Μ. Ανατολή: Στα όρια κατάρρευσης πλέον ο διάλογος για Γάζα και ομήρους – Έκρυθμη η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο

 
Gaza

Πηγή Φωτογραφίας: Belal al Sabbagh/AFP

Ενημερώθηκε: 21/08/24 - 20:56

Μειώνονται οι ελπίδες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, καθώς η στάση των δύο πλευρών δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις αιματηρές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας στις οποίες τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους αρκετά παιδιά – έχουν χάσει τη ζωή τους, το τελευταίο 24ωρο. Μπαράζ ρουκετών εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στα υψίπεδα του Γκολάν, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την ένατη κατά σειρά περιοδεία του στην περιοχή, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 παιδιά τραυματίστηκαν, σε έναν νέο ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, με τον ισραηλινό στρατό να κατηγορεί τη Χαμάς ότι έκρυβε εκεί μία βάση.

Νέο αιματηρό χτύπημα των Ισραηλινών σε πολυσύχναστη αγορά στο Ντέιρ Αλ Μπάλαχ μετά το πλήγμα σε σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί εκτοπισμένοι. Για δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο κάνει λόγο η Χαμάς. Μεταξύ των θυμάτων, μικρά παιδιά. Κάτοικοι τα μετέφεραν με φορτηγά στο νοσοκομείο.

Μικρά παιδιά ανασύρουν τα συνεργεία διάσωσης και από τα συντρίμμια σπιτιού, που βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό στην Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί μαίνονται με αμείωτη ένταση στη Γάζα την ώρα που ο Άντονι Μπλίνκεν ολοκληρώνει την ένατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών για κατάπαυση του πυρός.

Κι ενώ ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τους όρους της αμερικανικής πρότασης, Αμερικανός αξιωματούχος επικρίνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για μαξιμαλιστικές δηλώσεις μετά τις αναφορές από ισραηλινά μέσα ότι επιμένει στη διατήρηση του ελέγχου του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Είναι απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται μακροπρόθεσμη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία είναι πολύ ξεκάθαρη όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και τις τοποθεσίες απόσυρσης του ισραηλινού στρατού και το Ισραήλ έχει συμφωνήσει σε αυτό» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών ΗΠΑ.

Με το διαφαινόμενο νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, το Ιράν εκτοξεύει νέες απειλές για αντίποινα στο Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

«Εμείς θα αποφασίσουμε τον χρόνο (της επίθεσης). Μπορεί η περίοδος αναμονής για την απάντησή μας να διαρκέσει περισσότερο» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Μοχάμεντ Ναϊνι.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στο βόρειο μέτωπο. Aξιωματούχος της Φατάχ σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση. Ενώ δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν την κοινότητα Κατζρίν στα υψίπεδα του Γκολάν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος και να προκληθούν ζημιές σε σπίτια.

Παράλληλα συνεχίζονται και τα χτυπήματα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Επίθεση με βλήματα από δύο μικρά σκάφη, ανοικτά της Υεμένης, δέχθηκε το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο πετρελαϊκών προϊόντων Σούνιον. Όπως ανακοινώθηκε, καλά στην υγεία τους είναι και οι 25 αλλοδαποί- μέλη του πληρώματος του, ενώ το πλοίο έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές.

Στα όρια κατάρρευσης πλέον ο διάλογος για Γάζα και ομήρους

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews Κ. Κωνσταντίνου στο Τελ Αβίβ, η ένταση στο βόρειο μέτωπο αυξάνεται, μία μέρα μάλιστα μετά την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γοάβ Γκάλαντ ότι το κέντρο βάρους των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετατοπίζεται προς το βορρά από το νότο και τη Γάζα.

Το Ισραήλ έπληξε χθες βράδυ αποθήκες πυρομαχικών της Χεζμπολάχ βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ απάντησε με ρουκέτες οι οποίες έπληξαν σπίτια στα Υψώματα Γκολάν, η ίδια λέει ότι στόχευε στρατόπεδο, το Ισραήλ απαντά ότι δεν υπήρχε στρατόπεδο που μπορούσε να πληγεί όπως εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες.

«Την ίδια ώρα, ο διάλογος για τη Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω της άρνησης της Χαμάς να συζητήσει. Η στάση αυτή προκαλεί εκνευρισμό στους Αμερικανούς αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται, την ώρα που η Αίγυπτος κινείται προς την Παλαιστινιακή Αρχή για να συζητήσει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο με την ελπίδα να βρεθεί μια φόρμουλα ειδικά εάν καταρρεύσουν τελικά οι συνομιλίες» τόνισε ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αξιωματούχος της Φατάχ σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο

Μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε σήμερα στη Σιδώνα τον Χαλίλ Μάκντα αδελφό του Μουνίρ Μάκντα, του ηγέτη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα, της ένοπλης πτέρυγας της Φάταχ. Από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα του Ισραήλ κατά της Φάταχ, τους κόμματος Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Το απόγευμα, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωσαν τον θάνατο του Χαλίλ Μάκντα εξαίροντας αυτό που αποκάλεσαν «την υποστήριξή του στους πυρήνες αντίστασης κατά της σιωνιστικής κατοχής στη Δυτική Όχθη». Ο ισραηλινός Στρατός σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τους αδελφούς Μάκντα ότι «ενεργούν εκ μέρους των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη», «εμπλέκονται στην οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων» και «διακινούν όπλα» στην Δυτική Όχθη.

Ο αδελφός του, ο Μουνίρ Μάκντα είναι ο ηγέτης των Ταξιαρχιών. Τον Μάρτιο, κατηγορήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ότι βρίσκεται πίσω από «το λαθρεμπόριο όπλων που κατασκευάζονται στο Ιράν στην περιοχή της Ιουδαίας και της Σαμάριας» όπως το Ισραήλ ονομάζει τη Δυτική Όχθη.

«Στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξήγαγε η (ισραηλινή) Γενική Ασφάλεια για την αντιμετώπιση της δράσης του Μουνίρ Μακντά, πολλά από αυτά τα σύγχρονα όπλα κατασχέθηκαν», γράφει ο ιστότοπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων κατηγορώντας τον ότι στρατολογεί κατοίκους της Δυτικής Όχθης για να «διεξάγουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις (κατά του Ισραήλ)».

Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Άσκα ένας από τους στρατιωτικούς κλάδους της Φατέχ, που δημιουργήθηκε το 2000 στο πλαίσιο της δεύτερης Ιντιφάντα. Βρίσκονται στους επίσημους καταλόγους τρομοκρατικών οργανώσεων του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Axios: Ο Τζο Μπάιντεν θα θέσει το θέμα του διαδρόμου μεταξύ Αιγύπτου – Γάζας σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπ. Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα, η οποία θα επικεντρωθεί σε ένα νέο αίτημα του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, να παραμείνουν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει κατά μήκος του χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας, μετέδωσε το Axios, επικαλούμενο μία ανώνυμη πηγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει ο Νετανιάχου να αμβλύνει την ισραηλινή θέση επί του θέματος, έγραψε το Axios.

Στις συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η Χαμάς επιδιώκει την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, μεταξύ άλλων από τον επονομαζόμενο Διάδρομο του Φιλαδέλφου, μιας στενής λωρίδας γης μήκους 14,5 χιλιομέτρων που εκτείνεται κατά μήκος των παράκτιων συνόρων στο νότιο τμήμα του θύλακα με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου, τον οποίο κατέλαβε στα τέλη Μαΐου, αφότου κατέστρεψε δεκάδες σήραγγες κάτω από αυτόν, οι οποίες, όπως λέει, χρησιμοποιούταν για την παράνομη εισαγωγή όπλων προς τις ένοπλες οργανώσεις της Γάζας.

ΠΗΓΕΣ: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ