Το ΝΑΤΟ βρίσκει κενά στην άμυνα της Ευρώπης

 
jj

Ενημερώθηκε: 24/07/24 - 13:43

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αυτόν τον μήνα, αλλά, μακριά από τη δημόσια σκηνή, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές της συμμαχίας έχουν επικεντρωθεί στην εκτίμηση του τεράστιου κόστους για τη διόρθωση του κενού στην άμυνα της Ευρώπης.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πέρυσι τα σχέδια για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση των αμυντικών του δυνατοτήτων των τελευταίων τριών δεκαετιών, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ρωσική επιθετικότητα. Στα παρασκήνια, οι αξιωματούχοι ξεχύνονται από τότε για τις ελάχιστες αμυντικές απαιτήσεις για την επίτευξη αυτών των σχεδίων, τα οποία στάλθηκαν στις εθνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις περιγράφουν λεπτομερώς τις ελλείψεις στους στρατούς του ΝΑΤΟ σε βασικούς τομείς, παρέχοντας μια πρόχειρη ένδειξη για το πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να κοστίσει η διόρθωση, είπε ο στρατιωτικός σχεδιαστής. Το ΝΑΤΟ στοχεύει να μετατρέψει αυτές τις απαιτήσεις σε δεσμευτικούς στόχους για μεμονωμένες κυβερνήσεις, ώστε να εξασφαλίσουν την άμυνα της Ευρώπης μέχρι το φθινόπωρο του 2025, όταν θα πραγματοποιήσει μια τακτική συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας.

Το Reuters μίλησε σε 12 στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη για τα απόρρητα σχέδια, οι οποίοι περιέγραψαν έξι τομείς που η συμμαχία 32 εθνών έχει προσδιορίσει ως τους πιο πιεστικούς να αντιμετωπίσει.

Αυτά περιλαμβάνουν ελλείψεις σε αεράμυνα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αριθμό στρατευμάτων, πυρομαχικά, λογιστικούς πονοκεφάλους και έλλειψη ασφαλών ψηφιακών επικοινωνιών στο πεδίο της μάχης, έδειξαν οι συνομιλίες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας πιο ελεύθερα. Το ΝΑΤΟ δεν έχει δώσει δημόσια εκτίμηση του συνολικού κόστους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει καθυστερήσεις για την επίτευξη των στόχων του σε μια εποχή που η ενότητά του θα μπορούσε να δοκιμαστεί από δημοσιονομικούς περιορισμούς μεταξύ των ανώτερων ευρωπαϊκών μελών και διαφορές σχετικά με το πόσο επιθετική θα έπρεπε να είναι η στάση του απέναντι στη Ρωσία.

Το κρίσιμο είναι ότι οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δημιούργησαν το φάντασμα ότι η εξέχουσα δύναμη του ΝΑΤΟ μπορεί να ηγείται από έναν άνθρωπο που επικρίνει τη συμμαχία –τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ– ο οποίος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι εκμεταλλεύονται τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.Σ

τη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον στις 9-11 Ιουλίου, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναγνώρισαν δημόσια ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, η ήπειρος θα χρειαστεί να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι για την Αμερική, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, η προτεραιότητα θα μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στον Ινδο-Ειρηνικό, έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά έθνη στο ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν περισσότερα από τα βαριά άρση», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον. είπε ο Healey στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι οι ηγέτες της συμμαχίας συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον ότι σε πολλές περιπτώσεις θα χρειάζονταν δαπάνες πέραν του 2% του ΑΕΠ για την αποκατάσταση των ελλείψεων. Σημείωσε ότι 23 μέλη πληρούν πλέον την ελάχιστη απαίτηση 2% ή την υπερβαίνουν.«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές τους ικανότητες, την ετοιμότητα των δυνάμεων και τα αποθέματά τους πυρομαχικών», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο υψηλότερο στάδιο συναγερμού από τον Ψυχρό Πόλεμο, με τους πιο απαισιόδοξους αξιωματούχους του, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, να προειδοποιούν ότι μια επίθεση από τη Ρωσία στα σύνορά του θα μπορούσε να συμβεί εντός πέντε ετών.

Ενώ η ρωσική οικονομία βρίσκεται ήδη σε εμπόλεμη βάση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίσταση εάν απαιτήσουν περισσότερα χρήματα για αμυντικές δαπάνες από τους φορολογούμενους που ταλαιπωρούνται από την πίεση του κόστους ζωής για να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο που φαίνεται μακρινή προοπτική για πολλούς, λένε οι αναλυτές .«Μπορεί να περιμένουμε να δούμε μια πολιτική αντίδραση, ειδικά εάν οι πολιτικοί προσπαθήσουν να εξηγήσουν τις περικοπές αλλού με αυξημένους αμυντικούς προϋπολογισμούς», ανέφερε σε σημείωμα της 12ης Ιουλίου η Eurointelligence, μια υπηρεσία ειδήσεων και αναλύσεων που επικεντρώνεται στην ΕΕ.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΕΩΝ

Η πρώτη σοβαρή αναμόρφωση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα στρέψει τη συμμαχία πίσω στην άμυνα της Ευρώπης έναντι μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης, μετά από χρόνια πιο μακρινών αποστολών όπως το Αφγανιστάν.Το Reuters ανέφερε προηγουμένως ότι οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι θα χρειαστούν μεταξύ 35 και 50 επιπλέον ταξιαρχίες για να αντέξουν μια ρωσική επίθεση. Μια ταξιαρχία αποτελείται από 3.000 έως 7.000 στρατιώτες, που θα σήμαινε οπουδήποτε από 105.000 έως 350.000 στρατιώτες.

Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η Γερμανία θα χρειαζόταν 3-5 επιπλέον ταξιαρχίες ή 20.000 έως 30.000 επιπλέον μάχιμους στρατιώτες, είπε η πηγή, ουσιαστικά μια ακόμη μεραρχία πάνω από τις τρεις μεραρχίες που εργάζεται να εξοπλίσει το Βερολίνο αυτή τη στιγμή.

Το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει απόρρητα σχέδια.Απηχώντας Αμερικανούς αξιωματούχους, πολλοί Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής – συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού Healey – λένε ήδη ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να ξεπεράσουν τον τρέχοντα στόχο της συμμαχίας του 2% του ΑΕΠ.

Ο Tuuli Duneton, υφυπουργός αμυντικής πολιτικής στην Εσθονία –μια από τις πιο επιθετικές κυβερνήσεις της Ευρώπης– πρότεινε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση στις 2 Ιουλίου ενόψει της συγκέντρωσης στην Ουάσιγκτον ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ του επόμενου έτους θα πρέπει να συζητήσει την αύξηση του στόχου δαπανών είτε στο 2,5% είτε στο 3%.Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δαπανήσουν 967,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2024, περίπου 10 φορές περισσότερα από τη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα δαπανών, με 97,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ για το 2024 υπολογίζονται σε 1.474,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επιλογή του Τραμπ τον Ιούλιο του γερουσιαστή JD Vance ως αντιπροεδρικού εταίρου του -ο οποίος αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει επικρίνει τους εταίρους του ΝΑΤΟ ως "πελάτες ευημερίας" - προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο αντισυνταγματάρχης Charlie Dietz, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων συμμάχων να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο στόχο του 2% του ΑΕΠ και σημείωσε ότι έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση των προϋπολογισμών."Τα περιφερειακά αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ευελιξίας σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συμβάλουμε σημαντικά σε αυτές τις προσπάθειες", δήλωσε ο Ντίτς στο Reuters.

Σύμφωνα με τα νέα αμυντικά σχέδια, η Γερμανία θα χρειαστεί να τετραπλασιάσει την αεράμυνα της – όχι μόνο τον αριθμό των μπαταριών Patriot αλλά και συστήματα μικρότερης εμβέλειας – για να προστατεύσει βάσεις, λιμάνια και περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που αναμένεται να διασχίσουν τη χώρα στο δρόμο τους προς τα ανατολικά. πλευρό σε περίπτωση σοβαρών εντάσεων ή πολέμου, δήλωσε στο Reuters μια πηγή ασφαλείας.

Η Γερμανία είχε 36 μονάδες αεράμυνας Patriot όταν ήταν η πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ακόμη και τότε βασιζόταν στην υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σήμερα, οι γερμανικές δυνάμεις έχουν μειωθεί σε 9 μονάδες Patriot, αφού δώρησαν τρεις στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή το 2022 και πρέπει να κλιμακωθούν δραστικά.

Το κόστος θα είναι σημαντικό. Το Βερολίνο μόλις παρήγγειλε τέσσερις μονάδες Patriot με τιμή 1,35 δισ. ευρώ.Σε ένδειξη των δημοσιονομικών προκλήσεων που ήδη επιβαρύνουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία το 2025.

Αντίθετα, το Βερολίνο ελπίζει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της αναγκών με δάνεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που εγκρίθηκαν από την Ομάδα των Επτά, ανέφερε το Reuters.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΔΕΙΞΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ»

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού διοικητικής μέριμνας καταπιάνονται με ορειχάλκινα δοκάρια, επεξεργάζονται πώς να μεταφέρουν τρόφιμα, καύσιμα και νερό στα στρατεύματα κατά μήκος μιας γραμμής ανεφοδιασμού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, με έναν δεύτερο αξιωματούχο να επισημαίνει ότι μια αντίστροφη ροή τραυματισμένων στρατευμάτων και αιχμαλώτων πολέμου θα πρέπει επίσης να οργανωθούν.

«Αναπτύσσουν τους χάρτες με λεπτομερή λεπτομέρεια με συμμάχους», είπε ο αξιωματούχος, φροντίζοντας, για παράδειγμα, ότι οι γέφυρες ήταν αρκετά ανθεκτικές ώστε να αντέχουν βαριά στρατιωτικά φορτία.

Μια άλλη πηγή στρατιωτικού σχεδιασμού σκιαγράφησε ένα σενάριο όπου οι εχθρικές δυνάμεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein στη νοτιοδυτική Γερμανία ή λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας όπως το Bremerhaven μέσω των οποίων οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα ταξίδευαν καθ' οδόν προς την Πολωνία."Πώς μπορώ να προστατεύσω αυτές τις μάζες ώστε να μην μετατραπούν σε πολύτιμους στόχους;" είπε η πηγή. Διαφορετικά, θα είναι οι πρώτοι και οι τελευταίοι Αμερικανοί που θα αναπτυχθούν εδώ».

Ενώ δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα του ΝΑΤΟ και της Σοβιετικής Ένωσης αντιμετώπισαν απευθείας κατά μήκος των εσωτερικών-γερμανικών συνόρων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ανάπτυξη στρατευμάτων τώρα θα διαρκέσει περισσότερο με την πρώτη γραμμή οποιασδήποτε σύγκρουσης πιθανόν να είναι πιο ανατολικά – έως και 60 ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου να πάρει μια πολιτική απόφαση, σύμφωνα με τον πρώτο στρατιωτικό σχεδιαστή.

Η Ευρώπη δεν έχει αρκετή σιδηροδρομική χωρητικότητα για τη μετακίνηση δεξαμενών και τα περιτυπώματα των σιδηροδρόμων ποικίλλουν μεταξύ της Γερμανίας και των πρώην σοβιετικών κρατών της Βαλτικής, πράγμα που σημαίνει ότι τα όπλα και ο εξοπλισμός θα πρέπει να φορτωθούν σε διαφορετικά τρένα.

Ο πρώτος αξιωματούχος σχεδιασμού του ΝΑΤΟ είπε ότι η άμυνα στον κυβερνοχώρο πρέπει να ενισχυθεί για να προστατευτεί από μια επίθεση χάκερ που θα μπορούσε να επηρεάσει πιθανές αναπτύξεις, για παράδειγμα, στην Πολωνία που θα μπορούσε να εμποδίσει τους διακόπτες των σιδηροδρόμων και να σταματήσει τις κινήσεις στρατευμάτων προς τα ανατολικά.

Αυτό καθιστά απαραίτητη τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και μια αξιόπιστη λίστα ελέγχου με κόκκινες σημαίες, που υποδηλώνουν μια επικείμενη ρωσική επίθεση.

Οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ ενίσχυσαν έναν διψήφιο αριθμό δεικτών έγκαιρης προειδοποίησης για το τι θα μπορούσε να αποτελέσει τον πρόδρομο μιας πλήρους ρωσικής εισβολής, δήλωσε η πρώτη πηγή σχεδιασμού του ΝΑΤΟ στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να «γυμνώσει τα δόντια της» και να μετακινήσει στρατεύματα ετοιμοπόλεμου μέχρι την πιθανή γραμμή του μετώπου ως απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις, εάν χρειαστεί ως αποτρεπτικό, αλλά και να συνεχίσει τη μάχη αμέσως εάν οι εντάσεις μετατραπούν σε πόλεμο. , είπε η πηγή σχεδιασμού.

Πηγή: reuters.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ