατάπαυση πυρός.

Πηγή: cnn.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ