Μέση Ανατολή: Χαριστική βολή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις η δολοφονία Χανιγιά – Περιπλέκεται η κατάσταση

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 31/07/24 - 20:35

Τη «σιγή ιχθύος» που τηρείται από το επίσημο Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, έσπασε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τονίζοντας ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για έναν «ολοληρωτικό πόλεμο» αλλά ο μόνος τρόπος να τον αποτρέψει είναι η άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 των Ηνωμένων Εθνών του 2006 που τερμάτισε τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. 

Το μήνυμα περιέχεται σε επιστολή με παραλήπτες «δεκάδες διεθνείς ομολόγους», την ώρα που οι εντείνονται οι φόβοι για νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Κατευθυνόμενος πύραυλος χτύπησε το σπίτι όπου έμενε ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είχε μεταβεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, για την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Ο Ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι βρίσκεται πίσω από χτύπημα, αναρτώντας μια φωτογραφία του Χανίγια με μιά κόκκινη σφραγίδα στο μέτωπο που γράφει: «εξολοθρεύτηκε», αν και στη συνέχεια αυτή αποσύρθηκε. Είναι η δεύτερη δολοφονία υψηλού αντιπάλου του Ισραήλ μέσα σε λίγες ώρες, μετά από εκείνη στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ, σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Χαμάς και Ιράν ορκίζονται εκδίκηση
Αμερικανικά πλοία πλέουν προς το Λίβανο και στο Ισραήλ ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ή υπαίθριες εκδηλώσεις. Στον αντίποδα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στο Ιράν ενώ ο ίδιος ο Αγιατολάχ ορκίστηκε «εκδίκηση για το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της χώρας» και μάλιστα κατά την ορκωμοσία του νέου μετριοπαθούς προέδρου.

Η κηδεία του Χανίγια θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στη Ντόχα, την πρωτεουσα του Κατάρ που αντέδρασε στη δολοφονία ρωτώντας το Ισραήλ γιατί σκοτώνει τους διαπραγματευτές με τους οποίους συνομιλεί.

Κοινό είναι το συμπέρασμα πως η δολοφονία τορπιλίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν προχωρήσει αρκετά υπό τις έντονες αμερικανικές πιέσεις αλλά και τη νέα πρόταση του Ισραήλ. Στον αέρα βρίσκεται όμως και το θέμα των ομήρων της Χαμάς.

Διεθνείς αναλυτές μιλούν για ισραηλινό χτύπημα όχι μόνο στην καρδιά του Ιράν αλλά και στην καρδιά του Άξονα της Αντίστασης όπως αυτοαποκαλούνται Τεχεράνη και Χεζμπολάχ.

Με το πλήγμα στην Τεχεράνη, το Ισραήλ στέλνει σαφές μήνυμα προς όλους τους εχθρούς του: «Κανείς δεν είναι ασφαλής» – Και το μήνυμα αυτό έχει παραλήπτες και στην ηγεσία του Ιράν που τον περασμένο Απρίλιο έδειξε τις δυνατότητες το, με την επίθεση που πραγματοποίησε εναντίον του Ισραήλ, την οποία και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, για να την αποκρούσει.

Εννέα μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου, η συγκυρία χαρακτηρίζεται καθοριστική.

Η Τεχεράνη, όσο και αν δεν θέλει να ξεκινήσει ένα περιφερειακό πόλεμο, είναι υποχρεωμένη να σηκώσει το γάντι – για να αποκαταστήσει την αποτρεπτική της ισχύ, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «ενεπλάκησαν» στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτάκτως συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η έκτακτη σύνοδος ζητήθηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ και υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Αλγερία και την Κίνα. Στην επιστολή, που απέστειλε στη ρωσική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας το Ιράν καταδίκασε έντονα την «επιθετική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος» για τη δολοφονία του Χανίγια, χαρακτηρίζοντας την «τρομοκρατική πράξη».

Ακόμη γίνεται ειδική αναφορά στον ρόλο των ΗΠΑ ως στρατηγικού συμμάχου και υποστηρικτή του ισραηλινού καθεστώτος: «Η πράξη αυτή δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη των πληροφοριών των ΗΠΑ».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ι ότι οι επιθέσεις στη Βηρυτό και την Τεχεράνη σηματοδοτούν «επικίνδυνη κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

Ισμαήλ Χανίγια: Από την εξορία επικεφαλής πολιτικής της Χαμάς
Ο Ισμαήλ Χανίγιε ήταν ένας από τους υψηλότερα ιστάμενους ηγέτες της Χαμάς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια διεύθυνε τις πολιτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης από την εξορία στο Κατάρ.

Ως πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ήταν κεντρικός στις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία υψηλών διακυβεύσεων της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Ήταν ένας από τους ηγέτες της Χαμάς που ήταν στο στόχαστρο του Ισραήλ , όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας ότι η Μοσάντ έχει εντολή να αναλάβει δράση εναντίον όλων των αρχηγών της Χαμάς, όποιοι κι αν βρίκσονται».

Ανέβηκε στην ιεραρχία της Χαμάς ως στενός συνεργάτης και βοηθός του συνιδρυτή της Χαμάς, του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν. Οι δύο ήταν στόχοι απόπειρας δολοφονίας του Ισραήλ το 2003. Τον επόμενο χρόνο, ο Γιασίν σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε γεννήθηκε το 1963 στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη Γάζα. Ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο το 1983, εντάχθηκε στο Ισλαμικό Φοιτητικό Μπλοκ, πρόδρομο της Χαμάς. Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ και έζησε εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας, αφού αντιμετώπισε απελάσεις και απόπειρες δολοφονίας.

Ο Χανίγε ονομάστηκε ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2006. Εκείνη τη χρονιά, υπηρέτησε για λίγο ως πρωθυπουργός μιας παλαιστινιακής κυβερνητικής ενότητας, η οποία διαλύθηκε μετά από μήνες έντασης που περιελάμβανε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων.

Παρά τη σκληρή ρητορική του, ο Χανίγια θεωρούνταν από τους αναλυτές ως σχετικά μετριοπαθής και ρεαλιστής συγκριτικά πάντα με τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες της Χαμάς με έδρα τη Γάζα, Μοχάμεντ Ντέιφ και Γιαχία Σινουάρ, οι οποίοι θεωρούνται οι εγκέφαλοι της περσινής αιματηρής επίθεσης στο νότιο Ισραήλ. Ο θάνατός του, επιχειρησιακά δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου τη Χαμάς, υποστηρίζουν ειδικοί.

O πιθανότερος διάδοχος
Ο Χάλεντ Μεσάαλ θεωρείται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια στην πολιτική ηγεσία της Χαμάς,

Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997, όταν Ισραηλινοί πράκτορες του χορήγησαν δηλητήριο σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας έξω από το γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, όπως αναφέρει το Reuters.

H απόπειρα φέρεται να εξόργισε τόσο πολύ τον τότε βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν, ώστε έκανε λόγο ακόμη για απαγχονισμό των επίδοξων δολοφόνων και για κατάργηση της ειρηνευτικής συνθήκης της Ιορδανίας με το Ισραήλ, αν δεν παραδιδόταν το αντίδοτο.

Οργισμένος ο Ερντογάν με τη δολοφονία του «αδερφού« Χανίγε
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σθεναρά την «προδοτική δολοφονία» και «απεχθή πράξη» ενώ προειδοποίησε ότι «η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της , όπως έχει αποτύχει στο παρελθόν». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό.

Η υποστήριξη προς τον Χανίγε έχει ιστορικό βάθος και ιδεολογική βάση το κίνημα Ιχβάν των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τα ενημερωτικά τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι σε συνεχή ροή και ενδεικτικό μάλιστα του τουρκικού πένθους για τον ηγέτη της Χαμάς είναι το γεγονός ότι οι παρουσιάστριες των δικτύων αυτών εμφανίζονται μαυροντυμένες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ