Επίσκεψη στην 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (34η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ), «τη ‘βιτρίνα’ της Ελλάδας στο εξωτερικό», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, στην έδρα του Σχηματισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που εκπαιδεύει, παρακολουθεί και υποστηρίζει από πλευράς Διοικητικής Μερίμνης, όλες τις Ελληνικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.
Ο κ.Υπουργός, κατά την επίσκεψή του στην έδρα της 34ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ, που φέρει την ιστορική ονομασία «Απόσπασμα Συνταγματάρχου Διαλέτη» και βρίσκεται στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, παρουσία εκεί των Διοικητών του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστρατήγου Αθανασίου Γαρίνη και της ΙΙ (2ας) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού Υποστρατήγου Αθανασίου Κοντού.
Κατά την επίσκεψή του στην 34 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον Διοικητής της, Ταξίαρχο Στυλιανό Μαυρόπουλο, σχετικώς με την αποστολή, τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Σχηματισμού και ακολούθως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό και να διαπιστώσει «το υψηλό ηθικό, καθώς και την άρτια εκπαιδευτική τους ικανότητα», συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ.
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της Ταξιαρχίας ο κ. Υπουργός τόνισε τα εξής: «…Στην πραγματικότητα είστε η “βιτρίνα” μας στο εξωτερικό. Και αυτό μετράει, σας διαβεβαιώ, πάρα πολύ. Είχαμε χθες Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Έχει υπάρξει μία τεράστια συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, αυτό θα εξελιχθεί τα χρόνια που έρχονται, θα υπάρξουν βήματα προς τον ευρωπαϊκό στρατό, τον ευρωπαϊκό αμυντικό βραχίονα. Το επιβάλλει η ανάγκη και θα γίνει.
Όπως όλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει με αργά βήματα, με οπισθοχωρήσεις και με ταλαιπωρίες, αλλά θα γίνει. Όπως έγινε η κοινή αγορά, όπως έγινε η νομισματική ένωση, θα υπάρξει κάποια στιγμή ενιαίος αμυντικός βραχίονας.
Και δεν χρειάζεται τώρα να συζητήσουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή. Οπότε, η δική μας παρουσία στο εξωτερικό μάς καθιστά σημαντικό παράγοντα σε αυτήν την πορεία. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στελέχη που να μετέχουν σε αυτή την πορεία ευρωπαϊκής άμυνας και επίσης οι αντιλήψεις οι δικές σας, του Ελληνικού Στρατού δηλαδή, να δημιουργήσουν σε ένα μεγάλο βαθμό, όσο αυτό είναι δυνατό, και το πλαίσιο».
Η σημερινή 34η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ αποτελεί ένας από τους ενδοξότερους σχηματισμούς του Ελληνικού Στρατού προερχόμενη και φέροντας την τιμημένη Πολεμική Σημαία του 34ου Συντάγματος Πεζικού, του λεγόμενου και «Συντάγματος των Πειραιωτών», καθώς σε αυτό υπηρετούσαν στρατιώτες προερχόμενοι κυρίως από τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Το 34ο ΣΠ συγκροτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 1913/αρχές Ιανουαρίου 1914 (παλαιό/νέο ημερολόγιο) στο πλαίσιο της τότε πραγματοποιηθείσας μεγάλης αναδιοργανώσεως του Ελληνικού Στρατού, προϊόν της επιτυχούς εκβάσεως των δύο Βαλκανικών πολέμων του 1912-13, που είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της εκτάσεως και του πληθυσμού της χώρας. Αυτή η πληθυσμιακή αύξηση συνετέλεσε αυτομάτως και στην αύξηση των στρατευσίμων, κάτι που επέβαλε την προαναφερθείσα αναδιοργάνωση.
Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκαν 42 συντάγματα Πεζικού από τα οποία τα πέντε τελευταία ήταν Συντάγματα Ευζώνων με ιδιαίτερη αρίθμηση (1/38 ΣΕ, 2/39 ΣΕ, 3/40 ΣΕ, 4/41 ΣΕ και 5/42 ΣΕ) και το 34ο ΣΠ, που προήλθε από στοιχεία των Πειραιωτών που ως τότε υπηρετούσαν στα 1ο και 7ο Συντάγματα Πεζικού (Αθηνών).
Το 34ο ΣΠ πολέμησε έκτοτε σε όλες τις μάχες του Έθνους, στο Μακεδονικό Μέτωπο στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο (1918), στη Εκστρατεία του Στρατού μας στη Μεσημβρινή Ρωσία το 1919, όπου διακρίθηκε όλως ιδιαιτέρως, κατευθείαν μετά από εκεί στη Μικρασιατική εκστρατεία, όπου και εκεί διακρίθηκε εξαιρετικώς, ιδίως στην επική μάχη του Τουμπλού Μπουνάρ τον Μάρτιο του 1921, όταν με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Δημοσθένη Διαλέτη, αντέστη αρχικώς έναντι τριών τουρκικών Μεραρχιών και τελικώς νίκησε μετά από θυελλώδη αντεπίθεση της εφεδρείας του Συντάγματος, που αποτελείτο από τους γραφειάδες, ασυρματιστές, ιπποκόμους, ημιονηγούς και κάθε διαθέσιμο άνδρα, με επικεφαλής τον ίδιο τον Συνταγματάρχη Διαλέτη με τον Ιερέα του Συντάγματος δίπλα του ο οποίος είχε περάσει την άκρη από το αντερί του στη ζώνη για να μπορεί να τρέχει και κρατούσε την Πολεμική Σημαία. Στη θυελλώδη αυτή αντεπίθεση που έφερε την νίκη, διακρίθηκε όλως ιδιαιτέρως ο …χασάπης του Συντάγματος ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή φορώντας την άσπρη ποδιά του που ήταν βαμμένη με το αίμα των προβάτων και κραδαίνοντας τα «όπλα του», ένα μαχαίρι και έναν μπαλτά!
Στη Μικρασιατική καταστροφή το 34ο ΣΠ επέστρεψε στην Ελλάδα απολύτως συντεταγμένο, φεύγοντας από τον Τσεσμέ και επιστρέφοντας στον Πειραιά όπου ήταν το Στρατόπεδό του, εκεί όπου σήμερα είναι οι φυλακές Κορυδαλλού και τότε ήταν εκτός αστικού ιστού της πόλεως.
Το 34ο ΣΠ συμμετείχε, διακρινόμενο επίσης, τόσο στις πολεμικές επιχειρήσεις του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41, όσο και τις αντίστοιχες του Εμφυλίου, όπου στο πλαίσιο της νέας τότε αναδιοργανώσεως του ΕΣ κατά τα βρετανικά πρότυπα από το 1945 είχε μετονομαστεί σε «22 Ταξιαρχία Πεζικού».
Το 1950 και μετά το τέλος του Εμφυλίου η 22 ΤΑΞΠΖ μεταστάθμευσε στη Θράκη και ανέλαβε τομέα προκαλύψεως με τη Βουλγαρία. Στις 30 Απριλίου 1951, η 22 ΤΑΞΠΖ, μετονομάστηκε εκ νέου, λαμβάνοντας όμως την παλαιά της, ιστορική, ονομασία ως «34ο Σύνταγμα Πεζικού».
Η Μονάδα παρέμεινε σε διάφορες περιοχές της Θράκης μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 1977, οπότε και μεταστάθμευσε στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, το 1978 στο στρατόπεδο «Καρατάσιου» στη Θεσσαλονίκη, ενώ από την 1η Απριλίου 1979, η Μονάδα αναδιοργανώθηκε σε «34 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού», ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα.
Στις 16 Ιουνίου 1999 η Ταξιαρχία αναπτύχθηκε σταδιακώς στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου ως «Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου» (ΕΛΔΥΚΟ), ενώ στο Στρατόπεδο «Καρατάσιου» τα στοιχεία των μονάδων της που είχαν απομείνει εκεί με Διοικητή τον ως τότε Υποδιοικητή της Ταξιαρχίας, συνέχισαν να αποτελούν την 34η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, συνεχίζοντας έτσι την αδιάλειπτη παρουσία της στον ΕΣ.
Στις 30 Ιουνίου 2003, η Ταξιαρχία μεταστάθμευσε στο Στρατόπεδο «Φιλιππάκου» στα Γιαννιτσά. Αργότερα παρέσχε και υποστήριξε προσωπικό της «Ελληνικής Δυνάμεως Αλβανίας» (ΕΛΔΑΛ) και έκτοτε όλες τις ελληνικές αποστολές που επιχειρούν στο εξωτερικό , ενώ έχει διατεθεί – ως σχηματισμός – στη διάθεση του χερσαίου Στρατηγείου NRDC του ΝΑΤΟ της Ισπανίας ως “Affiliated Force”.
Έχοντας γνώση λοιπόν όλων αυτών, ιδίως των τελευταίων, δικαιολογημένα ο κ. Δένδιας αποκάλεσε την 34η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ και το προσωπικό της φυσικά ως «τη βιτρίνα της Ελλάδας στο εξωτερικό»!