Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι με την πλάτη στον… τοίχο και τα μέτωπα να είναι πολλά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, όπου ο καθένας βάζει μπροστά τα προσωπικά του "πάθη".
Ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να αντιμετωπίσει τον μαινόμενο και αμετανόητο Παύλο Πολάκη, ο οποίος μπορεί να επέστρεψε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν φαίνεται να θέλει να ρίξει τους τόνους με τον πρόεδρο του κόμματος. Άλλωστε, το μήνυμά του μετά την επιστροφή του ήταν ξεκάθαρο: «Δεν είμαι κανένα παιδί για να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν, όποτε θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης. Είναι σαφές δηλαδή ότι οι όποιες προσπάθειες για συμφιλίωση γίνονται από την πλευρά Κασσελάκη πέφτουν στο… κενό από την πλευρά του Κρητικού βουλευτή.
Αμετανόητος ο Πολάκης
Μόλις 40 μέρες από τη διαγραφή του ο Παύλος Πολάκης επέστρεψε ξανά στο κόμμα, από το οποίο - όπως δήλωσε - δεν έφυγε ποτέ. Χαρακτήρισε μάλιστα τη διαγραφή του ως «απαράδεκτη». Και μπορεί να φάνηκε ότι συγχώρεσε τον Στέφανο Κασσελάκη, επέστρεψε, όμως, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είμαι κανένα παιδάκι» και άσκησε νέα κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για την πρότασή του για αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή Καταστατικού να μετονομαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς», αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί , θέλοντας να τα αλλάξει όλα. Ασυμβίβαστο βουλευτών με κομματικές θέσεις, να μην υπερβαίνουν συγκεκριμένο αριθμό θητειών στις περιφέρειες τους αλλά και να δώσει περισσότερες πρωτοβουλίες και μεγαλύτερο ρόλο στην βάση του κόμματος, πιστεύοντας ενδεχομένως ότι το μεγαλύτερο ατού του παραμένει η επαφή με τον κόσμο του κόμματος.
Το Σαββατοκύριακο η απόφαση για τον Χρήστο Σπίρτζη
Πάντως, με τα μέτωπα να είναι ανοικτά, τους «87» να περιμένουν στη γωνία για ένα ακόμη λάθος του Κασσελάκη, στο… κάδρο υπάρχει και ο Χρήστος Σπίρτζης. Και μπορεί το θέμα της διαγραφής του να παίρνει παράταση με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στην Κεντρική Επιτροπή, όμως ο Χρήστος Σπίρτζης επανήλθε με νέα τοποθέτησή του, μιλώντας στο OPEN.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης στηρίζει τον Μητσοτάκη και διαγραφεί όποιον του ασκεί κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτή και την αποχώρησή του από το κόμμα.
Η Όλγα Γεροβασίλη και οι «87»
«Βαθύτατα πολιτικές» χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη η Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στην αλλαγή του ονόματος αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το νέο άνοιγμα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Παύλο Πολάκη και την αλλαγή του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.
«Οι αποφάσεις για το κόμμα είναι βαθύτατα πολιτικές» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας ότι «Ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών» και πως «ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κοιτάζει κυρίως τα μέλη, διεκδικεί αδιεμασεολάβητη σχέση».
«Αυτό που αντιλαμβάνομαι μετά τις χθεσινές προτάσεις είναι ότι ο ίδιος έχει κάνει μια επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα» πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Όλα τα άλλα ποιος θα κάνει μομφή, αν θα διώξει τον έναν βουλευτή για να κάνει το χατίρι σε κάποιον άλλο, σε ποιον θα μοιράσει την εξουσία της ΚΟ είναι αυτά που δημιουργούν βαθύτατα πολιτικό και αξιακό πρόβλημα».
Η πρώην υπουργός είπε ακόμη πως «δεν θα είχα καμία αντίρρηση να συζητήσουμε αλλαγές απαραίτητες εκσυγχρονσιμού μιας κυβερνώσας παράταξης της αριστεράς» και συμπλήρωσε ότι «οι συμβολισμοί έχουν τον ρόλο τους, το οργανωτικό-συμβολικό υποκρύπτει βαθύτατα πολιτικά ζητήματα», αναφερόμενη στην απόφαση αλλαγής του ονόματος.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι συρρικνώνεται διαρκώς το κόμμα και η ΚΟ με όλο αυτό τον κύκλο εσωστρέφειας με ευθύνη του προέδρου και της ηγετικής ομάδας. Τα παιχνίδια αντιπερισπασμών, νομής της εξουσίας, μας βάζουν σε εσωστρέφεια, διχασμούς και διαρέσεις που δεν βοηθάνε, και στην καλύτερη εκδοχή αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία ενώ στη χειρότερη οδηγούν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος» πρόσθεσε η κυρία Γεροβασίλη.
«Είναι ο πρόεδρος, οι επιλογές του και τα μέλη, με καταργήσεις των οργανώσεων με λέσχες φίλων και μελών. Το μέλος δηλαδή δεν θα έχει ποτέ ρόλο σε απόφαση, άρα ουσιαστικά δεν εννοεί αυτό που λέει ότι τα μέλη έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Εμείς του είπαμε να πάει σε δημοψήφισμα στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, δεν το έκανε. Εκτιμώ ότι φοβάται να απευθυνθεί στη βάση».
Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η δική της αντίδραση απάντησε ότι με τις εξελίξεις να είναι πολλές και συνεχείς, «είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος ποια είναι η σωστή κίνηση. Κάθε ώρα που περνάει εμφανίζεται και ένα καινούργιο αρνητικό δεδομένο».
Σχετικά με την τοποθέτηση του Νίκου Παππά ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, η κα. Γεροβασίλη σχολίασε ότι η διαίρεση της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν αχρείαστη, ενώ η επανένταξη του Πολάκη στην ΚΟ έγινε χωρίς αιτιολόγηση.
Όσο για το αν θα είναι η ίδια υποψήφια, απάντησε «αφήστε να δούμε τις εξελίξεις, βήμα βήμα, ο στόχος είναι να συμβάλλουμε θετικά».
Πάντως, και οι «87» παρακολουθούν τα τεκταινόμενα. «Αν θέλει αλλαγή του ονόματος, μπορεί να πάει να φτιάξει ένα δικό του» έλεγε έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στους «87», δίνοντας το στίγμα πως η συγκεκριμένη ομάδα θα δώσει αγώνα για την ιστορία και τις παρακαταθήκες του κόμματος. Η κατάθεση πρότασης μομφής μοιάζει πλέον με μονόδρομο, ενώ το μέλλον τους εντός του κόμματος είναι αμφίβολο, πόσω μάλλον αν αυτό αλλάξει και όνομα.