Συνάντηση Πούτιν – Αμπάς στη Μόσχα: Η Ρωσία υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους

 
Συνάντηση Πούτιν – Αμπάς στη Μόσχα: Η Ρωσία υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Ενημερώθηκε: 14/08/24 - 10:41

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στη διαδικασία δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν γενικότερα για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Παρά τις απαιτήσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα παρακολουθεί με προσοχή τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. «Παρακολουθούμε με μεγάλο πόνο και αγωνία την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στην Παλαιστίνη» είπε ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε ότι η θέση της Ρωσίας για την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης με το Ισραήλ παρέμεινε αμετάβλητη.

«Για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη, αξιόπιστη, σταθερή ειρήνη στην περιοχή, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν όλες οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και, πάνω απ’ όλα, να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος με πλήρη δικαιώματα», κατέληξε ο ένοικος του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο 88χρονος βετεράνος Παλαιστίνιος ηγέτης υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένας από τους πιο αγαπημένους φίλους του παλαιστινιακού λαού, προσθέτοντας ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – όπου η Ρωσία είναι μία από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν βέτο – πρέπει να ενεργήσει για να σταματήσει τις ενέργειες που κάνει το Ισραήλ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ σε συμβουλευτική απόφαση που εξέδωσαν τον περασμένο μήνα αποφαίνονται ότι η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι παράνομη, όπως και η κατασκευή και διατήρηση ισραηλινών οικισμών εκεί.

Πηγές: AP, Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ