Eoρτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 29 Απριλίου

 
αγιος

Ενημερώθηκε: 28/04/23 - 23:57

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων  σήμερα 29 Απριλίου:

 Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι Απόστολοι, Αγία Κέρκυρα η Μάρτυρας, Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης Μητροπολίτης Θηβών, Άγιοι Ευσέβιος, Ζήνων, Βιτάλιος και Νέων, Άγιοι Επτά Μάρτυρες Σατορνίνος, Ιακισχόλος, Φαυστιανός, Ιανουάριος, Μαρσάλιος, Ευφράσιος και Μάμμινος, Άγιοι Κυντιανός και Αττικός, Άγιος Χριστόδουλος ο Αιθίοψ, Άγιοι Αγάπιος και Σεκουνδίνος οι Ιερομάρτυρες και οι συν αυτοίς Τέρτουλα και Αντωνία οι Παρθένες, ανωνύμου Μάρτυρος μετά των δύο τέκνων αυτής, Άγιος Βασίλειος ο Θαυματουργός εκ Σερβίας.

Γιορτάζουν οι: Ιάσων, Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα, Σωπατρία (Πάτρα, Πατρίτσα), Κέρκυρα (Κερκύρα), Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Ζωή, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ.

Άγιος Καλοκτένης , ο πολιούχος της Θήβας

Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης έζησε κατά τον 12ου αιώνα και καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη.

Γεννήθηκε από εύπορους γονείς, τον Κωνσταντίνο Καλοκτένη και τη Μαρία. Έγινε μοναχός σε κάποια μονή της Κωνσταντινουπόλεως και λόγω της αρετής και των ικανοτήτων του εξελέγη Μητροπολίτης Θηβών και Έξαρχος πάσης Βοιωτίας. Διοίκησε την Εκκλησία των Θηβών από το 1166 έωςτο 1182. Έλαβε μέρος στις Συνόδους του 1166 και 1170 στη Κωνσταντινούπολη επί αυτοκράτορος Μανουήλ του Κομνηνού.

Ο Άγιος Ιωάννης αφιερώθηκε πλήρως στο ποίμνιό του, το οποίο διακόνησε με πιστότητα και ζήλο. Έχτισε ναούς ,όπως της Υπερενδόξου Θεοτόκου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Δημαρχείο της Θήβας,, ανέπτυξε αρδευτικά έργα όπως μια τρίτοξη γέφυρα για το πέρασμα του Ασωπού, η οποία καταστράφηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ίδρυσε παρθενώνα, στον οποίο έμεναν παρθένες. Ακόμη κατασκεύασε Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Πτωχοκομείο και Ξενώνα. Πλήρωσε τις κενές επισκοπικές έδρες με επισκόπους στα 1169, αλλά επειδή το έπραξε ερήμην της μεγάλης Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως , συνήλθε Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να εξετάσει αν ορθώς προέβη στην ενέργεια αυτή. Τελικά δεν επιτιμήθηκε καθώς δικαιολογήθηκε πως το έπραξε αυτό λόγω της κατάπτωσης του θρησκευτικού αισθήματος των κατοίκων της περιοχής. Η φιλανθρωπία και η ελεημοσύνη του, του χάρισαν το όνομα «Νέος Ελεήμων».

.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ