Γαλλία: Σενάρια επιστροφής του Ντε Βιλπέν στην κεντρική πολιτική σκηνή

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Yoan Valat

Ενημερώθηκε: 10/04/25 - 19:07

Ο–71χρονος πια– Ντομινίκ ντε Βιλπέν ήταν πρωθυπουργός της Γαλλίας ως και την άνοιξη του 2007, με πρόεδρο τότε τον Ζακ Σιράκ. Προτού βρεθεί στην πρωθυπουργία, είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών (την περίοδο 2004-2005) και Εξωτερικών (την περίοδο 2004-2005), ως μέλος τότε του κεντροδεξιού UMP το οποίο έχει πια μετονομαστεί σε κόμμα των Ρεπουμπλικανών (Les Républicains).

Ως ΥΠΕΞ, είχε μάλιστα ασκήσει σκληρή κριτική στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ στις αρχές του 2003. Αρκετά χρόνια μετά, ο Ντε Βιλπέν βρέθηκε να ασκεί κριτική σε έναν άλλο πόλεμο, όπως είναι εν προκειμένω εκείνος του Ισραήλ στη Γάζα.

Εν έτει 2025 πια, ο 71χρονος Ντε Βιλπέν παρουσιάζεται να «απολαμβάνει απροσδόκητη» και «πρωτοφανή δημοτικότητα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Politico.

Ο ίδιος ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν προς το παρόν δεν το έχει παραδεχθεί επισήμως, πλην όμως «επιμένουν» τα σενάρια που τον θέλουν να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας στις επερχόμενες εκλογές του 2027.

Ο τέως πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συσπειρώσει γύρω του ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτών, προερχομένων όχι μόνο από τα δεξιά αλλά και από τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Ο ίδιος προέρχεται από τον χώρο της γκωλικής κεντροδεξιάς, αλλά η στάση που έχει υιοθετήσει στο Παλαιστινιακό για παράδειγμα (υπέρ των Παλαιστινίων) τον έχει κάνει αρεστό παράλληλα και σε μερίδα της γαλλικής Αριστεράς. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι μιλάμε για έναν πολιτικό ο οποίος είχε, ως ΥΠΕΞ της Γαλλίας, συγκρουστεί με τη διοίκηση του Τζορτζ Μπους του υιού, καταγγέλλοντας προ 20ετίας τον αμερικανικό «νεοϊμπεριαλισμό», ο οποίος δείχνει όμως να πραγματοποιεί δυναμική επιστροφή πια στη διεθνή σκηνή με εκφραστή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως, ο Ντε Βιλπέν λάνσαρε ένα νέο newsletter, απέκτησε έναν νέο λογαριασμό στο Instagram και δημοσίευσε ένα δοκίμιο («Le pouvoir de dire Non») μέσω του οποίου επιχειρεί να ξυπνήσει το «πνεύμα αντίστασης» του γαλλικού λαού. Τι θα ακολουθήσει, μένει να φανεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πολιτικό «κέντρο» θα χρειαστεί έναν νέο προεδρικό υποψήφιο ενόψει των εκλογών του 2027, αφού ο Μακρόν δεν μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα.  

Με πληροφορίες από Politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ