Μ.Ανατολή: Θετικά μηνύματα από τη Ντόχα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα — Aιματηρή εφόρμηση εποίκων στη Δυτική Όχθη

 
gaza israel attack

Ενημερώθηκε: 16/08/24 - 14:54

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε νέα εκκένωση περιοχών στην νότια και την κεντρική Γάζα που είχαν χαρακτηρισθεί ασφαλής ζώνη ανθρωπιστικού χαρακτήρα, την ώρα που το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται στη Ντόχα. Στο Ισραήλ, νέα σενάρια για την επαπειλούμενη ιρανική επίθεση, μιλούν για δολοφονία υψηλόβαθμων Ισραηλινών αντί πολεμικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με το ERTnews, μεγαλύτερη εφημερίδα στο Ισραήλ, η «Γεντιότ Αχρονότ» έγραψε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποίησαν το υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ ότι μια επίθεση του Ιράν μπορεί να λάβει τη μορφή δολοφονίας και να έχει στόχο υπουργούς, νομοθέτες, αξιωματικούς του Στρατού ή ανώτερους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ συνιστούν εμπόδιο στην πρόοδο όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, ενώ η φιλο- ιρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλάζει ρητορική, ανακοινώνοντας ότι δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίθεση μεγάλης κλίμακας όσο διαρκεί η Σύνοδος της Ντόχα. Παράλληλα όμως, δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται υπόγειες βάσεις πυραύλων στο Λίβανο με τον Νασράλα να εξαπολύει νέες απειλές.

«Ενθαρρυντικές ενδείξεις για απελευθέρωση ομήρων»

Ο διάλογος στη Ντόχα συνεχίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά με βάσιμες και ενθαρρυντικές ενδείξεις για μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων και στην εκεχειρία στη Γάζα. 

Παρόλο που οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και παρότι γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν σημαντικά κενά, όλοι δείχνουν να συμφωνούν ότι η πρόοδος που καταγράφεται είναι πολύ σημαντική. 

Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, και η απόφαση της ισραηλινής αντιπροσωπείας να περάσει τη νύχτα στο Κατάρ, παρότι αυτό δεν προβλεπόταν λόγω φόβων για την ασφάλειά της.

Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Τάνι είπε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε επικοινωνία με την Τεχεράνη διαβιβάζοντας το μήνυμα ότι το Ιράν πρέπει να εξετάσει διεξοδικά αν είναι σκόπιμο να επιτεθεί στο Ισραήλ , όταν υπάρχει τέτοια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Ντόχα περιλαμβάνει τους επικεφαλής της Μοσάντ και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας ενώ ο Λευκός Οίκος έστειλε μεταξύ άλλων τον Διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς. Συμμετέχει και ο αρχηγός πληροφοριών της Αιγύπτου.

«Είναι ζωτικής σημασίας έργο. Τα εναπομείναντα εμπόδια μπορεί να ξεπεραστούν, και πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτες τις επιθέσεις εποίκων στη Δ. Όθχη.

Δυτική Όχθη: Αντιδράσεις προκαλεί η βία από ακροδεξιούς

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χθες βράδυ όταν Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους αμάχους στη Δυτική Όχθη. Στο Ισραήλ μιλούν για μασκοφόρους και εγκληματίες. Ο Πρόεδρος του περιφεριακού συμβουλίου της περιοχής, είπε πως οι ταραξίες δεν ήταν καν από την περιοχή αλλά ακροδεξιοί από αλλού και ζήτησε μέτρα. Με αηδιάζουν όπως και την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε.

Πηγή: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ