Ν.Δένδιας: «Υπόμνηση της υποχρέωσης όλων μας, να διαφυλάξουμε το σύνολο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας μας»

 
Γγ

Ενημερώθηκε: 28/08/24 - 23:20

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την υπόμνηση «…της υποχρέωσης όλων μας ανεξαρτήτως, να διαφυλάξουμε ό,τι μάς παραδόθηκε και ό,τι δημιουργήσαμε, δηλαδή το σύνολο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις παραδόσεις μας» υπενθύμισε πριν λίγη ώρα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της τελετής για τα 50 χρόνια παρουσίας, δράσεως, προσφοράς και θυσιών του μαχητικού-θρύλου της Πολεμικής Αεροπορίας F-4E Phantom II, που πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος!

Μία «υπενθύμιση», καθόλου τυχαία κατά την προσωπική μας άποψη, που έρχεται ακριβώς την παραμονή της συναντήσεως των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας αύριο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της ατύπου συνόδου των ομολόγων τους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπου με συναίνεση ΚΑΙ της Ελλάδος (και της Κύπρου) θα δώσει το παρόν του ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά από μία ολόκληρη πενταετία, ώστε να ακούσει τις ελληνικές θέσεις δημοσίως ενώπιον των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπως έγινε γνωστό από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την ίδια ώρα που έχει αυξηθεί κατακόρυφα «λόγω και έργω» η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, οι οποίοι συνόδευαν τον ΥΕΘΑ, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κυρία Διονυσία Ζήσιμου – Αυγερινοπούλου, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.Ιωάννης Τσαούσης, μαζί με τον πατέρα του Αντιπτέραρχο ε.α. Βασίλειο Τσαούση, τον αρχαιότερο εν ζωή Διοικητή της 117 ΠΜ. Παρόντες ήταν επίσης, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΑ και ΑΤΑ, διατελέσαντες Διοικητές και στελέχη, οι οποίοι υπηρέτησαν ευδοκίμως στην 338 και 339 Μοίρες που επιχειρούσαν με τα F-4E, συγγενείς πεσόντων Ιπταμένων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Ο κ.Δένδιας και οι υπόλοιποι επίσημοι παρακολούθησε τη Δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση, καθώς και ιστορικό βίντεο που προβλήθηκε με εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες των θρυλικών μαχητικών αεροσκαφών F-4E, ενώ ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους της 338 Μοίρας στην οποία σήμερα επιχειρούν όλα τα εναπομείναντα μαχητικά του τύπου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια της τελετής, ο ΥΕΘΑ τελείως επιγραμματικώς αναφέρθηκε στα εξής: Το θρυλικό F-4E θα παραχωρήσει τη θέση του στο υπερσύγχρονο, πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας stealth, F-35A.Το F-35A θα επιχειρεί από την ίδια βάση, την 117 ΠΜ, η οποία θα αναβαθμιστεί εκ βάθρων για να μπορέσει να εξυπηρετεί επιχειρησιακώς τα νέα μαχητικά.

Η πλατφόρμα αυτή του F-35 θα διασφαλίσει ότι και στο μέλλον η ΠΑ θα εξακολουθήσει να συγκαταλέγεται στις πιο σύγχρονες αεροπορίες του κόσμου. Και ότι θα μπορεί, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον να υπερασπίζεται αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.Το σχέδιο στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» προβλέπει η ΠΑ να διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4ης και μισής και 5ης γενεάς τριών τύπων μαχητικών: F-16 Viper, Rafale και F-35, αντικαθιστώντας σταδιακά τα αεροσκάφη 3ης και 4ης γενιάς.

Όλα ξεκίνησαν εδώ, την Παρασκευή 5 Απρίλιου 1974, όταν τα πρώτα έξι F-4E Phantom προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης.«…η σκέψη μας πάντα στρέφεται σε αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας. Στους 24 πεσόντες πιλότους των οποίων τα ονόματα στο προσκλητήριο εκφωνήθηκαν και οι οποίο θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας και δημιουργούν για εμάς όλους μια κιβωτό ιερής παρακαταθήκης». «Υπόμνηση της υποχρέωσης όλων μας ανεξαρτήτως, να διαφυλάξουμε ό,τι μάς παραδόθηκε και ό,τι δημιουργήσαμε, δηλαδή το σύνολο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις παραδόσεις μας».«Αντιλαμβάνομαι, ως μέλος της Κυβέρνησης, πλήρως τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν ορισμένοι για το υψηλό κόστος της αγοράς του αεροσκάφους F-35.

Όμως, κυρίες και κύριοι, το κόστος της Εθνικής Ανεξαρτησίας, το κόστος της προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο τέλος της μέρας το κόστος της ελευθερίας, δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε χρήματα και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία αν η χώρα δεν είναι ασφαλής, εάν δεν έχει την δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της».

Η απόκτηση των υπερσύγχρονων F-35, μπορεί να κοστίζει σημαντικά, θα βοηθήσει όμως να «εξοικονομηθούν κονδύλια περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και θα χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες μας 228 τεχνικούς και 17 χειριστές, προσωπικό πολύτιμο και απολύτως απαραίτητο», που θα αποδεσμευτεί από τα Phantom σε σχέση με αυτούς που υπηρετούν σήμερα σε αυτά, όπως τόνισε ο Υπουργός. «Δηλαδή επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους».

Τέλος, ο κ. Δένδιας προέβη σε ειδική αναφορά στον αρχαιότερο ζώντα διοικητή της 117 ΠΜ, τον Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α. Βασίλειο Τσαούση, όπως και στον σημερινό Διοικητή Σμήναρχο (Ι) Χρήστο Σπυρόπουλο, καθώς και στο προσωπικό, «στις εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια στα F-4 στην Ανδραβίδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ