G20: Συμφωνία για επεξεργασία φόρου για τους δισεκατομμυριούχους

 
kk

Ενημερώθηκε: 26/07/24 - 14:40

Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20) συμφώνησαν την Πέμπτη (25 Ιουλίου) να συνεργαστούν για να πετύχουν μια αποτελεσματική φορολόγηση των υπερπλούσιων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με τη δήλωση τους που δείχνει να επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ της εθνικής κυριαρχίας και της μεγαλύτερης συνεργασίας για τη φοροδιαφυγή.

Η δήλωση, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί την Παρασκευή, αποτελούσε μέγιστη προτεραιότητα πριν τη σύνοδο για τη Βραζιλία που ασκεί τώρα την προεδρία της G20. Ο ηγέτης της μάλιστα, Λουίς Ινάσιο Λούλα, πρώην εργάτης εργοστασίου, έχει ασκήσει πολλαπλές πιέσεις για να συμπεριληφθεί ο «φόρος των δισεκατομμυριούχων» στην ατζέντα της G20.

«Με πλήρη σεβασμό στη φορολογική κυριαρχία, θα επιδιώξουμε να συμμετάσχουμε συνεργατικά για να διασφαλίσουμε ότι οι ιδιώτες με εξαιρετικά υψηλό πλούτο φορολογούνται αποτελεσματικά», αναφέρει η δήλωση της G20 σύμφωνα με το Reuters.

«Η συνεργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την ενθάρρυνση συζητήσεων γύρω από τις φορολογικές αρχές και την εκπόνηση μηχανισμών κατά της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης δυνητικά επιζήμιων φορολογικών πρακτικών», αναφέρεται.

Η Βραζιλία έχει προωθήσει ακόμα τη συζήτηση για την επιβολή φόρου 2% σε περιουσίες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με εκτιμώμενα έσοδα έως και 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από μόνο 3.000 άτομα.

«Αυτό που ξεκίνησε σήμερα είναι μια ευρύτερη διαδικασία που θα απαιτήσει τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, μελετητών και διεθνών οργανισμών με εμπειρία και χρόνο, όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΟΗΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Φερνάντο Χαντάντ.

Άλλοι στην G20, αν και υποστήριξαν, σημείωσαν πόσο δύσκολο είναι πιθανό να εφαρμοστεί η συμφωνία.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ξεκινάμε μια διαδικασία η οποία είναι πολύ, πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι στο περιθώριο της συνόδου της G20.

«Το πρώτο βήμα θα είναι να εργαστούμε για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων χωρών. Αυτό θα είναι κάτι που θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επικρότησε επίσης το πνεύμα των συζητήσεων σχετικά με τη δήλωση, αλλά ήταν επιφυλακτική ως προς μια νέα παγκόσμια φορολογική πολιτική, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε προτείνει διάφορες πολιτικές για τον σκοπό αυτό, ακόμα και έναν «φόρο δισεκατομμυριούχων».

«Πιστεύουμε ότι … είναι λογικό για τις περισσότερες χώρες να ακολουθήσουν αυτή την προσέγγιση της προοδευτικής φορολόγησης. Και είμαστε ευτυχείς να συνεργαστούμε με τη Βραζιλία σε αυτό και να προπαγανδίσουμε αυτές τις ιδέες στη G20», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη συνάντηση της G20.

«Αλλά η φορολογική πολιτική είναι πολύ δύσκολο να συντονιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν βλέπουμε την ανάγκη ή δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι επιθυμητό να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με αυτό. Πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα φορολογικά τους συστήματα είναι δίκαια και προοδευτικά».

Ο «φόρος των δισεκατομμυριούχων» θα απευθυνόταν στα πλουσιότερα άτομα του κόσμου, όπως ο ιδιοκτήτης της Tesla και της Space X Έλον Μασκ, με περιουσία που το περιοδικό Forbes εκτιμά σε περίπου 235 δισεκατομμύρια δολάρια, ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος με περιουσία περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ή ο Γάλλος μεγιστάνας των ειδών πολυτελείας Μπερνάρ Αρνό με περιουσία περίπου 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, το πλουσιότερο 1% έχει συγκεντρώσει 42 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέο πλούτο την τελευταία δεκαετία, σχεδόν 34 φορές περισσότερο από ολόκληρο το κατώτερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, οξύνοντας έτσι την ανισότητα του πλούτου παγκοσμίως.

Ο μέσος πλούτος ανά άτομο στο κορυφαίο 1% αυξήθηκε κατά σχεδόν 400.000 δολάρια σε πραγματικούς όρους την τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με μόλις 335 δολάρια – ισοδύναμη αύξηση λιγότερο από εννέα σεντς την ημέρα – για ένα άτομο που ανήκει στο ποσοστό του πληθυσμού με το κατώτερο εισόδημα, δήλωσε η Oxfam.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ