Οργή των Γάλλων συντηρητικών καθώς ο επικεφαλής του κόμματος θέλει εκλογική συμμαχία με την ακροδεξιά

 
sioti

Ενημερώθηκε: 12/06/24 - 12:14

Ο ηγέτης των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας κάλεσε την Τρίτη σε συμμαχία μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές - μια πολιτική αλλαγή με ευρεία απήχηση.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, οπότε ας σταματήσουμε να δημιουργούμε φανταστική αντιπολίτευση», είπε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών (LR) Έρικ Σιότι στο TF1 TV. "Αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας. Μας λένε "καταλήξτε σε μια συμφωνία".

Τα σχόλια του Ciotti σήμαιναν ότι μια συναίνεση δεκαετιών μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων για να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία ανατινάχθηκε μετά την απροσδόκητη απόφαση του προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές .Η κίνηση του Ciotti φάνηκε επίσης να ωθήσει τους Ρεπουμπλικάνους (LR) - τον διάδοχο των κομμάτων του Charles de Gaulle και του Jacques Chirac - στο χείλος της κατάρρευσης, με αρκετούς βουλευτές του κόμματος να αντιδρούν.

«Είναι αδιανόητο για μένα (και πολλούς βουλευτές του LR) ότι θα μπορούσε να υπάρξει η παραμικρή συμφωνία, η παραμικρή συμμαχία, ακόμη και τοπική ή προσωπική, με το RN,είπε στο Reuters ο Philippe Gosselin, βουλευτής της LR, προσθέτοντας ότι Οι νομοθέτες της LR θα δημιουργήσουν μια νέα ομάδα. Οι βετεράνοι του κόμματος είπαν ότι ο Τσιότι ήταν απομονωμένος, αλλά έλεγχε το κόμμα και μπορούσαν να δυσκολευτούν να τηρήσουν την προθεσμία του Σαββατοκύριακου για να υποβάλουν υποψήφιους εκτός των κομματικών δομών.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω ορισμένων ραγδαίων εξελίξεων, η ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, είπε ότι το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα του Έρικ Ζεμούρ, στο οποίο ανήκει, δεν κατάφερε να καταλήξει σε εκλογική συμφωνία με το RN.

Η αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική RN αναμένεται ευρέως να αναδειχθεί ως η ισχυρότερη δύναμη , αν και μπορεί να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ως εκ τούτου, το RN αναζητούσε συμμάχους για να εξασφαλίσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και καλωσόρισε αμέσως τις προτροπές του Ciotti.

Η LR ήταν ήδη μια σκιά του πρώην εαυτού της, έχοντας χάσει βασικά μέλη του κεντρώου κόμματος του Μακρόν και της ακροδεξιάς. Μια κοινοβουλευτική πηγή της LR εκτίμησε ότι μόνο περίπου 10 νομοθέτες της LR, από τους 61, θα αποδέχονταν μια τέτοια συμφωνία.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, πρόεδρος του RN, δήλωσε αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει «αρκετές δεκάδες» σημερινούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και τους υποψηφίους του στις εκλογές.

ΠΡΟΔΟΣΙΑ;
Το στρατόπεδο του Μακρόν έσπευσε να καταδικάσει τα σχόλια του Σιότι, τα οποία ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin είπε ότι θυμίζουν τη συμφωνία του Μονάχου του 1938 που υπέγραψαν η Γαλλία και η Βρετανία με τη ναζιστική Γερμανία.

Στους δρόμους του Παρισιού, κάποιοι ψηφοφόροι έπαθαν σοκ.
«Νιώθω τεράστιο πόνο και σχεδόν θέλω να κλάψω», είπε ο 55χρονος δικηγόρος Franck Morel. «Θεωρώ ότι είναι μια αδιανόητη προδοσία της κληρονομιάς του Γκολισμού».

Όλα τα γαλλικά πολιτικά κόμματα σπεύδουν να βρουν συμμαχίες -και προσπαθούν να μην καταρρεύσουν- από τότε που ο Μακρόν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές μετά από μια κακή απόδοση του κόμματός του Αναγέννηση στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή.

Το ευρώ υποχώρησε όπως και οι γαλλικές μετοχές και ομόλογα μετά την ανακοίνωση του Μακρόν. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ενέχει η πολιτική αστάθεια για την ήδη προκλητική δημοσιονομική εικόνα της Γαλλίας .

Το RN ζητά προστατευτικές οικονομικές πολιτικές «Πρώτα η Γαλλία» και ριζική περικοπή της μετανάστευσης. Θα περιόριζε τα επιδόματα παιδικής μέριμνας στους Γάλλους πολίτες και θα ανακαλούσε τη διαμονή σε μετανάστες που είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.

Έχει επίσης προτείνει υψηλότερες δημόσιες δαπάνες , παρά τα ήδη σημαντικά επίπεδα γαλλικού χρέους, απειλώντας να αυξήσει περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης στις τράπεζες.

Με πληροφορίες από Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ