Eoρτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 27 Απριλίου

 
αγιος

Ενημερώθηκε: 26/04/23 - 23:42

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων  σήμερα  27 Απριλίου: Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων, Όσιος Ιωάννης ο Ομολογητής ηγούμενος Μονής Καθαρών, Άγιος Ποπλίων, Άγιος Ευλόγιος ο Ξενοδόχος, Άγιος Λολλίων ο Νέος, Άγιοι Συμεών ο Νέος Στυλίτης και Γεώργιος ο αδελφός του, Άγιος Θεόφιλος Επίσκοπος Βρεσκίας, Άγιος Στέφανος Επίσκοπος Βλαντιμίρ, Όσιος Νίκανδρος ο Σιναΐτης ο εκ Καστελορίζου, Όσιος Λεόντιος ο εν Βλαχέρνα Αρκαδίας.

Γιορτάζουν οι: Θεοχάρης και Θεοχαρούλα

Όσιος Ιωάννης

Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε περί το 778 μ.Χ. στην Ειρηνούπολη, που υπαγόταν στη Δεκάπολη της Κοίλης Συρίας. Έγινε μοναχός και μαζί  με τον  ηγούμενο  της μονής στη Νίκαια, το 787 μ.Χ., συμμετείχε στη Ζ' Οικουμενική Σύνοδος. Ο Όσιος Ιωάννης χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Νικηφόρου (802 - 811 μ.Χ.), και διορίσθηκε ηγούμενος στο μοναστήρι, το αποκαλούμενο των Καθαρών.

Ο  Όσιος Ιωάννης μετέδιδε στους μοναχούς του τα διδάγματα της Ορθοδοξίας και τους προετοίμαζε για πιθανές δοκιμασίες.Η ώρα των δοκιμασιών ήρθε  κατά τους χρόνους του βασιλέως Λέοντος του Ε', ο οποίο κατέλαβε τον θρόνο το έτος 813 μ.Χ.

Ο Λέων ο Ε' όμως παρασυρόταν και ο ίδιος από την τυφλή προκατάληψη κατά των εικόνων. Προέβη  σε διατάγματα και βίαια μέτρα για την κατάργηση των  εικόνων και επεχείρησε  διωγμό εναντίων των Ορθοδόξων Επισκόπων και ηγουμένων και μοναχών, το οποίο επέκτεινε και εναντίον των συγκλητικών, πατρικίων, ακόμα δε και εναντίον γυναικών και παρθένων. Το μοναστήρι των Καθαρών συμπεριελήφθη στον διωγμό. Μαινόμενοι στρατιώτες άρπαξαν τα υπάρχοντά του, οι μοναχοί κακοποιήθηκαν και διασκορπίσθηκαν, ενώ ο ηγούμενος Ιωάννης οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατήθηκε στη μονή.

Από εκεί, μετά από αυστηρή κάθειρξη δεκαοκτώ μηνών, τον μετέφεραν πάλι στην Κωνσταντινούπολη, όπου μάταιες, όπως και πριν, απέβησαν οι προσπάθειες και του νέου Πατριάρχη Θεοδότου Α' του Μελισσηνού (815 - 821 μ.Χ.), του επονομαζόμενου Κασσιτερά, ναπείσουν τον Όσιο να απαρνηθεί τις  εικόνες. Ακολούθησε νέα κάθειρξη του Ιωάννου, η οποία διήρκησε δύο χρόνια, στο φρούριο Κριόταυρο των Βουκελλαρίων.

Όπως είχε προβλέψει ο Λέων ο Ε' σφαγιάσθηκε, διαδέχθηκε δε αυτόν ο Μιχαήλ ο Β' ο οποίος προσπάθησε να αποκαταστήσει την τάξη. Τον Μιχαήλ διαδέχθηκε ο γιος  του Θεόφιλος, κατά το 829 μ.Χ., εχθρός των εικόνων. Ο Όσιος Ιωάννης, το έτος 836 μ.Χ., θέλησε να εισέλθει στην Κωνσταντινούπολη για να μείνει κοντά στους ομόφρονές του κληρικούς, στην περιοχή ενός ναού. Αλλά, ο τότε Πατριάρχης Ιωάννης ο Ζ' ο Γραμματικός (836 - 842 μ.Χ.) δεν το επέτρεψε και εξόρισε τον Όσιο στη νήσο Αφουσία. Εκεί ο Όσιος Ιωάννης, μετά από δυόμισι χρόνια, πιθανώς το έτος 839 μ.Χ., κοιμήθηκε με ειρήνη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ