«Καζάνι» που βράζει η Μ. Ανατολή: Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέων χτυπημάτων ο Νασράλα — Το Ισραήλ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη, λέει ο Νετανιάχου

 
«Καζάνι» που βράζει η Μ. Ανατολή: Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέων χτυπημάτων ο Νασράλα

Ενημερώθηκε: 25/08/24 - 22:12

Πιο ορατός από ποτέ είναι πλέον ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Το πεδίο των μαχών έχει μεταφερθεί και στο Λίβανο, καθώς η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε προληπτικά μπαράζ επιθέσεων, εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ.

Ακολούθησε η επίθεση της οργάνωσης, που εκτόξευσε περισσότερες από 300 ρουκέτες και drones, εναντίον στρατηγικών στόχων του Ισραήλ, ως αντίποινα, για τη δολοφονία ηγετικού της στελέχους, πριν από μερικές εβδομάδες στη Βηρυτό. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ κρίνει τις εξελίξεις ως πολύ σοβαρές.

Ο ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι το κόμμα του στόχευσε βάση των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, 110 χλμ. εντός του ισραηλινού εδάφους και σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί εναντίον του Ισραήλ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αρνήθηκε τους “ψευδείς ισχυρισμούς” του Ισραήλ ότι ο στρατός του κατέστρεψε σήμερα “χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών” στον Λίβανο και “αναχαίτισε χιλιάδες ρουκέτες“.

Διευκρίνισε ότι το ισχυρό ισλαμιστικό κίνημά του εξαπέλυσε την ευρείας κλίμακας επίθεσή σου σε δύο στάδια. Η Χεζμπολάχ αρχικά εκτόξευσε “340 ρουκέτες Κατιούσα” σε έντεκα στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ και στο κατεχόμενο από το Ισραήλ Υψίπεδο του Γκολάν. Στη συνέχεια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τον νότιο Λίβανο αλλά και για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον ίδιο, από την κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο, στα σύνορα με τη Συρία, στόχευσαν στρατιωτικούς στόχους σε βάθος στην επικράτεια του Ισραήλ, εξήγησε. Εκτός από τη Γκλιλότ, η Χεζμπολάχ στόχευσε την αεροπορική βάση ‘Ειν Σέμερ, 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα, διευκρίνισε.

Ο Χασάν Νασράλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα χτυπήματα: “εάν το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και επιτυγχάνει τους επιδιωκόμενους στόχους, θα θεωρήσουμε ότι η επιχείρηση απάντησης” στη δολοφονία του Σουκρ “ολοκληρώθηκε”, δήλωσε.

Από πλευράς της η Ουάσιγκτον ενημέρωσε το Ισραήλ για την επερχόμενη επίθεση της Χεζμπολαχ  αλλά δεν συμμετείχε στην επίθεση εναντίον στόχων στον Λίβανο, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό της εξελίξεις και είναι πανέτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί, είτε από το Ιράν είτε από τους συμμάχους του, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη.

Τις τελευταίες εβοδμαδες έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και των γειτονικών χωρών σημαντικότατος αριθμός δυνάμεων, ο οποίος δεν έχει μόνο αποτρεπτική ισχύ, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο και σε επίπεδο συγκέντρωσης πληροφοριών όπως φάνηκε και στην χθεσινή επίθεση.

Η στρατιωτική ενίσχυση όμως και οι προετοιμασίες όλες τις τελευταίες εβδομάδες, έρχονται παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες για αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και ίσως λήξης του πολέμου, οι οποίες προσπάθειες δεν έχουν σταματήσει λεπτό.

Στο Καιρό συνεχίζονται με πολύ μεγάλη αμερικανική πίεση προς τα εμπλεκόμενα μέρη οι συνομιλίες για μια συμφωνία και σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο είναι εποικοδομητικές παρά την κλιμάκωση των τελευταίων ωρών. Ωστόσο η Χαμάς, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωσή της, απορρίπτει τους νέους ισραηλινούς όρους στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το χρονικό της έντασης

Τα ξημερώματα το βόρειο μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου άρχισε να “φλέγεται”. Mπαράζ ρουκετών και drone εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στις 05:00 το πρωί σε αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού ηγέτη της, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα.Unmute

Ο ισραηλινός στρατός είχε εξαπολύσει νωρίτερα προληπτικά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε, από αέρος στον νότιο Λίβανο, έχοντας εντοπίσει τις προετοιμασίες της φιλο-ιρανικής οργάνωσης για επίθεση. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Πριν από τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ και σήμερα αποτρέψαμε τη σχεδιασμένη επίθεσή τους. Ο Νασράλα στη Βηρυτό και ο Χαμενεΐ στην Τεχεράνη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά και για την επιστροφή των πολιτών μας με ασφάλεια στα σπίτια τους. Επαναλαμβάνω, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας” τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αντιαεροπορικές σειρήνες άρχισαν να ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, καθώς εκρήξεις ακούγονταν σε πολλές περιοχές, ενώ η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτιζε ρουκέτες που προέρχονταν από τον νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χεζμπλάχ στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ με περισσότερα από 100 αεροσκάφη να καταστρέφουν χιλιάδες εκτοξευτήρες της σιιτικής φιλοιρανικής οργάνωσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν κοντά σε καταφύγια. Για πάνω από μία ώρα διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ.

Ένας στρατιώτης του ναυτικού του Ισραήλ σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μάχης στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του στρατιώτη, αλλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συνέβη σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ευρείας κλίμακας επίθεσης της κατά του Ισραήλ έκανε λόγο η Χεζμπολάχ, τονίζοντας ότι πέτυχε τους στόχους της. Ωστόσο, δύο διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν μηνύματα μέσω διαμεσολαβητών την Κυριακή για αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης μετά τα νέα επεισόδια. Το κύριο μήνυμα ήταν ότι και οι δύο πλευρές θεωρούσαν ότι η έντονη ανταλλαγή βομβαρδισμών της Κυριακής είχε «τελειώσει» και ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που πολεμά εναντίον του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε την ευρεία επίθεση του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών θέσεων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «μια ισχυρή απάντηση» και «ένα χαστούκι» για την ισραηλινή κυβέρνηση. «Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η ισχυρή και στοχευμένη απάντηση, σε μεγάλο βάθος στην επικράτεια της σιωνιστικής οντότητας, είναι ένα χαστούκι για την ισραηλινή κυβέρνηση», επεσήμανε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Έκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυναν ΟΗΕ και Λίβανος, ενώ η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει νέο μέτωπο πολέμου. Σε επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για συνεχή στήριξη της άμυνας του Ισραήλ.

Ισραηλινός στρατός και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας τους φόβους για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η κλιμάκωση των τελευταίων ωρών σημειώνεται ενώ αναμένεται να επαναληφθούν στο Κάιρο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ