Ένοπλες ομάδες υπό την ηγεσία της Χαμάς διέπραξαν «πολλά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά αμάχων κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Σε μια έκθεση 236 σελίδων με τίτλο ««Δεν μπορώ να σβήσω όλο το αίμα από το μυαλό μου»: Επίθεση των Παλαιστινιακών Ενόπλων Ομάδων στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ», η οργάνωση για τα δικαιώματα είπε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «στράφηκε εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού . και ότι «η δολοφονία αμάχων και η σύλληψη ομήρων ήταν κεντρικοί στόχοι της σχεδιαζόμενης επίθεσης, όχι μια μεταγενέστερη σκέψη, ένα σχέδιο που χάλασε ή μεμονωμένες πράξεις».
«Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σχεδιάστηκε για να σκοτώσει αμάχους και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ομήρους», δήλωσε η Ida Sawyer, διευθύντρια κρίσεων και συγκρούσεων στο HRW.
Η επίθεση ήταν υπό την ηγεσία της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς - τις Ταξιαρχίες Qassam - αλλά περιλάμβανε τουλάχιστον άλλες τέσσερις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, ανέφερε η έκθεση.
Η έκθεση περιγράφει πολλές δεκάδες περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στις περισσότερες τοποθεσίες επιθέσεων αμάχων στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και πήραν ομήρους περισσότερους από 250, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η οργάνωση για τα δικαιώματα είπε ότι πήρε συνεντεύξεις από 144 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 94 Ισραηλινών και άλλων υπηκόων, οι οποίοι ήταν μάρτυρες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία είχε στόχο τουλάχιστον 19 κιμπούτζιμ (αγροτικές κοινότητες) και πέντε μοσαβίμ (συνεταιριστικές κοινότητες). Οι πόλεις Sderot και Ofakim, δύο μουσικά φεστιβάλ και ένα beach party ήταν επίσης στόχοι, πρόσθεσε η HRW.
«Οι ένοπλες ομάδες διέπραξαν πολυάριθμες παραβιάσεις των νόμων του πολέμου που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε η έκθεση. Αυτά περιλαμβάνουν «επιθέσεις με στόχο αμάχους και πολιτικά αντικείμενα, εκ προθέσεως δολοφονίες ανθρώπων υπό κράτηση, σκληρή και άλλη απάνθρωπη μεταχείριση». Παλαιστίνιοι μαχητές διέπραξαν συνοπτικές δολοφονίες και ομηρίες μαζί με φόνο και άδικη φυλάκιση, πρόσθεσε το HRW.
Σεξουαλική βία και βία λόγω φύλου
Η έκθεση τόνισε επίσης «εγκλήματα που περιλαμβάνουν σεξουαλική βία και βία με βάση το φύλο, ομηρίες, ακρωτηριασμούς και λεηλασίες σωμάτων, χρήση ανθρώπινων ασπίδων και λεηλασίες και λεηλασίες».
Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν επίσης μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς ότι διέπραξαν σεξουαλική βία στις 7 Οκτωβρίου.
Τον Μάρτιο , η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις, Pramila Patten, είπε ότι η ομάδα της βρήκε «εύλογους λόγους να πιστεύει ότι η σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και του ομαδικού βιασμού» σημειώθηκε εκείνη την ημέρα. Ήταν το πιο οριστικό εύρημα του ΟΗΕ σχετικά με τους ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση στον απόηχο της επίθεσης.
Η HRW είπε ότι η Χαμάς απάντησε στις ερωτήσεις της, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις της έλαβαν οδηγίες να μην στοχεύουν αμάχους και να τηρούν το διεθνές ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι έρευνες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκαν στοιχεία για το αντίθετο», ανέφερε η οργάνωση.
Η Χαμάς απέρριψε τα πορίσματα της έκθεσης και ζήτησε την ανάκλησή της, σύμφωνα με δήλωση την Τετάρτη.
«Απορρίπτουμε τα ψέματα και την κατάφωρη προκατάληψη προς την κατοχή και την έλλειψη επαγγελματισμού και αξιοπιστίας στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απαιτούμε την απόσυρσή του και μια συγγνώμη», ανέφερε η παλαιστινιακή ομάδα.
«Οι θηριωδίες δεν δικαιολογούν τις φρικαλεότητες»
Σε απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Γάζα που έχει σκοτώσει περισσότερους από 38.000 ανθρώπους στον θύλακα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό των 2 εκατομμυρίων της Γάζας, έχει μετατρέψει εκτάσεις της περιοχής σε ερείπια και έχει προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.
Προηγούμενες εκθέσεις του HRW πραγματοποίησαν αρκετές υποτιθέμενες σοβαρές παραβιάσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Στην έκθεσή του την Τετάρτη, το HRW κάλεσε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα θα πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τους αμάχους που κρατούνται όμηροι», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι και τα δύο μέρη «θα πρέπει να παραδώσουν για δίωξη οποιονδήποτε αντιμετωπίζει ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Τον Μάιο, το ΔΠΔ δήλωσε ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Yahya Sinwar, τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μεταξύ άλλων αξιωματούχων του Ισραήλ και της Χαμάς, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε. Μια υπόθεση εκδικάζεται επίσης από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) σχετικά με μια κατηγορία της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στον πόλεμο του στη Γάζα.
«Οι φρικαλεότητες δεν δικαιολογούν τις φρικαλεότητες», είπε ο Sawyer. «Για να σταματήσει ο ατελείωτος κύκλος των καταχρήσεων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες και να λογοδοτήσουν οι παραβάτες σοβαρών εγκλημάτων. Αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών».