Σενάρια εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 28/08/24 - 10:16

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε ύστερα από την επεισοδιακή χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χωρίστηκε στα δύο με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, να βγήκε λαβωμένος και ηττημένος και τα «πολιτικά διαζύγια»  να είναι προ το πυλών. Με σημερινή της αναφορά, η κ. Κεχαγιά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άνοιξε παράθυρο εκλογών η Κεχαγιά
«Οι αλλαγές δημιουργούν πικρίες και ρήξεις, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνονται αλλαγές», είπε στο OPEN η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά για όσα συνέβησαν χθες στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

«Δεν έγινε μέσω zoom αιφνιδιασμός, υπήρξε επικοινωνία και δύο και τρεις φορές, ήταν ενήμερος ο κ. Φάμελλος», πρόσθεσε η Βούλα Κεχαγιά

«Ακούω πολλά χρόνια ότι τα κόμματα δεν πρέπει να είναι εγωκεντρικά. Το ‘ελέγχει’ το κόμμα καθορίζεται αριθμητικά, είναι άλλο το ελέγχω και άλλο το μπορώ να διοικήσω», πρόσθεσε. «Ούτε απόλυτοι κυρίαρχοι υπάρχουν στο κόμμα ούτε αυτή είναι η επιδίωξη Κασελάκη», είπε.

«Μπορεί να μην αποφευχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση, δεν ξέρω τι σκέφτονται άλλα στελέχη, αν θα κάνουν πίσω. Ο ίδιος έχει πει πως δεν θα θέσει θέμα εκλογών, αλλά..», προειδοποίησε.

Είπε τέλος πως η κα Λινού θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο.

Επίθεση Θεοχαρόπουλου κατά Κασσελάκη
«Εκλέχτηκε για πρόεδρος όχι για μονάρχης», είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος με αφορμή όσα συνέβησαν χθες στην Κοινοβουλευτική ομάδα.

«Πώς κάνεις από zoom μια τέτοια πρόταση;», πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι για πρώτη φορά που σε μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται 5ο κόμμα και στο πλαίσιο συζήτησης είναι μόνο τα θέματα που αφορούν στον Στέφανο Κασσελάκη όχι στην πολιτική.

Καραμέρος: Στηρίζω Κασσελάκη
Στο μεταξύ μιλώντας στο ACTION24 ο Γιώργος Καραμέρος τόνισε: «Στηρίζω τον Στ. Κασσελάκη, διαφώνησα για τη μεθοδολογία, έπρεπε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία του προέδρου»

Αναφορά Ρήγα στον Αλέξη Τσίπρα
Για υποκινητές που θέλουν τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Μην χρησιμοποιεί κανείς τον Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα, τόνισε ότι δεν ασχολείται με τρολ και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει κανείς να αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ερώτημα αν μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να σταματήσει την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας ανέφερε: «Κι εγώ έχω μπει στον κύκλο των διαφοροποιήσεων. Με τόσους προέδρους που έχω περάσει, δεν είχα διαφωνία;».

Αναφερόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, είπε: «Τον Σωκράτη τον τίμησαν. Πάντα γίνονταν αλλαγές. Ο πρόεδρος του κόμματος που εκλέχθηκε με δημοκρατικούς όρους να κάνει αυτά που πρέπει και θα κριθεί την ώρα του αποτελέσματος. Θα είμαι εγώ ο πιο σκληρός κριτής του. Δεν τον αφήνουν να κάνει τίποτα τον πρόεδρο αυτή τη στιγμή».

Τι έγινε στην Κοινοβουλευτική ομάδα
Μετά από μαραθώνια συζήτηση και διαφωνίες επί του διαδικαστικού υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, στην θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η πρόταση πέρασε με 17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 παρών. Νωρίτερα υπήρξε διαφωνία σχετικά με το αν θα έπρεπε να τεθεί πρώτα πρόταση μομφής κατά του Σωκράτη Φάμελλου και να ακολουθήσει η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο. Τελικά ο κ. Φάμελλος που είχε δηλώσει ότι δεν παραιτείται και δεν δέχεται την "καθαίρεση", υπαναχώρησε και δέχθηκε να γίνει μία μόνο ψηφοφορία για τον κ. Παππά.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πριν την ψηφοφορία ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: "Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό τον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζητώ να υπερψηφίσετε. Δεν μπορούμε να πάμε σε αναβολή της ψηφοφορίας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ".

Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου

Αρνητικά ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λίνου, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.

Παρών ψήφισαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.

Τα συμπεράσματα
Ο σφιχτός «εναγκαλισμός» του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Παππά, δείχνει επίσης πως φοβάται μια πιθανή πρόταση μομφής εναντίον του στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και με αυτό τον τρόπο έσπευσε να προσπαθήσει να τη μπλοκάρει, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την επιρροή του Παππά σε πολλά μέλη του οργάνου.

Παράλληλα, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Στέφανο Κασσελάκη, η σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του. Μέσα στην αίθουσα ακούστηκαν σκληρές κουβέντες, ενώ απέναντι του βρέθηκαν πρόσωπα που τον στήριξαν το προηγούμενο διάστημα, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Κώστας Μπάρκας, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Μίλτος Ζαμπάρας και η Μαρίνα Κοντοτόλη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ