Τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τον Δωδεκανήσιο Γιάννη Παππά στον Κερκυραίο Στέφανο Γκίκα

 
σσ

Ενημερώθηκε: 15/06/24 - 19:38

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τον Δωδεκανήσιο ως τώρα Υφυπουργό κ. Γιάννη Παππά στον Κερκυραίο Αρχιπλοίαρχο ΠΝ ε.α Στέφανο Γκίκα, με δικαιολογημένη την απουσία του Υπουργού κ. Χρήστου Στυλιανίδη για πολύ σοβαρό προσωπικό λόγο και του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου ΛΣ Γιώργου Αλεξανδράκη ο οποίος βρισκόταν «καθ’οδόν» - στη θάλασσα στην πραγματικότητα – για την Κάσο, όπου πραγματοποιούνται αύριο οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από το Ολοκαύτωμα του νησιού από τον Ιμπραήμ πασά στις 7 Ιουνίου 1824.

            Με τον Υπουργό ο νέος Υφυπουργός θα συναντηθεί εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ με τον Αρχηγό τη Δευτέρα το πρωί που θα έχει επιστρέψει αυτός από την Κάσο.    

Ο αποχωρών Υφυπουργός κ. Γ.Παππάς δήλωσε: «Εύχομαι καλή θητεία και κάθε επιτυχία στον νέο Υφυπουργό Στέφανο Γκίκα, ο οποίος εκτός από φίλος και καλός συνάδελφος, εκλέγεται στην Κέρκυρα, μία νησιωτική περιοχή και είχαμε όλους αυτούς τους μήνες μία άριστη επικοινωνία και συνεργασία. Εύχομαι επίσης καλή και παραγωγική θητεία στη νέα κυβέρνηση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή που μου έκανε, δίνοντάς μου τη δυνατότητα, να προσφέρω στα νησιά μας και να υπερασπιστώ τα συμφέροντα και τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών μας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, προσπάθησα να αναδείξω περισσότερο, μέσω του θεσμού των "Περιφερειακών Διαλόγων", που εμπνευστήκαμε με τους συνεργάτες μου, ζητήματα νησιωτικότητας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε όλα τα νησιά.

Είμαι υπερήφανος που δώσαμε μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στο ακριτικό Καστελλόριζο, χαράσσοντας έτσι την οδό, για ανάλογες μελλοντικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, δρομολογήσαμε την εξεύρεση λύσεων, για το μείζον ζήτημα της λειψυδρίας στη νησιωτική χώρα.

Ως νησιώτης και Δωδεκανήσιος, θα συνεχίσω να τιμώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, που κράτησαν όρθια τη ΝΔ και την ανέδειξαν πρώτη δύναμη και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, προσφέροντας με όλες τις δυνάμεις μου».

Από την πλευρά του ο νέος Υφυπουργός κ. Στ.Γκίκας δώσε τα εξής: «Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μου έκανε να με ορίσει Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Θα καταβάλω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου για την προώθηση του κυβερνητικού έργου σε ότι αφορά στην νησιωτικότητα, στα μικρά νησιά, στα μεγαλύτερα νησιά, στις ανάγκες των νησιών μας σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Παραλαμβάνω σήμερα την σκυτάλη από ένα πολύ δραστήριο πολιτικό στέλεχος, Βουλευτή, Υφυπουργό, τον Γιάννη Παππά, που αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη και στον οποίο εύχομαι υγεία και καλή προσωπική επιτυχία.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι κρίσιμο για την Πατρίδα μας, κρίσιμο για τα νησιά μας και στο πλαίσιο αυτό, με την πολύ καλή συνεργασία με τον καταξιωμένο Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και βεβαίως - σε πιο προσωπικό τόνο - τους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων που με την ψήφο τους, αναδεικνύοντάς με επί χρόνια Βουλευτή, είμαι εδώ σήμερα. Σας ευχαριστώ.»

Ποιος είναι ο νέος Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας  

Ο κ. Γκίκας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1960, είναι γιός του Στρατηγού ε.α. Σωτ.Γκίκα, ο οποίος διετέλεσε στη συνέχεια και Βουλευτής Κερκύρας, και είναι Αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία του ΠΝ, απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Τάξεως 1981) με «Άριστα», καθώς και του Επιχειρησιακού Κέντρου Εκπαιδεύσεως του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Υπηρέτησε για 30 χρόνια σε μάχιμες θέσεις του ΠΝ μέχρι το 2007, οπότε και παραιτήθηκε, με το βαθμό του αρχιπλοιάρχου, για να πολιτευθεί.

Την περίοδο 1991-92 υπηρέτησε στη φρεγάτα Φ/Γ «ΛΗΜΝΟΣ», συμμετέχοντας με το πλοίο του στον Περσικό κόλπο.

Διετέλεσε Κυβερνήτης της πυραυλακάτου ΤΠΚ «ΑΝΝΙΝΟΣ» (1995-1996) και της Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ» (2003-2004), ενώ πιο πριν ήταν Ύπαρχος στη Φ/Γ «ΥΔΡΑ», συμμετέχοντας σε πληθώρα αποστολών, εντός και εκτός Ελλάδος, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις.

Την περίοδο 2000-2003 επελέγη από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για να υπηρετήσει σε διπλωματική θέση στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ως Εθνικός Εκπρόσωπος σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας διαπραγματεύτηκε πολλές υποθέσεις κυρίαρχου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το πλέγμα σχέσεων ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ενώσεως καθώς και η αντιμετώπιση της τουρκικής στάσεως.

Υπήρξε διαδοχικώς στενός συνεργάτης Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής Ενημερώσεως των δυο Υπουργών Εθνικής Αμύνης των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή, των κ.κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη (2004-2007).

            Παράλληλα, είναι κάτοχος των παρακάτω μεταπτυχιακών τίτλων:

---Μεταπτυχιακό Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Πανεπιστήμιο Μόντερεϊ των ΗΠΑ

---Μεταπτυχιακό στην Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική

---Μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές & Αμυντικές Σπουδές

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Ο κ. Γκίκας εξελέγη βουλευτής Νομού Κερκύρας το 2015 και επανεξελέγη το 2019, αλλά και το 2023.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, κατήλθε ως υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. στην Κέρκυρα. Στις Ευρωεκλογές 2009 ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην Κέρκυρα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ήταν ο Α’ επιλαχών Βουλευτής Κερκύρας.

Την περίοδο 2010-2011 ήταν ειδικός Σύμβουλος του Τομεάρχη Εθνικής Αμύνης της ΝΔ, διετέλεσε επίσης αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Αμύνης της ΝΔ (2011-2012), ενώ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, ήταν υποψήφιος Βουλευτής Κερκύρας. 

Τέλος, διετέλεσε τομεάρχης Εθνικής Αμύνης της ΝΔ (2012-2015).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ