Εντυπωσιακές εικόνες από την συμμετοχή των «Τίγρεων» της 335 Μοίρας στην άσκηση “NATO Tiger Meet 2024” στη Γερμανία

 
Εντυπωσιακές εικόνες από την συμμετοχή των «Τίγρεων» της 335 Μοίρας στην άσκηση “NATO Tiger Meet 2024” στη Γερμανία

Ενημερώθηκε: 23/06/24 - 16:47

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Οι «Τίγρεις» της 335 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), της πιο παλαιάς και ιστορικής Μοίρας της, ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία “NATO Tiger Meet 2024” (“NTM’24”), που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, στη Γερμανία, στην Αεροπορική Βάση Schleswig. 

Η Αεροπορική Βάση Schleswing στη Βόρεια Γερμανία, κοντά στα σύνορα με τη Δανία είναι από τις πιο παλαιές της Γερμανικής Αεροπορίας (Luftwaffe), καθώς κατασκευάστηκε το 1916 και λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως βάση νυχτερινών καταδιωκτικών διαφόρων τύπων, ενώ προς το τέλος του πολέμου έδρευαν εκεί και τα πρώτα αεριωθούμενα μαχητικά Me-262. Μεταπολεμικώς και μέχρι το 1961-62 αποτελούσε βάση της βρετανικής RAF, χρονιά κατά την οποία παραδόθηκε η χρήση της στη Luftwaffe, όπου μέχρι το 1991 ήταν η βάση των γερμανικών αναγνωριστικών RF-4E Phantom, ενώ από τότε επιχειρούν σε αυτήν τα αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado της ιστορικής Πτέρυγος Μάχης TLW-51 “Immelman” της Luftwaffe.

Αυτή λοιπόν η ιστορική βάση φιλοξένησε φέτος τη «Συγκέντρωση των Τίγρεων» του ΝΑΤΟ (“NATO Tiger Meet 2024”), των πολεμικών Μοιρών δηλαδή από ολόκληρη τη Συμμαχία που έχουν ως κωδικό κλίσεως τη λέξη «Τίγρης» (“Tiger”) και εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελούν μία ξεχωριστή – ας την ονομάσουμε έτσι – «αδελφότητα» εντός του ΝΑΤΟ. 

Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις – ασκήσεις η 335 Μοίρα, η οποία σήμερα ως γνωστόν, πετά με μαχητικά αεροσκάφη F-16C/DBlock.52+ ADV και εδρεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση του Αράξου. Η 335 Μοίρα αποτελεί την πιο παλαιά και ιστορική πολεμική Μοίρα της ΠΑ, καθώς συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 1941 στη Μέση Ανατολή, εντασσόμενη στη δύναμη της RAF, και εφοδιασμένη με τα μαχητικά Hurricane! Από το 1941 ως σήμερα, η 335 Μοίρα έχει συνεχή,  ανελλιπή, παρουσία και προσφορά κάτι που θα συνεχιστεί και στο μέλλον καθώς θα εφοδιαστεί με τα αναβαθμισμένα F-16V Viper, όταν βεβαίως έλθει η ώρα της. 

Η συμμετοχή της 335 Μοίρας στην “NTM’24” πραγματοποιήθηκε το διάστημα από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, αν και η άσκηση αυτή καθ’ αυτή διεξήχθη το διάστημα 3 Ιουνίου ως 18 Ιουνίου 2024 με επίκεντρο – ως προελέχθη – την Αεροπορική Βάση Schleswig της Βόρειας Γερμανίας.

Σε αυτήν η Μοίρα συμμετείχε με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block52+ Advanced (ένα από αυτά ήταν διθέσιο τύπου “D”) και ανάλογο προσωπικό, που μεταφέρθηκε εκεί με ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) της ΠΑ, ενώ συνολικώς συμμετείχαν στην άσκηση 65 αεροσκάφη, από 11 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Τσεχία και το ΝΑΤΟ).

«Η 335 Μοίρα συμμετείχε σε αποστολές Συνδυασμένων ΑεροπορικώνΕπιχειρήσεων (Composite Air Operations/COMAO), καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια», συμφώνως με το ΓΕΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ