«ΗΕλλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες και θέλει να εμβαθύνει, και μία χώρα που μπορεί να συνδιαμορφώσει πλέον ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σημείωσε δε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του είναι η εμπέδωση της ασφάλειας της Ελλάδος που είναι προϋπόθεση της ευημερίας.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από τις πρωτοβουλίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία». «Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού» σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.
Είναι κλισέ να πούμε ότι ζούμε σε ιστορικές εποχές, σχολίασε κατά την εισαγωγή του ο Robert D. Kaplan αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η περίοδος είναι διαφορετική από προηγούμενες εποχές που επίσης ο κόσμος ήταν αντιμέτωπος με προκλήσεις.
«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και είναι μια χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με την Αμερική αλλά και γεωγραφικά η χώρα έχει έναν στρατηγικό ρόλο», είπε ο πρωθυπουργός.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και ένα υπερήφανο, θα έλεγα. Πια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το μαύρο πρόβατο όπως ήταν κάποτε. Αυτό μας επιτρέπει να παίξουμε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. Είναι μια χώρα που έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία την εκτιμά, τη θεωρεί πολύτιμη και είναι και μια χώρα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».
Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος της παγκοσμιοποίησης, είπε ο πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι ότι η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει παγκόσμιο πλούτο που δεν έχει διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο, ανέφερε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις.
Ερωτηθείς για τους αμερικανικούς δασμούς, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναστολή της εφαρμογής του που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και είπε ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας που θα καταλήξει σε επωφελή συμφωνία».
«Πρέπει το Deal να είναι αμοιβαία επωφελές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης .
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η δημοκρατία μας μετά την πτώση της χούντας έχει ήδη διανύσει 51 χρόνια και είναι η καλύτερη που είχαμε ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε και κρίσεις, όπως ήταν η οικονομική. Και όμως καταφέραμε να ανακάμψουμε και έχουμε ακόμα μπροστά μας».
«Τα φαντάσματα του λαϊκισμού είναι ανάμεσά μας. Δέκα χρόνια μετά της χειρότερης κρίσης, κάποιες φορές αισθάνομαι ότι δεν εκτιμάμε επαρκώς το πόσο κοντά φτάσαμε στον όλεθρο. Χρειαζόμαστε κόμματα που κυβερνούν σταθερά. Βλέπω ότι η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και αυτό μπορεί να αφήσει χώρο στον λαϊκισμό» ακολούθως πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την Ευρώπη και το μεταναστευτικό ζήτημα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι λόγω γεωγραφίας η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Υπάρχει μια αλλαγή στην πολιτική της Ευρώπης που ξεκίνησε ανοιχτή αλλά δεν ήταν βιώσιμη οικονομικά και πολιτικά.
Αναφερθείς στις συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πιστεύω ότι αυτές οι συναντήσεις είναι σημαντικές για να κατανοούμε ο ένας τον άλλο καλύτερα. Είμαι ένας αισιόδοξος ρεαλιστής ως προς τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική μας πολιτική μόνο σε σχέση με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει και η σχέση με το Ισραήλ. Μπορούμε να είμαστε κρίσιμοι παίκτες λόγω της γεωγραφία μας. Είμαστε αξιόπιστοι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και μπορούμε να είμαστε πηγή αποκλιμάκωσης».
Όσον αφορά την οικονομία, ο Ρόμπερτ Κάπλαν επεσήμανε ότι υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα είναι πια μια άλλη χώρα από αυτή που ήταν πριν από δεκαετίες και ρώτησε αν έχει ακόμα τη δυνατότητα να υποδεχτεί περισσότερες ξένες επενδύσεις;
«Χαίρομαι που το αναγνωρίζετε αυτό. Είναι ένα σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας από πού ξεκινήσαμε, γιατί έχουμε την τάση να ξεχνάμε εύκολα το πόσο δύσκολο ήταν αυτό μονοπάτι και πόση πρόοδο έχουμε επιτύχει», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «οι επενδύσεις είναι στον πυρήνα της στρατηγικής ανάπτυξης μας».
«Κοιτώντας πού ήμασταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης, είχαμε ήδη τότε ένα επενδυτικό κενό και το κεφάλαιο έλειψε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αλλά έχουμε αρχίσει να ανακάμπτουν και να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει λοιπόν να πείσουμε τόσο Έλληνες επιχειρηματίες όσο και ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. Και αυτό συμβαίνει ήδη. Είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα», προσέθεσε.
«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι έχουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι τομείς μπορούν να αφορούν τον τουρισμό, την υλικοτεχνική υποστήριξη και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το ότι έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε επενδύσεις και στον τομέα της τεχνολογίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.