Καιρός: Παρατεταμένος καύσωνας και θερμοκρασίες πάνω από 41 βαθμούς το δεύτερο δεκαήμερο Ιουλίου

 
κκ

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 09/07/24 - 13:34

Για παρατεταμένο καύσωνα με την θερμοκρασία να φτάνει και να ξεπερνάει τους 41 βαθμούς για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, κάνει λόγο ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Την ίδια στιγμή άλλοι δύο επιστήμονες εφιστούν την προσοχή για κίνδυνο πυρκαγιών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα μετατρέψουν σε καμίνι την χώρα αλλά και τους ανέμους που θα πνέουν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα μετατρέψει τη χώρα σε «καμίνι» καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν κυρίως στη δυτική ηπειρωτική χώρα και τη Θεσσαλία με την θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τονίζει ότι αν και δεν προβλέπονται ιδιαίτερα ακραίες τιμές, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα κατά 6 περίπου βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο οι περιοχές που θα δεν θα ταλαιπωρηθούν με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι κυρίως οι Κυκλάδες και η Βόρεια Κρήτη και αυτό γιατί επηρεάζονται από το μελτέμι που κάνει την ατμόσφαιρα λίγο πιο υποφερτή.

Παράλληλα τόνισε ότι από την ερχόμενη Παρασκευή το κύμα ζέστης θα γίνει ακόμα πιο αισθητό, καθώς το μελτέμι και η «ανάσα» δροσιάς που φέρνει μαζί του, πρόκειται να εξασθενήσει.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου επισυνάπτοντας σχετικό γράφημα, φαίνεται πως το ερχόμενο Σάββατο θα έχουμε σε κάποιες περιοχές πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου η μέση μέγιστη θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά θα είναι

Τετάρτη 10/7: 37 βαθμούς Κελσίου

Πέμπτη 11/7: 38 βαθμούς Κελσίου

Παρασκευή 12/7: 38 βαθμούς Κελσίου

Σάββατο 13/7: 39 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος αναφέρει στην ανάρτησή του πως σε κλειστές πεδινές περιοχές μακριά από τη θάλασσα οι πολίτες θα πρέπει να υπολογίζουν έως και 2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία. Αντίστοιχα, στα παραθαλάσσια και στα νησιά οι πολίτες χρειάζεται να υπολογίζουν 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία, αλλά με πιο αυξημένη τη σχετική υγρασία όταν δεν φυσάει βοριάς.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί επίσης για μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς αφού σήμερα ο υδράργυρος πρόκειται να ανέβει στους 38-40 βαθμούς ενώ λίγες τοπικές μπόρες αναμένονται στα βόρεια της χώρας.

«Την Τετάρτη θα επιμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες» σημειώνει.

Τέλος ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως από σήμερα ξεκινούν τα μελτέμια γεγονός που αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Τ

Επίσης ανέφερε, ότι θα αυξηθεί η θερμοκρασία στις δυτικές περιοχές της χώρας. Ενδεχομένως θα βγουν κάποιες μπόρες σε περιοχές της Ηπείρου. Σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας ο υδράργυρος θα φτάσει πιθανότατα και τους 40 βαθμούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ