ΕΛΔΥΚ : Αλλαγή διοικήσεως σε μία από τις πιο μάχιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού

 
ααα

Ενημερώθηκε: 16/06/24 - 16:05

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η τελετή αλλαγής διοικήσεως σε μία από τις πλέον μάχιμες Μονάδες του Ελληνικού Στρατού, την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), πραγματοποιήθηκε στην έδρα της το Στρατόπεδο που φέρει τιμητικώς το όνομα του Ήρωος Λοχαγού (ΜΧ) Σωτηρίου Σταυριανάκου, ο οποίος έχασε τη ζωή του πολεμώντας τον εχθρό, κατά την τουρκική επίθεση προς κατάληψη του τότε Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ κατά τον «Αττίλα 2», προαχθέντος τιμητικώς, μεταθανατίως, σε Αντιστράτηγο.

            Η τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Ανδρέα Κορωνάκη, και κατ’ αυτήν ο έως τώρα Διοικητής Συνταγματάρχης (ΠΖ) Παναγιώτης Κεραμιδάς παρέδωσε στον Συνταγματάρχη (ΠΖ) Αστέριο Δεσπούδη.

Εκτός του Υ/ΓΕΣ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλης Πάλμας, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Αμύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού ΥΠΑΜ κ. Ανδρέας Λουκά, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί και λοιποί προσκεκλημένοι.

            Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) βρίσκεται στην Κύπρο από το 1960, βάσει των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου με τις οποίες δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία (αντιστοίχως υπάρχει και η Τουρκική Δύναμη Κύπρου/ΤΟΥΡΔΥΚ).

            Στις 16 Αυγούστου 1960, η ΕΛΔΥΚ αποβιβάστηκε στο Άγιο έδαφος της Κύπρου, στο λιμάνι της Αμμοχώστου όπου είχε φτάσει με το αρματαγωγό «ΑΛΙΑΚΜΩΝ» του τότε Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, με πρώτο Διοικητή της τον τότε Συνταγματάρχη, μετέπειτα Στρατηγό Διονύσιο Αρμπούζη, πρώτο Διοικητή επίσης του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κόρεας (ως Αντισυνταγματάρχης), πρώτο Αρχηγό ΕΔ, μετά την πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1974-1976), που είχε αποστρατεύσει η Δικτατορία το 1967, και στρατιωτικό με 13 χρόνια συνολικώς πολεμική εμπειρία (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος Πόλεμος, Κορέα) και εδρεύει στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας.

            Τυπικώς, η ΕΛΔΥΚ συγκροτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1959 στον Άγιο Στέφανο Αττικής, μετά από την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δύναμή της ανερχόταν σε 950 άνδρες, αξιωματικούς και οπλίτες.

Η ΕΛΔΥΚ εγκαταστάθηκε σε στρατόπεδο Δυτικώς της Λευκωσίας, στον οικισμό Γερόλακκος, υπαγόμενη στο Τριμερές Στρατηγείο (Έλληνες, Τούρκοι, Βρετανοί).

Η ΕΛΔΥΚ είχε τον πρώτο της νεκρό τον Μάρτιο του 1964, τον Επιλοχία Σ.Καραγιάννη, όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού, ενώ τον Μάϊο του 1964 εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στην τουρκική συνοικία της Αμμοχώστου οι Έλληνες αξιωματικοί Δ. Πούλιος και Β. Καποτάς, καθώς και ο οδηγός τους, Κύπριος αστυνομικός Κ. Παντελίδης.

Στις 15 Ιουλίου 1974, η ΕΛΔΥΚ συμμετείχε στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, όπως και οι υπόλοιπες μονάδες της Εθνικής Φρουράς, ενώ κατά την επακολουθήσασα τουρκική εισβολή, στις 20 Ιουλίου 1974, η Μονάδα πολέμησε ηρωικώς σε μάχες κατά των Τούρκων εισβολέων, με σημαντικότερες την επίθεση κατά του ισχυρού τουρκοκυπριακού θύλακα στο Κιόνελι (20 - 21 Ιουλίου), τη μάχη της διαβάσεως της Βασιλείας (7 Αυγούστου) και την υπεράσπιση του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στον Γερόλακκο (14 - 16 Αυγούστου), όπου υπήρξε η κορωνίδα της πολεμικής της δράσεως.

Η τελευταία αυτή μάχη υπήρξε μια τιτάνια προσπάθεια 318 αξιωματικών υπαξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ να κρατήσουν το Στρατόπεδο σε ελληνικά χέρια γνωρίζοντας ότι ήταν αντιμέτωποι με περίπου 6.900 Τούρκους του Τακτικού Στρατού, της ΤΟΥΡΔΥΚ αλλά και ατάκτων Τουρκοκυπρίων, που επιτίθονταν κατά κύματα, υποστηριζόμενοι από δύο Ίλες Μέσων Αρμάτων Μ47 και Μ48, πυροβολικό και αεροπορία.

Σε αυτές τις νεότερες «Θερμοπύλες» του Ελληνισμού, οι πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ αντιστάθηκαν για 60 ώρες στους πάνοπλους και υπέρτερους επιτιθέμενους Τούρκους, προκαλώντας τους βαρύτατες απώλειες, υπολογιζόμενες σε περίπου 800 άνδρε, προτού τελικώς το Στρατόπεδο καταληφθεί.

Οι συνολικές απώλειες της ΕΛΔΥΚ κατά τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής («Αττίλας-1/-2») ανήλθαν σε 47 νεκρούς και 58 αγνοουμένους.

Σήμερα η ΕΛΔΥΚ είναι εγκατεστημένη σε τρία Στρατόπεδα, όλα εντός των ορίων της επαρχίας Λευκωσίας, στη Μαλούντα, που είναι το κύριο, στον Άγιο Ιωάννη και στην Αθαλάσσα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ