Άρχισαν οι συζητήσεις για τη διαδοχή του Βαρθολομαίου

 
Άρχισαν οι συζητήσεις για τη διαδοχή του Βαρθολομαίου

Ενημερώθηκε: 17/11/23 - 12:39

Αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος είναι ακμαιότατος στα 83 του χρόνια , συχνά –πυκνά έρχεται στην επικαιρότητα μέσω δημοσιευμάτων το θέμα της διαδοχής του.

Τα ονόματα ,όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολλά. Αυτή τη στιγμή μεταξύ των υποψηφίων είναι ο πρώην Γαλλίας και νυν Χαλκηδόνος ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι το δεξί χέρι του Βαρθολομαίου. Υποψήφιος θέλει να είναι ο Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενώ σοβαρή θεωρείται και η υποψηφιότητα του μητροπολίτη Πριγκηπονήσσων Δημητρίου.

Και οι τρείς αυτοί έχουν τουρκικά διαβατήρια.Τις τελευταίες μέρες ακούγεται και το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δεν είχε την τουρκική υποκοότητα, (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρεται να την πήρε πρόσφατα).

Η ιστορία των προηγούμενων διαδοχών μας δείχνει ότι ο Πατριάρχης εκλέγεται από τις μητροπόλεις στην Τουρκία, γιατί οι «ντόπιοι» γνωρίζουν πρόσωπα και πράγαμτα, έχουν καλές σχέσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους και κυρίως με τους Ρωμιούς της Πόλης.

Οι Εμμανουήλ και Δημήτριος είναι πιο κοντά στη λογική του Φαναρίου. Αντίθετα, ο Αμερικής Ελπιδοφόρος έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις του με τους ομογενείς, έχει εκνευρίσει σε πολλά θέματα τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και τα μέλη της Συνόδου.

‘Εχει φιλοδοξίες και αναζητά ερείσματα στα διάφορα λόμπυ, και σε πρόσωπα της Εκκλησίας με τα οποία μοιράζεται τα όνειρα της εξουσίας.Λογικά δεν έχει καμία τύχη παρά τις υπόγειες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η περίπτωση του Αυστραλίας είναι διαφορετική. Ο Μακάριος είναι πιο συγκορτημένος, πιο οργανωτικός και καλύτερος θεολόγος. Εχει γραφεί ότι τον θέλει για Πατριάρχη και η ελληνική κυβέρνηση!

Το θέμα όμως είναι να τον θέλει ο Βαρθολομαίος, και η Τουρκική κυβέρνηση, η οποία θα πιεστεί και από την Ρωσία για να εκλεγεί Πατριάρχης μια προσωπικότητα που θα κινείται στον αντίποδα του Βαρθολομαίου. Μια τέτοια προσωπικότητα θέλουν και οι φανατικοί της ‘Αγκυρας οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τον οικουμενικό ρόλο του Φαναρίου.

Ο Μακάριος ( Κωνσταντίνος Γρινιεζάκης) συγκεντρώνει κάποια στοιχεία Βαρθολομαίου ,αλλά είναι δύσκολο να καταφέρει να δημιουργήσει ικανές συμμαχίες, ακόμη και αν οι Τούρκοι εγκρίνουν την υποψηφιότητα.

Για την εκλογή του Πατριάρχη,ο κατάλογος προς εκλογήν κατατίθεται στην τουρκική κυβέρνηση η οποία τον εγκρίνει ή τον απορρίπτει. Από τον εγκεκριμένο κατάλογο γίνεται η εκλογή η οποία θα πρέπει να συνάδει με τους σχεδιασμούς Ερντογάν για την αντιμετώπιση των ορθοδόξων αλλά και την αξιοποίηση των θρησκευτικών μνημείων…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ