Χωρίς αποτέλεσμα. Το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε ένας μαραθώνιος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ο όποιος όμως έφερε, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, απλά συγκλίσεις σε κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα τα οποία συνεχίζουν να μαίνονται.
Με την επισφράγιση του αδιεξόδου στα εργασιακά ολοκληρώθηκε μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης στις 5:30 τα ξημερώματα της Τρίτης η τελική συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών στην Αθήνα.
Στο σκέλος των εργασιακών οι δανειστές φαίνεται πως επιμένουν στις θέσεις τους για αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και ουσιαστική απελευθέρωση της διαδικασίας, ζητούν αλλαγές και στην λειτουργία του ΟΜΕΔ, κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης στις απεργίες, χωρίς να συζητούν οποιαδήποτε βελτίωση στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις στην Αθήνα. Θα υπάρξει όμως μια τηλεδιάσκεψη πριν το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου. Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει αλλά πρέπει μετά να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όσων θα έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο» έλεγε αμέσως μετά τη συνάντηση αξιωματούχος της κυβέρνησης που μετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «μεγάλη απόσταση διαπιστώνεται για τα εργασιακά, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό του 2018 όπου όμως η διαφορά έχει περιοριστεί αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και θα συνεκτιμηθούν σε τεχνικό επίπεδο τεχνικά θέματα όπως οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, η εξοικονόμηση από το claw back την οποία οι θεσμοί αμφισβητούν κλπ.».
Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «έκλεισαν σχεδόν όλα», παρότι βεβαίως παραμένουν οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που είχαν διαπιστωθεί μέχρι και την τελική συνάντηση για το θέμα αυτό κυβέρνησης και θεσμών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραπέμπονται σε τεχνική διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως αλλά παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα κουρέματος σε χρέη απο ΦΠΑ και ΦΜΥ. Μεγάλες παραμένουν οι αποστάσεις στο εργασιακό σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά και στο δημοσιονομικό κενό των 600 εκατομμυρίων ευρώ του 2018 και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Παραμένουν και ζητήματα στην Eνέργεια αλλά και στη διαδικασία κοινής συνείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία.
Στο κείμενο το οποίο συντάχθηκε από τους θεσμούς για να δεχθεί τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 «γιατί οι απεσταλμένοι των θεσμών στην Αθήνα δεν είχαν εξουσιοδότηση» να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση των συμφωνημένων στόχων. Επισήμανε, πάντως, ότι ο στόχος για 3,5% για το 2018 παραμένει αμετάβλητος επειδή «είναι γραμμένο στην πέτρα και δεν αλλάζει».
Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει, μέσω κοινωνικού μερίσματος, μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν.
«Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις, καθώς επιδιώκεται το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί εντός του 2016.
Τα σενάρια
Αν οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως που θα ξεκινήσουν από σήμερα δεν αποδώσουν καρπούς, τότε δεν αποκλείεται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές νέα κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα - τρίτη κατά σειρά - μέσα στο Δεκέμβριο.
Σε αυτό το σενάριο η τελική πολιτική συμφωνία μπορεί να γίνει στο τέλος του χρόνου ή στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Αλλά τόσο η πλευρά της κυβέρνησης όσο και αυτή των θεσμών συνεχίζει να επιθυμεί σύγκλιση το ταχύτερο δυνατό για να προλάβει την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Το πρώτο κρας τεστ θα έρθει πολύ νωρίτερα στις 28 Νοεμβρίου. Τότε συνεδριάζει το EWG ενώ στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί η έλευση των κ.κ Μοσκοβισί και Κερέ.
Αν υπάρξει καθυστέρηση τότε ενδεχομένως να επιχειρηθεί στην υπουργική σύνοδο του Δεκεμβρίου μία πρώτη συμφωνία ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, όπως άλλωστε συνέβη και στην πρώτη αξιολόγηση για την οποία οι αποφάσεις ελήφθησαν διαδοχικά τον Μάιο και τον Ιούνιο.