Σπάνια συνάντηση στο Πεκίνο απεσταλμένου του Μπάιντεν με κινέζο στρατιωτικό αξιωματούχο

 
κκ

Ενημερώθηκε: 29/08/24 - 09:18

Ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επανέλαβε σήμερα στο Πεκίνο τη σημασία της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν και στη Νότια Σινική Θάλασσα, στη διάρκεια ενός σπάνιου τετ-α-τετ με υψηλόβαθμο κινέζο στρατιωτικό αξιωματούχο.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος επισκέπτεται από προχθές, Τρίτη, την Κίνα, είναι ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκου Οίκου που μεταβαίνει στη χώρα αυτή από το 2016.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται με φόντο εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και σημαντικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ασία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν χθες, Τετάρτη, να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους αυτούς.

«Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να έχουμε τέτοιου είδους ανταλλαγές», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν απευθυνόμενος στον κινέζο στρατηγό Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

«Πιστεύω πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση, με δεδομένη την κατάσταση του κόσμου και την ανάγκη να διαχειριστούμε με τρόπο υπεύθυνο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε ο Σάλιβαν πριν από τη συνομιλία τους.

Από την πλευρά του, ο Ζανγκ ευχαρίστησε τον Σάλιβαν για την επίσκεψή του και χαιρέτισε «την αξία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στη στρατιωτική ασφάλεια».

Σύμφωνα με έναν απολογισμό της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο, ο Τζέικ Σάλιβαν υπογράμμισε τη σημασία της «σταθερότητας» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Ο ίδιος επέμεινε εξάλλου στη σημασία της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Σινική Θάλασσα, θέατρο επεισοδίων ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μανίλα.

Ζανγκ : Η στρατηγική επικοινωνία Κίνας-ΗΠΑ «ειλικρινής, ουσιαστική, εποικοδομητική»

Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ ήταν γεμάτη ανατροπές και οι δύο πλευρές θα πρέπει αναθεωρήστε τις εμπειρίες και τα διδάγματα, ώστε να βρεθεί ο σωστός τρόπος συνύπαρξης των δύο μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Για να διατηρηθούν οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στο σωστό δρόμο, το κλειδί βρίσκεται στην καθοδήγηση των αρχηγών κρατών και των δύο χωρών. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να τηρούν τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας επωφελών, να εφαρμόσουν τη συναίνεση των δύο αρχηγών κρατών και να προωθήσουν τη σταθερή, υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, είπε ο Ζανγκ.

Ο Ζανγκ τόνισε ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα και η Κίνα σίγουρα θα επιτύχει την επανένωση. Η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους να μην υποστηρίξουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», να τηρήσουν την αρχή της μίας Κίνας, να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε στη συνάντηση του Σαν Φρανσίσκο μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών, να διατηρήσουν υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσουν να συνεργάζονται για τον έλεγχο των ναρκωτικών, την επιβολή του νόμου, τον επαναπατρισμό παράνομων μετανάστες και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Χθες, Τετάρτη, το Πεκίνο προειδοποίησε την Ουάσινγκτον εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης προς τις Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί ακριβώς στο να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις διμερείς συνθήκες ως πρόσχημα για να υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Παρά τις τεταμένες διμερείς σχέσεις τους, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το διάλογο.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν μια ενδεχόμενη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ