Γαλλικές Εκλογές: Ανατροπή με πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου χωρίς αυτοδυναμία — Καταποντίστηκε στην τρίτη θέση η Λεπέν

 
Γαλλικές Εκλογές: Ανατροπή με πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου χωρίς αυτοδυναμία — Καταποντίστηκε στην τρίτη θέση η Λεπέν

Ενημερώθηκε: 07/07/24 - 23:29

Ολική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls που φέρνουν στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στη δεύτερη το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Σύμφωνα με τα Exit Poll, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Εθνικός Συναγερμός (Μαρίν Λεπέν): 132 – 152 έδρες
  • Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 172 – 192 έδρες
  • Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν): 150 – 170 έδρες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Liberation, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos για λογαριασμό της France Télévisions, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει μεταξύ 172 και 192 εδρών. Με μια σχετική πλειοψηφία, η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ensemble θα κερδίσει από 150 έως 170 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, μεταξύ 132 και 152 έδρες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες. Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205. Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Μελανσόν: «Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του»

Καταχειροκροτούμενος έκανε δηλώσεις ο αρχηγός του Νέου Λαϊκού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «πέτυχε ένα αποτέλεσμα που μας είπαν ότι ήταν αδύνατο. Ο γαλλικός λαός απέρριψε ξεκάθαρα το χειρότερο σενάριο και σήμερα το βράδυ η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το αντίθετο μάλιστα», είπε ο Μελανσόν.

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του» είπε ο Μελανσόν, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει. «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του», τόνισε. 

Μπαρντελά: «Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροαριστεράς»

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Ζορντάν Μπαρντελά μέσα σε κλίμα εμφανούς απογοήτευσης μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll.

«Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός του «Εθνικού Συναγερμού».

«Θα είμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού», είπε.

Μακρόν: Ως εγγυητής των θεσμών θα σεβαστώ την επιλογή των Γάλλων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ