Ένα αγαπημένο παιδί του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο μητροπολίτης Πάφου Τυχικός, απειλεί την ενότητα της Κυπριακής Εκκλησίας

 
Ο μητροπολίτης Πάφου Τυχικός

Ενημερώθηκε: 12/06/23 - 18:30

Ένα αγαπημένο παιδί του Αρχιεπισκόπου Κύπρου απειλεί την ενότητα της τοπικής Εκκλησίας με αφορμή την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και τη μνημόνευση του μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου. Στο αρχιερατικό συλλείτουργο που έγινε στη Λευκωσία όπου μνημονεύτηκε ο μητροπολίτης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας 'Επιφάνιος ο μητροπολίτης Πάφου Τυχικός αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε αυτό προκαλώντας την οργή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεώργιου.

Να σημειωθεί οτι η μητρόπολη Πάφου είναι εν των σημαντικότερων στη μεγαλόνησο και από αυτή προέρχονται και οι τρείς τελευταίοι Αρχιεπίσκοποι .(ΧρυσόστομοςΑ', ΧρυσόστομοςΒ' και Γεώργιος).

Όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος ο Γεώργιος ο Τυχικός (Μάριος Βρυώνης) σε ηλικία μόλις 42 χρόνων ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία για διαδοχός του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Λίγους μήνες όμως μετά άναψε νέες φωτιές αναγκάζοντας τον κ.Γεώργιο να του ασκήσει οξύτατη κριτική χαρακτηρίζοντας τη στάση του "παιδαριώδη" .Μάλιστα όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος ο Τυχικός όταν χειροτονήθηκε μητροπολίτης είχε δεχτεί τη μνημόνευση του Κιέβου Επιφάνιου.

Εκτίμησε μάλιστα πως είναι κάτι που δυστυχώς φαίνεται να εξελίσσεται ως ένα πρόβλημα στην Εκκλησία της Κύπρου, ωστόσο εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να θέσει τέρμα σ’ αυτό το θέμα.

Παράλληλα δήλωσε βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου στέκεται παρά το πλευρό τους.

«Πρέπει ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός να πάρει τα μηνύματα και από τον κόσμο αλλά και από όλους εμάς και είμαι αποφασισμένος να μην εξελιχτεί ένα σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου» .

Υπενθυμίζεται οτι η ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας είχε  προκαλέσει εντάσεις στην Εκκλησία της Κύπρου με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να έρχεται σε δύσκολη θέση .Ο μακαριστός μετά την Εκκλησία της Ελλάδος ,μνημόνευσετον Επιφάνιο προκαλώντας την οργή της Μόσχας αλλά και ιεραρχών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν.

Πρόκειται για τους μητροπολίτες  Κύκκου  Νικηφόρο, Λεμεσού Αθανάσιο, Ταμασού Ησαΐα και Αμαθούντος Νικόλαο. Και οι τέσσερις με κοινή δηλωσή τους κατηγόρησαν  τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για «κατάφωρη παραβίαση του συνοδικού, συλλογικού και δημοκρατικού πολιτεύματος της  ὈρθοδόξουἘκκλησίας».

Ωστόσο γρήγορα οι παρεξηγήσεις λύθηκαν με τους μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού να επισκέπτονται το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Ποιός είναι Μητροπολίτης Πάφου

Ο Πάφου Τυχικός (κατά κόσμον Μάριος Βρυώνης, Μέσανα, γεννήθηκε το 1981 .

Την περίοδο 1999-2004 φοίτησε στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» στη Λευκωσία, όπου ολοκλήρωσε και τους δύο κύκλους σπουδών. Μετά την αποφοίτησή του διέμεινε για ένα χρόνο στη Μητρόπολη Πάφου και προετοιμάστηκε για την εισαγωγή του στη Θεολογική Σχολή.

Το 2005 μετά από Παγκύπριες εξετάσεις εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, όπου σπούδασε με υποτροφία της Μητρόπολης Πάφου.

Στις 2 Αυγούστου 2008 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, λαμβάνοντας το όνομα Τυχικός. Κατά την διάρκεια του έτους αυτού ως διάκονος υπηρέτησε στην Θεσσαλονίκη στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς, ενώ κάθε Πέμπτη ανελλιπώς συμμετείχε ως διάκονος στις λειτουργίες στον ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής.

Το 2009 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και επέστρεψε στην πατρίδα του.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2010 χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και προχειρίσθηκε σε αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, εκτελώντας και χρέη πρωτοσυγκέλλου, ενώ ανάλαβε ως ιεροκήρυκας της Μητρόπολης σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου.

Τον Μάιο του 2012 μετέβη στο Λονδίνο και στο Μπρίστολ της Αγγλίας για μεταπτυχιακές σπουδές και εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Παράλληλα, υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα, στον Ιερό Ναό Απόστολου Ανδρέα στο Weston Super Mare.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Μητρόπολη Πάφου και τον ίδιο μήνα εισήλθε, παράλληλα, ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Με διπλωματική του διατριβή, με θέμα «Απόστολοι και διάδοχοί τους στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου», πήρε με άριστα το μεταπτυχιακό το 2016. Το ίδιο έτος εισήλθε στο Μεταπτυχιακό Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Τον Μάρτιο του 2021, με διοριστήριο γράμμα, ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2023, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου, λαμβάνοντας 15 από τις 16 ψήφους.

Στις 12 Μαρτίου 2023, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πάφου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ