Στα «χαρακώματα» για τον φράχτη στον Έβρο κυβέρνηση και αντιπολίτευση: Πόσο θα κοστίσει - Τι προβλέπει το σχέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πηγή Φωτογραφίας: (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 31/03/23 - 21:53

Σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μετά την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, να καταθέσει τροπολογία στο ευκοινοβούλιο με την οποία απαογορεύτηκε η χρηματοδότηση κατασκευής φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δήλωσαν ότι το έργο θα συνεχιστεί, καθώς αποτελεί εθνική ανάγκη για τον περιορισμό των αθρόων μεταναστευτικών ροών, ωστόσο η χρηματοδότηση, μετά την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα προέλθει από τον ελληνικό προϋπολογισμό και όχι από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο θεωρείται κομβικό από την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται πως θα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό φαινομένων μαζικών εισροών μεταναστών, όπως αυτά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στα σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο.

Εθνική αναγκαιότητα χαρακτήρισε την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι το έργο θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους. Η σύμβαση για την επέκτασή του κατά 35 χιλιόμετρα υπεγράφη στις Φερες του Έβρου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

“Αυτό το οποίο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το έργο το οποίο βλέπετε εδώ, αυτό το ακριβό έργο… να μην το πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε, αλλά να το πληρώνετε όλοι εσείς ουσιαστικά, ο Έλληνας φορολογούμενος. Συνεπώς κι από δω θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει; Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τα πω αυτά εδώ, αλλά θέλω να τονίσω ότι η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μια εθνική εξαίρεση” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης μπαίνει η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο. Στον απόηχο της εισήγησης Παπαδημούλη τροπολογίας στο ευρωκοινοβούλιο για την διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: “Μπορεί να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους τις πλατείες των Βρυξελλών αλλά ας έρθουν εδώ στον Έβρο για να δούνε τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης“.

Από την πλευρα του ο ΣΥΡΙΖΑ επιμενει πως “δεν αποτρέπεται ή δεν αντιμετωπίζεται -εγώ λέω δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δε συμφωνώ με το αποτρέπεται- το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που και λόγω κλιματικής κρίσης, τα επόμενα χρόνια θα είναι κολοσσιαίο για την Ευρώπη, με φράχτες” οπως ανεφερε ο βουλευτης του Νικος Βουτσης

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο επέκτασης

Ο φράχτης θα επεκταθεί τόσο σε μήκος όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Σε έκταση 35 χιλιομέτρων θα κατασκευαστούν εμπόδια. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης.

Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτίριο για την φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ