H τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όπου και αν προέρχεται, όπως επίσης και η απώλεια ζωών αμάχων τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε ότι «η προστασία του πληθυσμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να επαναρχίσει και η πολιτική διαδικασία, γιατί είναι μόνο μέσα από την πολιτική διαδικασία που θα μπορεί να εξευρεθεί μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα».
Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή, ως το κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, θα μεταφέρουμε το μήνυμα από τη μια της ανάγκης για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια στιγμή της σημασίας να υπάρξει αποκλιμάκωση, μια αποκλιμάκωση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διπλωματική οδό».
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε, ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα της εκκένωσης πληθυσμού από την περιοχή. Ήδη έχουμε αιτήματα από αρκετές χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ιδιαίτερης σημασίας και έχω μοιραστεί και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κάποιες ιδέες πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια» προσέθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «οι δηλώσεις που γίνονται από πλευράς του Τούρκου Προέδρου απλά ενθαρρύνουν στην ουσία την τρομοκρατία».
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τρομοκρατικές ενέργειες. Την ίδια στιγμή και αυτή είναι και μια απάντηση προς όσους στηρίζουν τη Χαμάς» συμπλήρωσε. Υπογράμμισε ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους και στην ουσία μέσα από τέτοιες ενέργειες επιχειρεί να υποσκάψει και την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή».
Αναφέρθηκε επίσης στη διάσταση του μεταναστευτικού, «ειδικότερα αν η κρίση επεκταθεί στον Λίβανο, κάτι φυσικά που δεν επιθυμούμε. Είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα και ξεχωριστά ως θέμα το μεταναστευτικό, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Ελπίζω εκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο θέμα του μεταναστευτικού, να δείξει περισσότερη βούληση, ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και να ενισχυθούν όπως πρέπει να οι χώρες της πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης φυσικά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι εχθές το βράδυ υπήρξε ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη «για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει στον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ