Ο Νετανιάχου απορρίπτει το αίτημα της Χαμάς για αποχώρηση του Ισραήλ από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 05/08/24 - 14:54

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς την Κυριακή ότι παρεμπόδισε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων επιμένοντας στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον Διάδρομο Φιλαδέλφια στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.

«Δεν έχουμε προσθέσει κανένα αίτημα στο προσχέδιο», ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Η Χαμάς είναι αυτή που ζήτησε να συμπεριληφθούν δεκάδες αλλαγές».

Πρόσφατες αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, κατηγόρησαν τον Νετανιάχου για τον εκτροχιασμό των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με τη Χαμάς, επιμένοντας σε όρους που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό σχέδιο.

«Δημιουργούν [φήμες] μια ψευδή σκηνή σαν να είχε συμφωνήσει η Χαμάς σε μια συμφωνία και είναι η ισραηλινή κυβέρνηση που την αντιτίθεται», υποστήριξε. «Είμαι πρόθυμος να κάνω πολύ δρόμο για να ελευθερώσουμε όλους τους αιχμαλώτους μας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Οι διαρροές από ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους στη διαπραγματευτική ομάδα και τις υπηρεσίες ασφαλείας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις «βλάπτουν τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

«Η Χαμάς απαιτεί να αποσυρθούμε από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας και τη διάβαση της Ράφα», είπε. «Δεν φεύγουμε από εκεί. Όποιος, όπως εμείς, θέλει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας θα πρέπει να ασκήσει πίεση στη Χαμάς και όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση».

Το βράδυ του Σαββάτου, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία ασφαλείας με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα επέστρεψε από την Αίγυπτο μετά από διαπραγματεύσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους ασφαλείας σχετικά με μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με τη Χαμάς. Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla , το ταξίδι της αντιπροσωπείας στο Κάιρο ήταν «το αποτέλεσμα της έντονης αμερικανικής πίεσης στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις». Ο Nitzan Alon, ο επικεφαλής του φακέλου ομήρων του στρατού, δεν συμμετείχε στην ισραηλινή αντιπροσωπεία, είπε ο Walla , λόγω της «πίστης του ότι η σκληρή στάση του Νετανιάχου δεν θα οδηγήσει σε πραγματική πρόοδο».

Ο προκλητικός τόνος του Νετανιάχου έρχεται εν μέσω φόβων για περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί μια «σκληρή απάντηση» στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη και στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο ενάντια στον ιρανικό άξονα του κακού», είπε ο Νετανιάχου. «Χτυπάμε δυνατά σε κάθε χέρι της. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Επαναλαμβάνω στους εχθρούς μας: Θα απαντήσουμε και θα επιβάλλουμε βαρύ τίμημα για κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον μας, από οποιοδήποτε μέτωπο».

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός που επιτρέπει την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες μεσολάβησης για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν παρεμποδιστεί από την απόρριψη από τον Νετανιάχου της έκκλησης του αντιστασιακού κινήματος για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Στις αρχές Ιουνίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε μια ισραηλινή πρόταση «να σταματήσει ο πόλεμος και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι», την οποία αποδέχθηκε η Χαμάς εκείνη την εποχή, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο Νετανιάχου πρόσθεσε νέους όρους που ο Barnea και ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant πίστευαν ότι θα παρεμπόδιζαν οποιαδήποτε συμφωνία.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι ο Νετανιάχου ήταν «αχάριστος» προς τις ΗΠΑ και είχε πει ψέματα για μια συμφωνία ομήρων στη Γάζα. «Ο Μπάιντεν συνειδητοποίησε ότι ο Νετανιάχου του έλεγε ψέματα για τους ομήρους», είπε ο αξιωματούχος στη Haaretz .

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ