Άλυτο μυστήριο το σαμποτάζ στο γαλλικό σιδηρόδρομο - Παραμένουν τα προβλήματα

 
france train

Ενημερώθηκε: 27/07/24 - 15:25

Συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο τα σοβαρά προβλήματα στους σιδηροδρόμους της Γαλλίας, μετά το συντονισμένο σαμποτάζ που εκδηλώθηκε σε κομβικά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά μέσο όρο σήμερα θα πραγματοποιηθούν 7 στα 10 δρομολόγια των τρένων υψηλών ταχύτητας (TGV) στον βόρειο, τον δυτικό και τον νοτιοδυτικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF.

Η SNCF προέβλεψε επίσης μέσες καθυστερήσεις μίας ως δύο ωρών στους τρεις αυτούς σιδηροδρομικούς άξονες, όπως και ότι η κυκλοφορία θα εξακολουθήσει να διακόπτεται στον βόρειο άξονα και την Κυριακή.

Αναφέρει ακόμη ότι η κυκλοφορία στην ανατολική γραμμή υψηλής ταχύτητας επανήλθε κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις και αλλαγές δρομολογίων τρένων υψηλής ταχύτητας, με τις αρχές να κάνουν λόγο για σαμποτάζ που σημειώθηκαν συντονισμένα στις περιοχές Κουρταλέν, Κρουαζίγ, Πανί-σιρ-Μοζέλ, οι οποίες είναι κομβικές για το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η "Le Monde" μία τέταρτη δολιοφθορά στην τοποθεσία Vergigny, στον νοτιοανατολικό άξονα, αποτράπηκε από την άφιξη εργατών των σιδηροδρόμων στο σημείο.

Όπως έγινε γνωστό από την «μαζική επίθεση» κόπηκαν και πυρπολήθηκαν καλώδια οπτικών ινών, απαραίτητα για τη μετάδοση πληροφοριών και τη λειτουργία των σιδηροδρόμων.

Επιπτώσεις υπήρξαν την Παρασκευή και στη σιδηροδρομική σύνδεση της Γαλλίας με άλλες χώρες, όπως με τη Βρετανία και το Βέλγιο.

Σε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τα σενάρια για την ταυτότητα των δραστών κάλεσε χθες, στο περιθώριο έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Η έρευνα μόλις ξεκίνησε, καλώ όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και προσοχή. Αυτό που γνωρίζουμε, αυτό που διαπιστώσαμε, είναι ότι οι εμπρησμοί ήταν προσχεδιασμένοι, συντονισμένοι και στόχευαν νευραλγικά τμήματα του δικτύου, αποδεικνύοντας ότι οι δράστες διέθεταν ακριβείς γνώσεις», είπε ο Ατάλ. Το ελεγχόμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα συνδικάτο των σιδηροδρομικών ανέφερε χθες: «Το συνδικάτο μας καταδικάζει το πλήγμα αυτό κατά του κρατικού οργανισμού SNCF».

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμισθεί το περιστατικό εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάσισε να αναθέσει την έρευνα για σκόπιμη καταστροφή κρατικής περιουσίας στην εισαγγελία της πρωτεύουσας και όχι στον ειδικό αντιτρομοκρατικό εισαγγελέα. Από τη μεριά της, η περιφερειάρχης της πρωτεύουσας και πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί, Βαλερί Πεκρές, δεν δίστασε να κάνει λόγο για «απόπειρα αποσταθεροποίησης της Γαλλίας» μιλώντας στο υπερσυντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Θεωρία συνωμοσίας ασπάσθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, λέγοντας χθες ότι οι πράξεις δολιοφθοράς στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο οφείλονται «στην επιρροή του άξονα του κακού και του ριζοσπαστικού ιρανικού Ισλάμ». Ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε στην εφημερίδα Times of Israel ότι είχε προειδοποιήσει τον Γάλλο ομόλογό του στις αρχές της εβδομάδας για πληροφορίες σε βάσεις δεδομένων του Ισραήλ οι οποίες δείχνουν ότι το Ιράν σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο την ισραηλινή αντιπροσωπεία στους Αγώνες.

Στελέχη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν χθες ότι οι υποψίες τους στρέφονται κυρίως στη γαλλική άκρα Αριστερά ή σε οικολόγους ακτιβιστές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ