Κατατέθηκε ο φάκελος στην UNESCO για την αναγνώριση του Πάρνωνα και του ακρωτηρίου Μαλέα ως Απόθεμα Βιόσφαιρας

 
sss

Ενημερώθηκε: 25/09/24 - 23:38

Υποβλήθηκε από την Αναπτυξιακή Πάρνωνας Α.Ε. ο φάκελος της υποψηφιότητας της περιοχής «Πάρνωνα-Μαλέα», για την αναγνώρισή της ως Απόθεμα Βιόσφαιρας στο πλαίσιο του προγράμματος MaB/ UNESCO.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν δήμοι, φορείς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη στήριξη των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Η υποψηφιότητα στηρίζεται στην βιοποικιλότητα της περιοχής, αλλά και σε άλλα στοιχεία, όπως η ιστορία, ο πολιτισμός και τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Εφόσον γίνει αποδεκτή από την UNESCO, θα πρέπει να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί σχέδιο διαχείρισης, το οποίο θα προκύψει μετά από διαβούλευση.

Η ανακήρυξη του όρους Πάρνωνα και του ακρωτηρίου Μαλέα, ως Απόθεμα Βιόσφαιρας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.

Με το χαρακτηρισμό «Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO», μια περιοχή αποκτά πλεονεκτήματα τόσο σε επίπεδο προστασίας και διατήρησης του φυσικού και πολιτιστικού της περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο αειφόρου τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Κατατέθηκε ο φάκελος στην UNESCO για την αναγνώριση του Πάρνωνα και του ακρωτηρίου Μαλέα ως Απόθεμα Βιόσφαιρας

Συγκεκριμένα θα,

• Ενισχύσει την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

• Συμβάλλει στην αναγνωσιμότητα των τοπικών προϊόντων της

• Δείξει την ενεργητικότητα, την αγαστή συνεργασία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της.

• Βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.

Η UNESCO, θεωρεί τα Αποθέματα Βιόσφαιρας, ένα διακυβερνητικό -επιστημονικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1971, ως ένα τεράστιο φυσικό εργαστήριο παγκόσμιας εμβέλειας, στο οποίο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος συνδυάζεται με την έρευνα, την εκπαίδευση, την επίδειξη, την τοπική συμμετοχή και την αειφόρο ανάπτυξη.

Με την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο, θα βοηθήσει την Περιφέρεια σε πολλά επίπεδα.

Θα αποτελέσει την 4η περιοχή της χώρας που θα έχει ανακηρυχθεί ως Απόθεμα Βιόσφαιρας, μετά το φαράγγι της Σαμαριάς, τον Όλυμπο και την Οροσειρά των Αστερουσίων.

Το κέντρο διαχείρισης του Αποθέματος Βιόσφαιρα, θα στεγαστεί στο ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Γυμνασίου Λεωνιδίου, ενώ το γραφείο υποστήριξης θα λειτουργήσει εντός του οργανογράμματος του Πάρνωνα – Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Η επιτροπή υποψηφιότητας, περιλαμβάνει πρόσωπα από φορείς και άτομα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ πρόεδρος αυτής, έχει οριστεί ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ