Ν.Δένδιας: «…χωρίς ορθή αξιοποίηση του στοιχείου της εφεδρείας η χώρα δεν μπορεί να έχει το επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται»

 
 Ν.Δένδιας: «…χωρίς ορθή αξιοποίηση του στοιχείου της εφεδρείας η χώρα δεν μπορεί να έχει το επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται»

Ενημερώθηκε: 15/09/24 - 21:39

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Δύο ειδήσεις «έβγαλε» σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας με δήλωσή του μετά τον εορτασμό του Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών Μεγαλομάρτυρος Αγίου Νικήτα του Γότθου, που διοργάνωσε η Ανώτατη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών (ΑΠΟΕΑ), στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας, στο Στρατόπεδο Παπάγου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Πρώτον, ότι προ ημερών ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε πλήρως για την αναδιοργάνωση που περιλαμβάνεται στην «Ατζέντα 2030» για τα εξοπλιστικά προγράμματα που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την επόμενη 20ετία.

Δεύτερον, ότι θα έχουμε εξελίξεις και ανακοινώσεις για θέματα στρατιωτικής θητείας και γενικότερα εφεδρείας και εφέδρων αξιωματικών ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα στη σημερινή εκδήλωση, εκτός του κ. Δένδια, ο οποίος υπηρέτησε την 28μηνη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού, παρέστησαν επίσης ο επίτιμος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Α’ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης, Έφεδρος Λοχαγός του Υγειονομικού και ο ίδιος, εκπρόσωποι των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ο Πρόεδρος της ΑΠΟΕΑ Δρ. Φίλιππος Κωσταράς, ο Γενικός Γραμματέας Θρασύβουλος Λαδόπουλος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΠΟΕΑ, οι Πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Αττικής και Έφεδροι Αξιωματικοί.

Κατά τον χαιρετισμό του στον εορτασμό ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, και αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που αποκόμισε ο ίδιος από τη θητεία του ως Έφεδρος Αξιωματικός, τόνισε τα εξής:

«…Περνάμε σε μια φάση πλήρους αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπει η «Ατζέντα 2030». Εδώ και ελάχιστες μέρες παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό της χώρας ο συνολικός εξοπλιστικός σχεδιασμός της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια. Θα παρουσιαστεί μετά στην αρμόδια Επιτροπή (της Βουλής) και θα εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ. Συγχρόνως προχωράμε σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν τη θητεία. Τον τρόπο δηλαδή που οι νέοι υπηρετούν την πατρίδα τους ώστε να είναι χρήσιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον εαυτό τους αλλά – και εδώ θέλω να καταλήξω κ. Πρόεδρε – και την εφεδρεία. Είμαστε μια μικρή χώρα 11 εκατομμυρίων. Αντιμετωπίζουμε απειλές και η κύρια εκφραζόμενη απέναντί μας διεκδίκηση προέρχεται από μια χώρα που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια.

Κατά συνέπεια, χωρίς ορθή αξιοποίηση του στοιχείου της εφεδρείας η χώρα δεν μπορεί να έχει το επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σε συνεργασία λοιπόν με τους Συνδέσμους Εφέδρων κ. Πρόεδρε – πριν ελπίζω από τα Χριστούγεννα – θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα συνολικό τρόπο αντιμετώπισης της εφεδρείας στην πατρίδα μας. Έχουμε μελετήσει όλα τα μοντέλα τα οποία προσομοιάζουν σε εμάς στον πλανήτη. Η ηγεσία έχει καταλήξει στο πώς πρέπει να γίνει. Αυτό όμως που θα ήθελα να παρακαλέσω εσάς, με τη σημερινή ευκαιρία, είναι η στενή συνεργασία σας ώστε η κοινωνία να ενστερνιστεί ότι έχει έναν αυξημένο ρόλο στην υπεράσπιση της πατρίδας μας και αφού βγάλει την έντιμη στολή του Έλληνα Στρατιώτη και του Έλληνα Αξιωματικού και επιστρέψει στα καθημερινά της καθήκοντα. Οφείλει η υπηρεσία προς την Πατρίδα να είναι μια διαρκής διαδικασία και όχι ένα διάστημα κάποιων μηνών.»

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον παριστάμενο και εορτάζοντα Επίτιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη, σημειώνοντας τα εξής: «Θα ήθελα επίσης να ευχηθώ στον αγαπητό Πρόεδρο, στη Βουλή συνάδελφό μου και εν πολλοίς διδάσκαλο Νικήτα Κακλαμάνη, χρόνια πολλά και καλά! Τον ευχαριστούμε για την σημερινή παρουσία του. Να είμαστε πάντα καλά! Να είστε χαρούμενος, ευτυχισμένος κ Πρόεδρε. Είναι και Έφεδρος Λοχαγός, είναι ανώτερος μου. Άρα πρέπει να σταθώ και εις στάση προσοχής, διότι εγώ παραμένω Ανθυπολοχαγός. Και πάλι χρόνια πολλά και καλά σε όλους!»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ