Η ASEAN καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

 
κκ

Ενημερώθηκε: 27/07/24 - 20:14

Κορυφαίοι διπλωμάτες της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) καταδίκασαν το Σάββατο τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στη Βιεντιάν, την πρωτεύουσα του Λάος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN εξέφρασαν επίσης «σοβαρή ανησυχία» για την ανθρωπιστική κατάσταση στον αποκλεισμένο θύλακα.

«Καταδικάσαμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον ανησυχητικό αριθμό θυμάτων, ιδίως γυναικών και παιδιών, την περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και άλλες βασικές ανάγκες, οδηγώντας στην περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. », αναφέρεται στη δήλωση.

Κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Η τελική δήλωση επαίνεσε τις προσπάθειες διαφόρων μελών του ASEAN για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επανέλαβε την υποστήριξη προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Ζητήσαμε ταχεία, ασφαλή, απρόσκοπτη και διαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους όσους έχουν ανάγκη, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χωρητικότητας στα συνοριακά περάσματα, μεταξύ άλλων δια θαλάσσης», ανέφερε.

Το μπλοκ προέτρεψε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης με σκοπό την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν επίσης τη συμβουλευτική γνώμη του Δ.Δ της περασμένης εβδομάδας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, λέγοντας ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσης για τον τερματισμό «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» της παράνομης παρουσίας του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ