Ο Μπλίνκεν καταδικάζει τις «κλιμακούμενες ενέργειες» του Πεκίνου στη θάλασσα

 
ss

Ενημερώθηκε: 27/07/24 - 17:41

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέκρινε τις «κλιμακούμενες και παράνομες ενέργειες» του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στη σύνοδο κορυφής της ASEAN, όπου ο Ρώσος ομόλογός του είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει ανησυχία στο σχέδιό της για πυρηνική αποτροπή σύμμαχος της Σεούλ για την κορεατική χερσόνησο.

Ο Μπλίνκεν επέκρινε την Κίνα για τις εχθρικές ενέργειες της ακτοφυλακής της εναντίον των Φιλιππίνων που συμμάχησαν με την αμυντική συνθήκη των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά επίσης επαίνεσε τις δύο χώρες για τη διπλωματία τους αφού η Μανίλα ολοκλήρωσε μια αποστολή ανεφοδιασμού νωρίτερα το Σάββατο σε στρατεύματα σε ένα αμφισβητούμενο νήμα, χωρίς εμπόδια Κίνα.

Ο Μπλίνκεν συμμετείχε το Σάββατο στο Περιφερειακό Φόρουμ της ASEAN με επίκεντρο την ασφάλεια μαζί με διπλωμάτες μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της ΕΕ, το οποίο περιελάμβανε συζητήσεις για τις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία , τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας και την ένταση στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η παρουσία μικρών στρατευμάτων των Φιλιππίνων σε ένα απογειωμένο πρώην πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο δεύτερο Thomas Shoal εξοργίζει εδώ και χρόνια την Κίνα, η οποία έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Φιλιππίνες για τις αποστολές ανεφοδιασμού της, προκαλώντας περιφερειακές ανησυχίες για μια κλιμάκωση που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε επέμβαση των ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των αποστολών."Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σημειώσουμε τον επιτυχημένο ανεφοδιασμό σήμερα του δεύτερου κοπαδιού Thomas", είπε ο Μπλίνκεν στους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που φιλοξενεί τις συναντήσεις στο Λάος.«Το επικροτούμε αυτό και ελπίζουμε και περιμένουμε να δούμε ότι θα συνεχιστεί προς τα εμπρός».

Ο Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi στο περιθώριο της συγκέντρωσης, στην έκτη συνάντησή τους από τον Ιούνιο του 2023, όταν η επίσκεψη του Blinken στο Πεκίνο σηματοδότησε μια βελτίωση των τεταμένων δεσμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε την Ταϊβάν με τον Γουάνγκ και τις ανησυχίες για τις πρόσφατες «προκλητικές ενέργειες» του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένου ενός προσομοιωμένου αποκλεισμού κατά την ορκωμοσία του προέδρου της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρόοδο στους στρατιωτικούς δεσμούς, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης την υποστήριξη του Πεκίνου στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας και προειδοποίησε για περαιτέρω δράση των ΗΠΑ εναντίον κινεζικών εταιρειών, αλλά δεν έλαβε καμία δέσμευση από τον Γουάνγκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο του φόρουμ είπε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία των αμερικανικών πυρηνικών μέσων στην κορεατική χερσόνησο, που επισήμως στοχεύουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αποτροπής στις απειλές της Βόρειας Κορέας, προσθέτουν στις ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια.«Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε καν να πάρουμε μια εξήγηση για το τι σημαίνει αυτό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προκαλεί πρόσθετο άγχος», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA.

Ο Μπλίνκεν είπε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται εντατικά κάθε μέρα» για να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να βρουν έναν δρόμο για πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια.

Οι παρατηρήσεις του ακολούθησαν εκείνες του Ρέτνο Μαρσούντι, του υπουργού Εξωτερικών της Ινδονησίας, του μεγαλύτερου έθνους με μουσουλμανική πλειοψηφία στον κόσμο, ο οποίος είπε ότι η ανάγκη για βιώσιμη ειρήνη είναι επείγουσα.

Ο Ρέτνο είπε επίσης ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους, μια συγκαλυμμένη αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις δύο διεθνών δικαστηρίων σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας για να δούμε τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», είπε ο Ρέτνο.

«ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ»

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ προέτρεψε τους στρατιωτικούς ηγέτες της Μιανμάρ να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο και να τερματίσουν έναν εντεινόμενο εμφύλιο πόλεμο, πιέζοντας τους στρατηγούς να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να ακολουθήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο της ASEAN.

Η σύγκρουση φέρνει τον καλά εξοπλισμένο στρατό της Μιανμάρ απέναντι σε μια χαλαρή συμμαχία ανταρτικών ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων και ένα κίνημα ένοπλης αντίστασης που κερδίζει έδαφος και δοκιμάζει την ικανότητα των στρατηγών να κυβερνούν.

Η ASEAN εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο στην οποία τόνισε ότι είναι ενωμένη πίσω από το ειρηνευτικό της σχέδιο και καταδίκασε τη βία κατά των αμάχων, καλώντας όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν διάλογο.

Η ASEAN χαιρέτισε επίσης απροσδιόριστα πρακτικά μέτρα για τη μείωση της έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την πρόληψη ατυχημάτων και εσφαλμένων υπολογισμών, ενώ προέτρεψε όλους τους ενδιαφερόμενους να σταματήσουν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να περιπλέξουν και να κλιμακώσουν τις διαφορές.

Πηγή: reuters.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ