Γάζα: Το Ισραήλ συμφώνησε σε ανθρωπιστικές παύσεις για τους εμβολιασμούς

 
φφφ

Ενημερώθηκε: 29/08/24 - 20:33

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει λάβει από το Ισραήλ «μια προκαταρκτική δέσμευση για ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές» στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος του οργανισμού.

«Αυτό που συζητήσαμε και έγινε δεκτό είναι ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίπερκορν είπε ότι το ίδιο προβλέπεται στη συνέχεια να γίνει στο νότιο και το βόρειο τμήμα του θύλακα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται να εμβολιάσουν περίπου 640.000 παιδιά στη Γάζα, όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε στις 23 Αυγούστου ότι τουλάχιστον ένα μωρό έχει παραλύσει από τον ιό της πολιομυελίτιδας τύπου 2, το πρώτο τέτοιο κρούσμα στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αρχίσει από τις 21/7 να εμβολιάζει κατά της πολιομυελίτιδας όλους τους στρατιώτες.

Στις 30 Ιουλίου, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κήρυξε την παλαιστινιακή περιοχή σε «επιδημική ζώνη πολιομυελίτιδας αποδίδοντας την επανεμφάνιση του ιού στη 10μηνη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ και την επακόλουθη καταστροφή των υγειονομικών εγκαταστάσεων.

Τριήμερη παύση των μαχών είχε ζητήσει ο Μπορέλ
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοσέπ Μπορέλ είχε ζητήσει 3ήμερη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα.

«Η ταχεία εξάπλωση της πολιομυελίτιδας απειλεί τα παιδιά της Γάζας, τα οποία έχουν ήδη αποδυναμωθεί από τον εκτοπισμό, τη στέρηση και τον υποσιτισμό» σημείωσε ο Μπορέλ και ζήτησε μια 3ήμερη κατάπαυση του πυρός με στόχο τον εμβολιασμό, πέρα από τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.

Εντωμεταξύ ο ισραηλινός στρατός είχε αρχίσει από τις 21/7 να εμβολιάζει κατά της πολιομυελίτιδας όλους τους στρατιώτες που επιχειρούν στη Γάζα ή πρόκειται να εισέλθουν εκεί σύντομα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ