Κύπρος: Το καθεστώς του ψευδοκράτους παρακαλεί τους Βρετανούς να το... αναγνωρίσουν

 
κυπροσ

Ενημερώθηκε: 07/08/24 - 16:25

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, ζητώντας «την αναγνώριση της (παράνομης) “ΤΔΒΚ”» έστειλε ο «πρόεδρος» του τουρκοκυπριακού «συνδέσμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Βρετανία, Χασάν Γιλμάζ Ισίκ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας, η Ντιαλόγκ γράφει ότι ο Ισίκ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή σχετικά με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Stephen Daughty και του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στη Λευκωσία, Irfan Siddiq που ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει μια συνολική λύση του Κυπριακού «στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών».

Στην επιστολή του, ο κ. Ισίκ υποστηρίζει ότι «στο διεθνές δίκαιο έχει καταγραφεί η ύπαρξη της (παράνομης) “ΤΔΒΚ”, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του τουρκοκυπριακού λαού».

Μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση δεν είναι δυνατή, συνεχίζει, «δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αποδέχεται ως μέλος μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία που εκπροσωπείται από Ελληνοκύπριους και δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων» και υποστηρίζει ότι το ΗΒ εξαναγκάζει τους Τουρκοκύπριους να αποδεχθούν τις αρχές της Ε.Ε.

«Αυτό θα καταργήσει οριστικά τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και θα οδηγήσει στην υλοποίηση της ιδέας των Ελληνοκυπρίων για Ένωση».

Ο «σύνδεσμος» καλεί τα Ηνωμένα Έθνη, τη Βρετανία και την Ε.Ε. να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ως τη μόνη επιλογή που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία δύο κρατών και τη συνεργασία που υπάρχει στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια, από το 1964 με τη Συμφωνία της Πράσινης Γραμμής, όπως υποστηρίζεται στην επιστολή.

Πηγή: Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ