Ο Ν.Δένδιας θα συνοδεύσει τον Κυρ.Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτων – Πρόγραμμα και συναντήσεις

 
δενδιας

Ενημερώθηκε: 08/07/24 - 17:41

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύσει στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ το διάστημα 9-11 Ιουλίου 2024.

Πρόκειται για την επετειακή σύνοδο για τα 75 από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, και στο πλαίσιο της προαναφερθείσης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Συμμαχίας, ο κ. Δένδιας, όπως άλλωστε και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επίσης θα συνοδεύει τον κ. Πρωθυπουργό, θα έχει το δικό του πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων.

Το πρόγραμμα του κ.Δένδια έχει ως ακολούθως:

Το βράδυ της Τετάρτης 10/7/2024 θα παραστεί στο δείπνο, το οποίο παραθέτει ο Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Στρατηγός ε.α. Λόϊντ Ώστιν (Lloyd J. Austin III), στους ομολόγους του των κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Την Πέμπτη 11/7/2024, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Δένδιας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, κ.κ.Ατανάς Ζαπριάνοφ (Atanas  Zaprianov) και Άνγκελ Τιλβάρ (Angel Tîlvăr) αντιστοίχως, Επιστολή Προθέσεων (Letter of Indend/LoI) για τη δημιουργία ενός «Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητος» (“Harmonized Military Mobility Corridor”).

«Η δημιουργία του εν λόγω διαδρόμου έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής από τους Υπουργούς Αμύνης της επιστολής προθέσεων Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, τον Οκτώβριο του 2023», συμφώνως με πηγές του ΥΠΕΘΑ.

Με την υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων (LoI) οι τρείς χώρες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, μεταξύ άλλων, για:     

--- Την εναρμόνιση διαφορετικών εθνικών διαδικασιών

--- Τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση αδειών διελεύσεως

--- Τη διασφάλιση της ομαλής, αποτελεσματικής και απρόσκοπτης μετακινήσεως στρατιωτικού προσωπικού και μέσων μεταξύ των τριών χωρών, όποτε απαιτείται 

--- Την ύπαρξη ταχυτέρας ανταποκρίσεως, αναλόγως των αναγκών των τριών χωρών.

--- Επιπλέον, η προαναφερθείσα Επιστολή Προθέσεων (LoI), «αποσκοπεί στη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ και αναβαθμίζει περαιτέρω τις υποδομές και τα δίκτυα διοικητικής μέριμνας σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας», όπως σημειώνουν πάντα οι ίδιες πηγές.

Τέλος, σήμερα το πρωί και προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτων, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στο γραφείο του με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, για εκπαιδευτικά θέματα στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και τις  Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ