Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα στις 8:00 το πρωί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε από την πλευρά του ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών το πρωί.
Παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ δεν επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα.
Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ξεκίνησαν εκ νέου, καθώς η ισραηλινή πλευρά καταγγέλλει παραβίαση των όρων της εκεχειρίας από τη Χαμάς. Αντίστοιχα και η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC και η οποία είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, φέρεται να κατηγορεί το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο.
Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ
Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, για πρώτη φορά μετά την επανέναρξη των εχθροπαξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έπειτα από μια εβδομάδα εκεχειρίας.
Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ.
Δεν έχουν υπάρξει άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα.
Υπάρχει πιθανότητα νέας εκεχειρίας
Το Κατάρ, που μαζί με την Αίγυπτο διαμεσολαβεί, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέες ισραηλινές επιδρομές καθιστούν τις συνομιλίες πιο περίπλοκες.
Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του και προειδοποίησε για επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ «καταδίκασε τη στόχευση αμάχων, τη συλλογική τιμωρία» και τις «προσπάθειες βίαιου εκτοπισμού πολιτών» του πολιορκημένου παλαιστινιακού θυλάκου.
Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της παύσης, η Τζέιν Κίνινμοντ, αναλύτρια στο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας», ανέφερε στο BBC ότι «θα είναι πλήγμα» για το Ισραήλ το ότι δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών ομήρων κατά τη διάρκεια της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός.
Ως προς τους στόχους της Χαμάς, η ίδια τόνισε ότι είναι δύσκολο από έξω να δούμε «τι θέλει να επιτύχει» ή τι παρακινεί τους ηγέτες της.
«Κάποιοι στη Χαμάς θέλουν κατάπαυση του πυρός και άλλοι έχουν την πρόθεση να καταστρέψουν το Ισραήλ με κάθε κόστος», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters