ΗΠΑ και Αυστραλία συνεργάζονται για την παραγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 08/08/24 - 14:51

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία πλησιάζουν περισσότερο στην επίτευξη συμφωνίας για την από κοινού παραγωγή του Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) και του επόμενης γενιάς, μακράς εμβέλειας Precision Strike Missile (PrSM), ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin μετά από 2+2 συνομιλίες στην Αννάπολη με τη συμμετοχή των αρχηγών άμυνας και διπλωματίας των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ανέφερε το Reuters.

Ενώ το GMLRS, έχει εμβέλεια έως και 80 km, το PrSM μεγαλύτερης εμβέλειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χτυπήματα σε απόσταση άνω των 500 km. Ο στρατός των ΗΠΑ ανέφερε ότι έλαβε το πρώτο PrSm τον Δεκέμβριο μετά από επιτυχημένες δοκιμές.

Επιπλέον, είπε ο Όστιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την παρουσία των περιστροφικών δυνάμεών τους στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των αναπτύξεων βομβαρδιστικών. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός Άμυνας των ΗΠΑ περιέγραψε επίσης την Κίνα ως απειλή για το όραμα των ΗΠΑ και της Αυστραλίας για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδικό Ειρηνικό.

Η κοινή παραγωγή όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία δεν θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ούτε αποτελεί άμεση απειλή για την Κίνα, αναφέρει ο Ίλια Κράμνικ, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών». Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων.

Σε μια προσπάθεια να τμηματοποιήσουν την παραγωγή όπλων τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγκαλιάζουν κοινά έργα με την Αυστραλία και άλλες χώρες

Εκτός από τον στρατηγικό στόχο του περιορισμού της Κίνας, αυτή η τελευταία συμφωνία με την Αυστραλία στοχεύει να δώσει στους παραγωγούς όπλων των ΗΠΑ ένα πόδι στην αυστραλιανή αγορά, όπου ανταγωνίζονται εδώ και καιρό τη Γαλλία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ