ΣΥΡΙΖΑ: Μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

 
δφφ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/09/24 - 23:14

Βυθισμένος στην εσωκομματική δίνη παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πρώτη ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής εν μέσω της ανοιχτής σύγκρουσης του Στέφανου Κασσελάκη με όσους τον αμφισβητούν και ζητούν νέες εκλογές, η οποία φουντώνει με την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον του οι «87» και που στηρίζει και ο Παύλος Πολάκης.

Πρώτη νίκη των «87» και του Παύλου Πολάκη, καθώς πέρασε τελικά η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

122 ψήφισαν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας
90 υπέρ της φανερής που υποστήριζε το «στρατόπεδο» Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκη εμφανίστηκε εκνευρισμένος από την πολύωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από την αίθουσα εκνευρισμένος λέγοντας: «Όταν αποφασίσετε πώς θα ψηφίσετε, για να ψηφίσετε, θα γυρίσω».

ΟΙ 6 ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΗΣΑΝ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ / ΦΑΝΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:

ΦΑΝΕΡΗ:

Τζάκρη
Παππάς
Σβίγκου

ΜΥΣΤΙΚΗ:

Αλεξιάδης
Παναγιώτοπουλος (όχι ο βουλευτης)
Μαντζουράνης

Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτούνται 148 «Ναι» επί των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και όχι επί των παρόντων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κήρυξε πόλεμο κατά των φατριών, οι οποίες, όπως είπε, «δεν άφησαν τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα, ενώ κατάφερε να αλλάξει τη χώρα», υποστηρίζοντας πως υπάρχει «ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί ακριβώς για να μην αλλάξει τίποτα και να είναι ικανοποιημένοι».

Επισημαίνοντας πως θα ήταν «ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» και πως δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα, προκάλεσε τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

«Όσο ελκυστικό κι αν είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρον είναι κάποιες φορές να μην το σηκώσεις. Με τρώει το χέρι μου να το σηκώσω, το ομολογώ. Αλλά δεν θα το κάνω. Θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και θέλω να το δω να το κάνετε. Και θέλω να το δουν και οι πολίτες», τόνισε και υπογράμμισε:

«Κάντε μομφή λοιπόν. Και θα πάει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία Κεντρική Επιτροπή εκλέχτηκε με το εκλεκτορικό σώμα του 2019, να αντικρίσει τη βάση του 2024. Εκλέχτηκα με ποσοστο 56% για τριετή θητεία. Κυρίως όμως εκλέχτηκα για να φέρω εις πέρας έναν μεγάλο στόχο: Να τα αλλάξω όλα. Και θα τα αλλάξω όλα. Και “θα τα αλλάξω όλα” σημαίνει: Θα διαλύσω κάθε φράξια, κάθε φρουρά, κάθε μαγαζί και παραμάγαζο. Και στη θέση του θα χτίσουμε μαζί το υγιές, μεγάλο προοδευτικό κόμμα των μελών και των πολιτών, της βάσης και της κοινωνίας. Τέλος οι βαρωνίες, η δύναμη στη βάση. Τέλος, ο συνασπισμός φραξιών. Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ. Πιο πολυφωνικός από ποτέ, γιατί η βάση θα μιλάει και -κυρίως- η βάση θα ακούγεται».

Σήκωσαν το γάντι οι «87» με πρόταση μομφής
Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη οι «87», που το πρωί του Σαββάτου είχαν παρουσιάσει κείμενο με 100 υπογραφές για νέες εκλογές, κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον τελευταίο ένα χρόνο ειδικότερα από την στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμμένη κρίση αρχών και αξιών! Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής», τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι «87» στην πρόταση μομφής.

«Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις ΤΩΡΑ 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ.4 του Καταστατικού και καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο και ζητούμε άμεση προσφυγή στην βάση».

Στηρίζει την πρόταση μομφής ο Πολάκης
Την αμφισβήτησή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη εξέφρασε δημοσίως στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Παύλος Πολάκης, ζητώντας να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογή αρχηγού και δηλώνοντας ότι στηρίζει την πρόταση μομφής των «87».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τον Στέφανο τον στήριξα αλλά έπεσα έξω, ο Στέφανος και καλό παιδί είναι και φιλότιμο έχει και καλές προθέσεις έχει, αλλά για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει».

Ακολούθως εξήγησε: «Η συνεχόμενη εμμονική προβολή των προσωπικών του επιλογών, του πλούτου του, του γούστου του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σκέπασε από την πρώτη μέρα κάθε προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή τη γραμμή, με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να νικήσουμε, γι’ αυτό βάζω θέμα ηγεσίας. Σύντροφε πρόεδρε δεν μπορείς γι’ αυτό προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών για να πάμε μαζί ενωμένοι. Ήταν διχαστική η ομιλία σου. Εγώ υποψηφιότητα θα δηλώσω, και λέω ξεκάθαρα ότι θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και καλώ τους πάντες ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, να πουν ότι θα μείνουν και θα παλέψουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη. Δεν θέλω να φτιάξω ένα κόμμα τύπου Ζωής ή Βαρουφάκη που θα έπαιρνα περισσότερο ποσοστό».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Εγώ ήμουν ο πρώτος που είπα “στηρίζουμε τον Στέφανο”. Είμαι αντίθετος με την τεκνοθεσία και για τα ετερόφυλα και όχι μόνο για τα ομόφυλα. Και είμαι κάθετος και νομίζω ότι είναι και η πλειοψηφία της κοινωνίας».

Για την αιχμή του Στέφανου Κασσελάκη ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προβάλλει την προσωπική του ζωή απάντησε: «Ναι τα χρησιμοποιώ και κάνω και προσωπικές αναρτήσει αλλά τη Δώρα (την σύζυγό του), στην εξέδρα μίας προεκλογικής μου ομιλία εγώ δεν την ανέβασα».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα καλά του ο Μητσοτάκης δεν θα άντεχε πολύ», είπε και πρόσθεσε:

Έτσι όπως είμαστε δεν μπορούμε να νικήσουμε τον Μητσοτάκη, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί, ούτε κόβει εισιτήρια. Χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω διαμορφώσει έναν σκελετό προγράμματος που θα έπρεπε να εκπέμψουμε. Εμείς χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, που να είναι σαφές σε ποιες ομάδες της κοινωνίας απευθύνεται, που να δίνει έμφαση στις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας χωρίς να εξαντλεί τον ριζοσπαστισμό του στον δικαιωματισμό».

Σκληρή κριτική σε Κασσελάκη από την Όλγα Γεροβασίλη
«Μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου», ανέφερε στην ομιλία της η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άσκησε σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, καταλογίζοντας του «αμετροέπεια και προσβολές».

«Λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται. Ακούμε για ενότητα, σύνθεση, υπευθυνότητα κλπ, αλλά τα εννοούμε όλα αυτά; Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές. Δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς. Το νέο δεν είναι ηλικιακό. Είναι ιδεολογικό. Χωρίς τις ίδιες αξίες και χωρίς σεβασμό τίποτα δεν μπορεί να είναι νέο. Οκτακόσια “εγώ” είχε η ομιλία του προέδρου και ελάχιστα “εμείς”. Αμετροέπεια να λέει ο πρόεδρος ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες γι’ αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Στο Συνέδριο ποτέ δεν υποχώρησα. Το Συνέδριο αποφάσισε να μην γίνουν εκλογές. Πολλά από εκείνα που είχα επισημάνει τότε ισχύουν δυστυχώς και σήμερα. Σεβάστηκα την απόφαση του Συνεδρίου και δήλωσα ότι θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένοι. Στο νομό μου στην Άρτα είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα αντίθετα με πολλούς άλλους νομούς και ακούσαμε σήμερα ότι δεν κάναμε τίποτα στις εκλογές», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Όχι Παππά σε εκλογές και αλλαγή ονόματος
Κατά των νέων εκλογών, αλλά και της αλλαγής ονόματος τάχθηκε στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

Το στέλεχος του κόμματος ανέφερε ότι «μετά τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αντανακλαστικά ανάληψης της πολιτικής πρωτοβουλίας, την προσδοκία του κόμματός να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας», ωστόσο, όπως είπε «οι καλές ώρες τελείωσαν εκεί» και οι «ευθύνες» ανήκουν σε όλους.

Απευθυνόμενος πρώτα στον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη τόνισε ότι «όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει, αλλά να σβήνει». «Εδώ υπάρχουν σύντροφοι, όχι εντελλόμενα. Αλλά και σύντροφοι, που κάνουν μεγάλα λάθη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του δημοσίου λόγου», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις τους «δεν βρήκαν χώρο στον δημόσιο λόγο», αλλά «ξεκίνησε η λαθολογία, η αίσθηση ότι πάμε να τελειώσουμε λογαριασμούς με το παρελθόν».

«Δεν βλέπω υπονομευτές ή εντελλόμενα συμφερόντων», δήλωσε ο Ν. Παππάς ενώ απηύθυνε έκκληση «στην αντίθετη άποψη να μην αποδίδουμε αλλότρια κίνητρα». «Δεν μπορούν, επίσης, να υπάρχουν και προειλημμένες αποφάσεις για διαφωνίες», εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να αλλάξει το όνομα του κόμματος.

«Απέναντι στα σενάρια των διασπάσεων, να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις», κάλεσε τα μέλη της ΚΕ ο Ν. Παππάς, ενώ σχολιάζοντας το κείμενο της πρότασης μομφής, είπε πως «καταδικάζει προτάσεις διαγραφών, όμως στελέχη που το υπογράφουν ζητούσαν καθολική διαγραφή Πολάκη».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί δεν βλέπει «εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο», «δεν καταγράφεται πουθενά».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ