Μόνο το ένα τρίτο περίπου των Ουκρανών αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στο Κίεβο, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το DPA.
Πάνω από το 43% των Ουκρανών συμφωνεί με πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, το 35% είναι αντίθετο, ενώ το 21% δήλωσε αναποφάσιστος, σύμφωνα με αυτή την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το διάσημο ερευνητικό ινστιτούτο Razumkov στο Κίεβο, κατόπιν αιτήματος της δημοσίευσης Zerkalo Νedeli.
Οι πιο ευνοϊκά κείμενοι προς την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα είναι οι κάτοικοι των κεντρικών και νότιων περιοχών της Ουκρανίας, σε ποσοστά 49% και 60%, αντίστοιχα.
Στα ανατολικά της χώρας, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες, οι απόψεις διίστανται εξίσου μεταξύ των υπέρ των διαπραγματεύσεων, εκείνων που είναι εναντίον τους και των αναποφάσιστων.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απέρριψε τους όρους ειρήνης που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Μόσχα απαιτεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει σχεδόν το 20% του εδάφους της, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και των περιοχών του Ντόνετσκ, του Λούγκανσκ (στα ανατολικά), του Ζαπορόζιε και του Χερσώνα (στο νότο) της Ρωσίας ελέγχει μόνο εν μέρει.
Επιπλέον, ο Πούτιν λέει ότι το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Περισσότερο από το 80% των Ουκρανών που ερωτήθηκαν είναι κατά των εδαφικών παραχωρήσεων, ενώ το 76% απορρίπτει την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και λίγο λιγότερο από το 60% αντιτίθεται σε ένα ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία.
Η έρευνα διεξήχθη από το κέντρο Razumkov που εδρεύει στο Κίεβο στα τέλη Ιουνίου, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.027 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών σε όλες τις περιοχές της χώρας που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο.
Πηγή: Agerpres.ro μέσω ertnews.gr